Cum putem lua decizii mai bune în carieră?

28.09.2022
5 min
Cum putem lua decizii mai bune în carieră?

Distribuie

A lua decizii, a face alegeri nu sunt procese ușoare, mai ales când nu te cunoști, nu ai încredere în tine, toată lumea în jurul tău vrea să te ajute și-ți dă sfaturi ca și cum ar ști clar ce ți se potrivește, toți ceilalți au decis, doar tu ai rămas încă în așteptarea a ceva ce parcă nu mai vine.

Unii oameni iau decizii legate de ceea ce vor să facă de mici copii, atunci când contextul le-a scos la suprafață potențialul și au muncit în direcția respectivă, cu rezultate și succes. Alții nici la maturitate, după 30 de ani, nu reușesc să se regăsească în ceea ce fac. Vestea bună este că există specialiști care ne pot ajuta atunci când suntem pierduți. Vestea mai puțin bună este că răspunsurile sunt doar în tine, că nu există rețete general valabile și că tu ești cel responsabil de efortul pe care va trebui să-l faci în a construi în direcția pe care ți-o (re)găsești.

Plutim între  multe necunoscute și incertitudini într-o piață a muncii în continuă schimbare. De la remote, la hibrid, de la The Great Resignation la Quiet Quitting sau Quiet Firing, de la micromangement la autonomie, de la rigid la flexibill, de la compromis la a spune lucrurilor pe nume, de la șabloane la flexibilizare etc. Impactul este puternic atât la nivel profesional cât și emoțional, pentru că mulți dintre noi nu suntem pregătiți să facem față avalanșei de schimbări și așteptări. Asta vine și pentru că-n școală nimeni nu ne învață cum să facem față unui eșec, de exemplu.

În acest context devine din ce în ce mai important să învățăm să ne cunoaștem încă de mici, să ne exprimăm dorințele, emoțiile, așteptările, să învățăm să recunoaștem și să gestionăm anumite stări și trăiri pentru ca-n viața de adult să fim echilibrați și să nu ne pierdem indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru mulți dintre noi acest lucru nu s-a întâmplat în copilărie, de aceea setarea pentru generațiile următoare este esențială.

Asta nu înseamnă că noi, ca adulți, nu avem opțiuni. Primul pas pe care-l recomand și care pentru mulți a fost provocat de pandemie este cunoașterea de sine.

 

Cel mai greu lucru, de foarte multe ori, este să te uiți în oglindă și să răspunzi la întrebarea „Cine sunt eu?”

 

E posibil să trebuiască să te uiți de mai multe ori în oglindă înainte de a-ți putea răspunde la întrebare, dar gândește-te că este cu tine, despre tine și pentru tine și că este cel mai important pas. Dacă nu-l poți face pe acesta, cum vei putea lua decizii în ceea ce privește viața ta mai departe?

 

Apoi ai încredere în instinctul tău: ce-ți spune acesta?

 

Dacă vrei să construiești o carieră împlinită, aceasta trebuie să se alinieze cu valorile tale. Sentimentele tale te pot ajuta să discerni acest lucru, chiar dacă nu ai numit în mod conștient care sunt acele valori.

Deci gândește-te la felul muncii pe care o faci acum sau la felul muncii pe care ți-o dorești. Găsește idei și notează-le. Ce sentimente apar? Dacă simțiți furie, tristețe sau chiar teamă și anxietate atunci când te uiți la opțiunile din listă, ia în considerare acele semnale. Dacă, pe de altă parte, simți fericire sau entuziasm, acesta este un indicator că ceea ce iei în considerare ar putea fi o decizie bună.

Dacă nu găsești nimic care să trezească emoții pozitive, întoarce-te la planșa de desen. Continuă să căuți cariere diferite până când găsești ceva care este în concordanță cu emoțiile și valorile tale.

 

 

Odată ce te-ai conectat cu emoțiile tale, ești gata pentru următorul pas: identificarea conștientă a valorilor tale.

 

Ce sunt valorile? Ele sunt pur și simplu definite ca ceea ce contează cu adevărat pentru tine sau „de ce faci ceea ce faci”. Valorile te pot ajuta să definești de ce o anumită decizie este mai importantă pentru tine decât alta.

 

Înțelegerea „de ce-ului” tău, așa cum spune și Simon Sinek, îți va permite să faci alegeri care se aliniază cu ceea ce te interesează, alegeri care-ți vor aduce satisfacții pe termen lung.

 

Partea frumoasă în ziua de azi atunci când avem de luat o decizie legată de carieră este că pe lângă toate cele de mai sus avem și instrumente care ne pot ajuta: DISC, LIFO Survey, Big Five Personality Test, 16 Personality Factors Test, Hogan’s Motive, Values, Preference Inventory (MVPI), Gr8 Full Spectrum. Toate aceste teste sunt susținute de știință și de cercetări ample, și investiția în oricare dintre ele chiar poate face diferența.

 

Alt pas important este să analizați corect situația prezentă. Scopul este să te asiguri că faci alegeri din motivele corecte. Vrei să te asiguri că decizia pe care urmează să o iei se bazează pe date corecte, nu pe o interpretare eronată a situației tale. În caz contrar, ai putea ajunge să ai așteptări false sau să te simți dezamăgit de alegerea pe care o faci. Și aici eu recomand cu căldură o analiză SWOT – Strengths (punctele tale forte), Weaknesses (punctele tale vulnerabile sau zonele de dezvoltat), Opportunities (oportunitățile sau posibilitățile pe care le ai) & Threats (obstacole sau bariere care ar putea apărea sau care există deja).

 

Vei ajunge la momentul în care spui: “Bun. Și acum ce fac?”

 

Aduni toate piesele de până acum și creezi un puzzle. Și asta va dura, să nu te aștepți să se întâmple peste noapte.

Începe prin a examina toate informațiile pe care tocmai le-ai descoperit. De exemplu, dacă încerci să decizi asupra carierei, ia în considerare emoțiile pe care le-ai simțit în timp ce te uitai la potențialele alegeri de muncă. Întreabă-te: „Cum mă simt și de ce mă simt așa?”

În orice moment al acestui proces ai opțiunea de a apela la un coach sau consultant în carieră. Pe mine mă găsești la corina@dare.com.ro. :)

Apoi, revizuiește-ți valorile. Alegerile de job care te entuziasmează se aliniază cu acele valori? Dar valorile celor dragi? Acest lucru ar trebui să te ajute să-ți restrângi lista.

În cele din urmă, fă o verificare a realității. Există factori care influențează decizia ta care se bazează mai degrabă pe ipoteze decât pe informații?

Și nu uita că jobul tău nu înseamnă o carieră, că poți ajusta pe parcurs, că te poți reorienta sau îți poți identifica „De ce-ul?” și după 40 de ani, atunci când simți că ai nevoie de altceva.

 

Cariera nu este un sprint, ci un maraton și singura modalitate de a avea succes este să te bucuri de cursă!

 

Citește toate articolele despre

Planificare carieră Despre meserii Găsește-ți job Comportamentul uman

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro