Cum poți redirecționa 2 sau 3,5% din impozit

14.02.2020
2 min
Cum poți redirecționa 2 sau 3,5% din impozit

Distribuie

Vrei să redirecționezi 2% din impozit către un ONG, dar nu știi cum poți să faci acest lucru? În acest articol îți vom da mai multe informații despre redirecționarea impozitului pe venit. 

De asemenea, în acest articol poți afla dacă ești eligibil pentru a redirecționa o parte din impozit, cât poți redirecționa și care sunt beneficiarii. 

Să începem cu categoriile de persoane care pot să redirecționeze 2% sau 3,5% din impozitul pe venit către un ONG. 

 

Persoanele fizice care pot redirecționa sunt cele care obțin venituri din: 

   - Chirii

   - Salarii

   - Pensii 

   - Dividende

   - Drepturi de proprietate intelectuală

   - Alte venituri impozabile (PFA, venituri din alte activități)

Pentru a putea să redirecționezi 2% sau 3,5% din impozitul pe venit trebuie să fi realizat un venit impozabil în ultimele 12 luni. De aceea, femeile care au fost anul trecut în concediu de creștere copil nu se eligibile. 

Ce trebuie să faci

Dacă ai realizat venituri din pensii și salarii trebuie să completezi Formularul 230 și să îl depui până pe 15 Martie 2020 la ANAF

Dacă ai realizat alte tipuri de venit (chirii, drepturi de autor) trebuie să completezi Declarația Unică în care să menționezi că dorești să redirecționezi o parte din impozit și să o depui tot la ANAF

 

Există 4 moduri prin care poți trimite formularul 230 către ANAF: 

1. Direct la ghișeu la ANAF

2. Prin scrisoare recomandată la oficiul poștal

3. Pe site-ul ANAF (semnat electronic)

4. Prin serviciul online Spațiul Privat Virtual (SPV)

 

Cota de impozit pe venit: 2% sau 3,5%? 

  • Cota de 2% poate fi redirecționată către orice ONG care este înființat și funcționează după în condițiile legii. Unitățile de cult precum parohiile fac și ele parte din această categorie. 

  • Dacă vrei să donezi 3,5% din impozitul pe venit trebuie să știi că acesta poate fi redirecționat doar către organizațiile non-profit care sunt și furnizori de servicii sociale. 

 

Cine beneficiază de aceste donații

Orice ONG înființat, care funcționează în condițiile legii poate beneficia de donații în valoare de 2% din impozitul de venit. De asemenea, parohiile sau alte unități de cult pot să beneficieze. 

Printre organizațiile non-profit care beneficiază de donații de 3,5% din impozitul pe venit se numără și cantinele sociale, casele de tip familial, orice ONG care se ocupă cu ajutorul persoanelor cu dizabilități, bătrâni, copii sau victime ale abuzului în familie. 

Dacă vrei să vezi mai multe ONG-uri și asociații care sunt eligibile pentru a primi donații de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit, poți să le vezi pe redirectioneaza.ro

 

Microintreprinderile pot dona

Nu doar persoanele fizice pot dona ONG-urilor, ci și microintreprinderile. 

Din 2018 și microintreprinderile pot face deduceri din impozitul datorat statului conform OUG nr. 25/2018.

Companiile pot deduce până la 20% din impozitul trimestrial pe venituri din al doilea trimestru al anului curent.

Pentru a putea să facă acest lucru, microintreprinderile trebuie să depună o declarație informativă anuală în care menționează sponsorizarile acordate atât pentru anul în acordat sponsorizările cât și pentru cel în care se fac deduceri din impozit pentru sumele acordate. 

Microintreprinderile care se încadrează în această categorie sunt firmele care au obținut venituri sub un milion de euro în anul trecut.

Companiile cu un capital social mai mare de 45.000 de lei și cu cel puțin doi angajați pot sa opteze pentru aplicarea impozitului pe profit din al II-lea trimestru al anului actual.

Tu redirecționezi 2% sau 3,5% din impozitul pe venit?

Citește toate articolele despre

Economic

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro