Cum iti dai seama daca interviul nu merge bine?

25.03.2018
3 min
Cum iti dai seama daca interviul nu merge bine?

Distribuie

Ce iti atrage atentia daca un interviu nu merge asa cum iti doreai? Ce te face sa crezi ca interviul nu va avea finalitatea la care gandeai?

In majoritatea cazurilor, interviul pentru ocuparea unui post induce o stare de nervozitate. Cand esti si la primul interviu, nu te poti stapani cum trebuie, uneori devii confuz, lipsit de claritate etc. Este momentul in care, observandu-l pe cel care va ia interviul, puteti sesiza ca interviul nu este pe calea cea mai buna.

La ce trebuie sa fiti atenti?

Cel care va ia interviul are un limbaj al corpului negativ

De foarte multe ori limbajul corpului nostru spune mai multe lucruri de cat spunem noi. cand observati ca cel din fata voastra numai sta drept, ci inclinat sau se joaca cu mainile, evitand contactul vizual direct, ceva nu este in regula.

Un asemenea limbaj negativ al corpului denota ca:

- nu ati stabilit o legatura directa cu interlocutorul;
- nu reusiti sa-i captati atentia;
- tonul vostru nu este suficient de entuziast pentru a-i trezi interesul.

Pentru a inclina balanta si a-l „angaja” pe cel din fata voastra in discutie inpartasiti-i aspectele relevante ale experientei voastre, care demonstreaza abilitatile si capacitatile voastre.

Construiti, prin ceea ce spuneti, un contact direct  cu cel care va ia interviul, prin care acesta sa devina un interlocutor activ.

Cel care va ia interviul nu zambeste

Sunt destui de putini oameni, care zambesc mai tot timpul. Totusi, daca ati participat la mai multe interviuri, ati putut observa zambetul celui care pune intrebarile, atunci cand se afla in fata unui candidat bun.

Daca nu apare zambetul pe fata interlocutorului, chiar in conditiile in care ati incercat sa destindenti atmosfera, ganditi-va ca s-ar putea sa nu va „vada ” in rolul pentru care ati aplicat.

Cel care va ia interviul nu incearca sa va „vanda” compania si rolul oferit de aceasta

Interviul merge bine in momentul in care interlocutorul vostru va „vinde ”pur si simplu compania si rolul oferit de aceasta. Concret, sunt direct interesati de persoana ta si considera ca esti persoana potrivita.

In cazul in care nu se produce „vanzarea” este probabil ca nu te vad potrivit/a pentru postul la care ai aplicat.

Interviul este foarte scurt

Niciodata nu veti auzi o fraza de genul „scurt dar dulce”, atunci cand veti merge la interviu. Lipsa intrebarilor despre comportament, a celor de natura logica (rezolvarea unei probleme) sau chiar a unei situatii ipotetice, trebuie sa fie un semnal de alarma - interviul nu merge bine.

Exista multi recruiteri care se hotarasc repede si se rezuma apoi doar la intrebarile standard. Nu prea aveti ce face in aceasta situatie, nu puteti lungi interviul. Dovediti profesionalism incontinuare si, la sfarsit, dupa multumiri, intrebati despre feedback.

Salariul nu este mentionat in intrebari

Cand in interviu nu apare in discutie salariu, nu sunt semne foarte bune. Exista si posibiltatea sa fiti chemat/a la un al doilea interviu cand se poate discuta acest subiect.

S-ar putea sa fii cerut un salariu mai mare decat si-l pot permite sau compania sa incerce sa afle care ar fi pretentiile voastre.

Pentru a evita asemenea situatii, inainte de a aplica, verifica cu atentie salariu afisat (va recomand sa consultati salariile afisate pe Undelucram.ro) in job description.

Cel care va ia interviul nu v-a vorbit despre pasii urmatori

Atunci cand angajatorul este interesat de persoana voastra veti vedea imediat cum va explica, chiar amabil, care sunt primii pasi dupa acest interviu. Cand insa nu sunteti informat/a despre ce urmeaza si nici nu se intereseaza despre marja de disponibilitate a voastra, lucrurile stau chiar rau.

Cel care va ia interviul va ofera sfaturi pentru cariera

Uneori, in finalul interviului, vi se ofera sfaturi despre modul in care sa abordatii cariera viitoare. Nu va bucurati - ce poate fii un lucru deosebit pentru voi, va fi urmat, de regula, de un feedback negativ.

Ce este de facut cand interviul merge rau?

1.    Ramaneti pozitiv

Simtiti ca interviul nu este pe calea cea buna, mai mult, ati inceput cu stangul - ati intarziat. Nu este momentul sa va panicati - ramaneti pozitivi, deschisi si increzatori.

Unii dintre cei care sunt de partea cealalta a mesei sunt mai greu de apropiat, se conecteaza mai greu. Ganditi-va si la acest aspect.

2.    Fiti gata sa va adaptati

Cand subiectele abordate de interlocutor nu sunt cele mai bune si simtiti ca intrati intr- o zona defavorabila, fiti gata sa schimbati conversatia spre:

- Care vor fii pasii de parcurs in cariera;
- Faptul ca aveti un interes deosebit pentru companie ;
- Despre experienta si realizari;
- Cum va recomanda abilitatile pentru acel post.

Nu aveti de unde sa stiti, care dintre aceste teme il vor conecta pe cel care pune intrebarile.

3.    Puneti intrebari

Pentru a arata ca sunteti cu adevarat interesat/a de job-ul repectiv puneti intrebari.

Sunt momente in interviu, cand aceste intrebari pot rasturna sensul acestuia. Mai mult, nu va sfiiti, daca simtiti ca lucrurile merg mai bine, sa intrebati clar ce crede : sunteti potriviti pentru acel job?

Unele interviuri pot merge bine, altele nu. In unele cazuri poate chiar nu va potriviti cu acel post.

Nu uitati:  puteti cu atentie, rabdare si multa incredere schimba cursul interviului.

Citește toate articolele despre

Interviul de la A la Z Resurse interviuri

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro