Cum vindecăm anxietatea?

02.02.2023
2 min
Cum vindecăm anxietatea?

Distribuie

A ne cunoaște propria anxietate înseamnă a ne cunoaște pe noi înșine, dorințele și fricile cele mai profunde.

Poate te regăsești și tu: acum ești bine, iar în secunda doi, ceva te stresează, un deadline, o factură, un conflict - și începe anxietatea. Deși pericolul a trecut, starea de agitație persistă, ore în șir, fără controlul tău. De îndată ce stresul încetează, te prăbușești. Deodată ai putea să adormi pe loc. În tine s-a dat o mare luptă, iar acum ești epuizat(ă).

Anxietatea este cauzată de un impuls intern sau extern, dar, mai ales, de modul în care ne gândim la ce se petrece . Uneori, oamenii simt anxietatea chiar și atunci când nu pare să existe niciun fel de declanșator extern.

 

❓ Ce trăiești în corp când simți anxietate? 

Când percepi o amenințare, hipotalamusul, glandele pituitare și suprarenale eliberează hormoni și te pregătește să lupți, să fugi sau să îngheți. Ca răspuns, este posibil să simți: ritm cardiac accelerat, respirație rapidă și superficială, tensiune musculară, tensiune în abdomen, amețeală, disociere - senzația că nu ești aici.

 

❓ Care este impactul pe termen lung?

Când ne expunem la stres și anxietate pe termen lung, au de suferit memoria noastră, dispoziția, sistemul imunitar, sistemul cardiovascular. Anxietatea și stresul pe termen lung sunt sunt asociate cu sindromul de oboseală cronică, o afecțiune care te face să te simți obosit, indiferent de cât de mult te odihnești.
 

Odată ce știi toate aceste lucruri, le poți lăsa deoparte și te poți concentra pe ce poți face și cum te ajută anxietatea să te înțelegi mai bine. Da, există ceva ce se numește anxietate despre anxietate :)

 

Ce poți face pentru a reduce anxietatea?

Dacă stresul și anxietatea te-au obosit, există remedii și activități care te pot ajuta să te revigorezi. Iată câteva:

1. Încearcă să dormi mai devreme. Păstrează-ți spațiul de dormit răcoros. Lasă deoparte telefonul seara și nu te amăgi că recuperezi dimineața somnul de noapte - nu se compară.

2. Practică sportul în mod regulat. Exercițiile fizice reduc sensibilitatea la anxietate și te ajută să dormi mai bine.  Și aici, însă, e nevoie de atenție: când ești un cocktail de hormoni de stres, exerciții mult prea intense te pot arunca pe o pantă alunecoasă. Ai nevoie de mișcare blândă, hrănitoare, care să contrabalanseze energia deja intensă care există în tine.

3. Meditație. Tehnicile de relaxare precum meditația și mindfulness te pot ajuta să îți liniștești mintea, să îți reglezi respirația și să scazi cantitatea de hormon de stres din sânge.

4. Mai puțină cafea, mai puțin zahăr  - fără dulciuri, covrigi, patiserie, pentru că ele cresc răspunsul inflamatoriu și cresc nivelul de anxietate. Ia suplimente de magneziu și vitamina B și mănâncă ultima masă la ora 19:00.

5. Mergi la terapie. Un psiholog sau un consilier îți poate crea un spațiu sigur, te poate ajuta să identifici ce îți declanșează anxietătatea și să dezvoltați abilități de adaptare care duc la mai puțină anxietate și la o mai mare relaxare.

6. Discută cu medicul tău. Sfaturile de mai sus nu sunt medicale și te rog să le aplici după propriul discernământ.

 

Dacă dorești să afli mai multe despre anxietate și să te țin la curent cu programele de meditație, Yoga și respirație pe care le organizez, te poți abona la newsletter pe site-ul meu. Te aștept cu drag!

Citește toate articolele despre

Echilibru Comportamentul uman Human behavior

Contributor Undelucram.ro

Ema Barbă

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro