Creșteri salariale record în 2016. Care este situația în 2017?

18.04.2017
2 min
Creșteri salariale record în 2016. Care este situația în 2017?

Distribuie

Sursa foto: Biziday.ro​

Anul 2016 a fost cel mai bun an de după criză pentru România din mai multe perspective. Nu numai datorită creșterii economice de 4.8%, cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană, pe fondul unor dinamici pozitive în toate sectoarele economice, dar și datorită îmbunătățirii tot mai pronunțate a condițiilor de pe piața forței de muncă.  
 
Unde suntem? Scurta descriere a factorilor de creștere economică arată că, de fapt, evoluțiile pozitive din piața forței de muncă sunt cele care au generat avansul activității economice la noi maxime post-criză. Și asta deoarece economia României a crescut în ultimii doi ani în principal datorită contribuțiilor tot mai ridicate ale consumului privat. Iar acesta din urmă este alimentat de creșterea masei salariale, care se traduce în creșterea de salarii cumulată cu creștere netă a numărului de job-uri disponibile, cu un ritm întâlnit ultima oară în perioada de expansiune record din 2007-2008.
 
De unde venim? Mai exact, care au fost cauzele acestor evoluții pozitive din piața forței de muncă?  
 
1. După ce între 2009 și 2011 s-au pierdut 16% din job-urile din sectorul privat, companiile au reînceput treptat să își crească numărul de angajați, iar la finalul lui 2016 s-a înregistrat  în mediul privat același număr de angajați ca la finalul lui 2008.
 
2. Orientarea mai pronunțată a economiei românești către servicii în detrimentul producției industriale-ponderea serviciilor în PIB a crescut de la 50% în 2008 la 57% în 2016-a favorizat creșterea salariilor și a numărului de angajați și mai puțin a investițiilor (în extinderea capacității de producție din industrie, de ex.).  
 
În ce direcție ne îndreptăm? Dinamica pozitivă din piața forței de muncă are o inerție puternică, însă se estimează că va da primele semne de oboseală în 2017, referindu-ne in continuare, la fel ca până acum, doar la sectorul privat. Pesimismul unor angajatori se va resimți anul viitor.  
 
De ce perspectivele angajatorilor de expansiune a business-ului reflectate și la nivelul funcției de resurse umane sunt mai puțin optimiste? Răspunsul ține de bonusurile plătite la final de an.  

Istoric, acestea sunt și un bun indicator pentru ritmul de creștere salarială din anul următor. Mai exact, dacă, față de aceeași perioadă din anul precedent, salariile din decembrie au crescut mai mult decât media ultimului trimestru și această din urmă a crescut mai mult decât media salariilor pe întregul an, atunci următorul an va fi fost unul de accelerare a creșterilor salariale. Reversul este de asemenea valabil și, așa cum reiese din grafic, ne aflăm exact în această situație. Bonusurile din decembrie au fost mai mici decât creșterile salariale acordate de angajatori în ultimul trimestru sau pentru întreg anul 2016.   

 

Totuși, această estimare de încetinire trebuie privită mai degrabă ca o moderare a creșterii, dacă ne gândim că urmează unei creșteri salariale record pentru perioada post-criză, de 11% în 2016.

Citește toate articolele despre

Economic

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro