Endava: Compania în care tehnologia evoluează, iar oamenii cresc odată cu ea
Reluăm seria de articole dedicate companiilor care creează contexte reale de creștere profesională, bazate pe încredere, autonomie și echilibru. Astăzi stăm de vorbă cu Laurențiu Spilcă, Principal Development Consultant la Endava, un profesionist cu aproape 9 ani în companie și o voce activă în comunitatea tech din România.
Discutăm despre parcurs profesional, leadership tehnic, evoluția Java, impact, AI și despre cum arată, în practică, un mediu în care performanța și autonomia merg mână în mână.
1. Ai aproape 9 ani în Endava. Dacă te uiți înapoi, care a fost momentul în care ai simțit cel mai clar că ești în locul potrivit pentru tine profesional?
Sincer, cred că mi-am dat seama destul de repede. Mi-a plăcut mediul încă de la început: oamenii, vibe-ul, faptul că făceam deja lucruri care îmi plăceau. După aproape 9 ani, pot spune că am și „îmbătrânit profesional” aici, în sensul acela bun, în care treci de la „învăț cum merg lucrurile” la „ok, acum îi pot ajuta și pe alții să învețe”.
Am avut mereu provocări suficient de interesante încât să nu mă plictisesc, dar și sprijin atunci când lucrurile deveneau complicate. Cred că momentul în care știi că ești în locul potrivit este când realizezi că au trecut anii și tu încă vii cu plăcere la muncă. Ca de exemplu când îți începi ziua cu o cafea și o discuție cu colegii înainte de a-ți deschide laptopul, în cazul în care nu sunt urgențe desigur.
2. Cum arată, concret, munca ta de zi cu zi ca Principal Development Consultant și ce tip de provocări îți place cel mai mult să rezolvi în zona de Java?
Deși poate sună puțin neașteptat pentru un rol de management, nu am renunțat la cod și nici nu îmi doresc asta. Îmi place în continuare să scriu cod și să rămân conectat la partea practică. Este adevărat că, față de acum câțiva ani, timpul efectiv de codare s-a redus, pentru că azi jonglez cu mult mai multe tipuri de taskuri în fiecare zi. Uneori zilele sunt mai intense, alteori mai liniștite, dar în timp se creează un echilibru.
Partea care îmi place cel mai mult este lucrul cu oamenii. Îmi place să descoperim soluții împreună, să îi ajut pe alții să crească folosind ce am învățat eu și, în același timp, să învăț și eu constant de la colegi și clienți.
În zona de Java, provocările care mă atrag cel mai mult sunt cele în care trebuie să găsești soluții simple pentru probleme complexe: sisteme distribuite, performanță, consistență de date sau situațiile în care trebuie să traduci nevoi de business în soluții tehnice care chiar funcționează în producție. Iar când vezi că soluția chiar ajută oamenii și produsul merge mai bine, apare satisfacția reală.
3. Java a evoluat mult în ultimii ani. Ce schimbări ți se par cele mai importante pentru echipele care dezvoltă aplicații robuste azi și cum se simt aceste schimbări în proiectele reale?
Java a evoluat mult și, mai important, a evoluat constant. Îmi place să mă gândesc la Java ca la un ecosistem care crește organic, fără schimbări bruște care să perturbe tot ce ai construit înainte. În cariera mea am trecut prin upgrade-uri ale unor sisteme de la Java 6 până la Java 25, deci am avut ocazia să văd direct cum s-a schimbat platforma.
Asta îți dă o perspectivă destul de sănătoasă: Java nu mai este doar un limbaj, este o platformă matură, cu tooling, runtime și practici foarte bine consolidate.
Dacă ar fi să aleg cele mai importante direcții din ultimii ani, aș spune mentenabilitatea și performanța. Avem un limbaj mai expresiv, mai clar, mai ușor de întreținut în echipe mari, iar îmbunătățirile din JVM ajută enorm la optimizarea resurselor. În paralel, securitatea a rămas o prioritate, iar asta se vede atât la nivel de platformă, cât și la nivel de ecosistem.
În proiectele reale, aceste schimbări se traduc simplu: cod mai ușor de citit peste ani, aplicații mai eficiente și mai ușor de rulat la scară mare și mai puține compromisuri între viteză, stabilitate și siguranță. Practic, ne ajută să construim sisteme robuste fără să simțim că ne luptăm cu platforma.
4. Ești cunoscut în comunitate și pentru felul în care explici concepte dificile într-un mod accesibil. Cum te-a ajutat asta în leadership și cum se traduce în felul în care lucrezi cu echipele?
În realitate, am învățat și continui să învăț ajutându-i pe alții să învețe. Văd tot procesul mai degrabă ca pe un cerc decât ca pe o săgeată într-o singură direcție. De multe ori reușesc să explic concepte simplu tocmai pentru că am ajuns să le înțeleg foarte bine explicându-le altora, fie că vorbim de YouTube, cărți, articole sau conferințe.
În leadership, partea asta se traduce direct. Comunicarea și capacitatea de a explica sunt esențiale, pentru că, în realitate, un lider nu ar trebui să dea ordine, ci să creeze contextul în care echipa poate lucra independent și poate lua decizii bune.
Pentru mine, echilibrul succesului apare când echipa nu depinde de mine ca să poată merge mai departe. Când nu mai ești acel punct prin care trebuie să treacă fiecare decizie și nu mai ești bottleneck-ul la care toată lumea se uită ca să afle direcția, atunci începi să construiești cu adevărat leadership. Asta încerc să ating în fiecare proiect: echipe autonome, încrezătoare și capabile să crească mai departe, indiferent de context.
5. Dacă ar fi să alegi un exemplu de impact de care ești mândru în Endava, ce ai alege?
Nu cred că pot reduce impactul la un singur lucru și, sincer, asta este partea de care sunt cel mai mândru. În aproape nouă ani am încercat constant să aduc schimbări în bine și intenționez să continui să fac asta.
Am condus echipe care au livrat produse de succes în domenii variate, de la Payments și Credits la Retail și Logistics. Am contribuit la îmbunătățirea modului în care lucrăm, ajustând guidelines și ways of working. Am susținut traininguri și prezentări care, sper eu, au ajutat mulți colegi să crească și să livreze mai multă valoare pentru clienți.
Poate cel mai important lucru este că am avut ocazia să fac toate acestea. Asta spune mult despre cultura organizației. Nu peste tot ți se oferă spațiul să ai impact real și să îți susții ideile. În Endava, am simțit mereu că există spațiu să încerci, să propui, să construiești. Când simți că nu ești limitat de context, apare natural dorința de a contribui mai mult. Pentru mine, asta face diferența.
6. Într-o piață în care AI schimbă rapid felul în care se scrie cod, ce competențe vor conta cel mai mult pentru un Java Engineer în următorii ani?
Este o întrebare grea, pentru că viitorul nu vine cu release notes. Dar dacă ar fi să pariez pe ceva, aș paria pe capacitatea de a învăța continuu. Mă surprinde uneori ideea că nu mai are rost să înveți, pentru că AI face deja tot. Eu nu cred în direcția asta.
Cred că dezvoltatorii care vor avea cel mai mult succes vor fi cei care nu au renunțat la învățare, ci au învățat cum să folosească AI-ul ca accelerator, nu ca înlocuitor.
Diferența reală o va face asumarea responsabilității tehnice. AI poate genera cod, dar nu poate fi responsabil pentru el. Iar responsabilitatea există doar dacă înțelegi ce se întâmplă în spate: arhitectură, trade-offs, securitate, performanță, impact asupra business-ului.
Pentru un Java Engineer, asta înseamnă să rămână foarte solid pe fundament și, în același timp, să folosească AI-ul pentru a crește viteza și calitatea livrării. Nu să gândească mai puțin, ci să construiască mai mult, mai repede, dar conștient de ce construiește.
7. Pentru cineva care ia în calcul următorul pas în carieră, cum îți dai seama că un rol și o echipă sunt potrivite?
Pentru mine, primul lucru la care mă uit este echilibrul sănătos între muncă și viața personală. Poate sună simplu, dar realitatea este că sănătatea bate orice bonus sau titulatură. Oamenii care sunt bine, odihniți și motivați tind să livreze mai bine și mai constant.
Aș recomanda să cauți o companie cu o cultură care încurajează creșterea continuă, oferă libertate de decizie și respectă echilibrul dintre viața profesională și cea personală.
Întrebări concrete care merită puse:
- Cum este susținut learning-ul și upskilling-ul în practică?
- Câtă autonomie reală au echipele în deciziile tehnice?
- Cum arată o zi obișnuită pentru cineva din echipă?
- Cum se măsoară succesul: doar prin livrare rapidă sau și prin calitate și sustenabilitate?
- Ce se întâmplă când lucrurile merg prost, se caută vinovați sau soluții?
În final, știi că ești în locul potrivit când simți că poți crește profesional fără să renunți la cine ești în afara jobului. Pentru mine, asta a făcut mereu diferența.
Vrei să afli mai multe despre Endava ca angajator?
Dacă te interesează cum arată cultura Endava dincolo de proiecte și tehnologii, explorează pagina de angajator Endava pe Undelucram.ro, citește recenziile colegilor și descoperă oportunitățile deschise.
Iar dacă vrei să vizitezi pagina de cariere a companiei, poate următorul tău pas profesional începe chiar aici.
Interviuri Undelucram Leadership skills Workforce planning Organizational excellence Employee experienceArticol scris de:
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviuri Undelucram