Endava: Organizația unde dezvoltarea angajaților și inovația în AI definesc carierele viitorului

Astăzi vă prezentăm un episod special din seria noastră de interviuri cu experți din companii care contribuie activ la construirea unei piețe a muncii mai transparente în România. Am stat de vorbă cu Alina Soare, Regional Head of People Experience, Europe la Endava, pentru a obține perspective valoroase despre abordarea companiei în ceea ce privește dezvoltarea angajaților și tranziția strategică către un viitor „AI-native”. Descoperiți „ingredientele secrete” care stau la baza succesului Endava: de la cultivarea talentelor și susținerea creșterii individuale, până la integrarea inteligenței artificiale în toate procesele operaționale.
1. Alina, ne poți spune pe scurt cum a decurs parcursul tău profesional și ce te-a atras către învățare și dezvoltare organizațională?
M-am alăturat echipei Endava acum aproape nouă ani și, de atunci, am ocupat diverse roluri de la People Development Business Partner, Head of People Development & Recruitment, la People Experience Manager, iar în prezent sunt Regional Head of People Experience, Europe la Endava.
Fiecare pas a venit firesc, pentru că am fost mereu pasionată de crearea de experiențe de învățare care ajută oamenii să se dezvolte.
Pentru mine, învățarea și dezvoltarea organizațională nu sunt doar o funcție, ci o mentalitate. Cred în crearea unor medii în care oamenii se simt încurajați să exploreze, să se autodepășească și să evolueze. Acest obiectiv mă motivează și astăzi.
În afara muncii, mă găsești adesea în bucătărie, gătitul este modul meu preferat de a mă relaxa și de a fi creativă.
2. Din experiența ta, cum arată parcursul unui angajat la Endava de la momentul angajării până la dezvoltarea în cadrul companiei?
Încă din prima zi la Endava, ne concentrăm pe traseul profesional individual al fiecărui angajat. Cultura noastră încurajează fiecare coleg să își asume responsabilitatea pentru propria dezvoltare.
Fie că e vorba de explorarea unor discipline noi, rotația între proiecte sau schimbarea domeniului de activitate, avem un cadru solid care le permite oamenilor să învețe, să încerce și să crească.
Un element cheie este rolul de Career Coach, un partener dedicat care îi ajută pe angajați să își găsească drumul. Nu e vorba despre a oferi răspunsuri directe, ci despre a ghida oamenii către oportunitățile, instrumentele și conexiunile potrivite, astfel încât aceștia să poată face următorul pas cu încredere. Viața profesională în Endava este o călătorie, iar, indiferent de provocările întâmpinate, colegii știu că nu sunt niciodată singuri pe acest drum.
3. Ce diferențiază cu adevărat Endava în ceea ce privește cultura și dezvoltarea pe termen lung?
Unul dintre cele mai puternice diferențiatoare este faptul că fiecare persoană deține controlul asupra carierei sale, dar, simultan, nu e lăsată niciodată singură. Structura noastră sprijină activ dezvoltarea cu roluri precum Career Coach integrate în modul în care susținem talentele.
Este un rol gândit nu pentru supraveghere, ci pentru parteneriat ce ajută colegii să-și contureze traseul, să-și dezvolte noi abilități și să obțină vizibilitate asupra oportunităților viitoare.
Avem, de asemenea, o cultură în care este acceptabil să încerci și să greșești. Progresul vine adesea prin experimentare, iar noi încurajăm oamenii să accepte roluri noi chiar dacă nu bifează toate cerințele de la început.
Sistemele noastre de feedback, sprijinul oferit și principiile de leadership sunt construite în jurul unui echilibru fin între autonomie, încredere și creștere.
4. Să vorbim despre AI, una dintre cele mai mari schimbări din ultimii ani. Ce înseamnă concret acest lucru pentru Endava, pentru colegii tăi și pentru poziționarea pe piață?
Pentru noi, să devenim „AI-native” nu a însemnat să urmăm un trend, ci să integrăm inteligența artificială cu scop și relevanță în modul în care lucrăm.
Asta presupune optimizarea fluxurilor de lucru, crearea de instrumente mai inteligente și sprijinirea colegilor pentru a folosi AI în moduri care amplifică impactul, nu care înlocuiesc ingeniozitatea umană.
Este o călătorie de adaptare continuă și ne angajăm să îi ajutăm pe toți, de la dezvoltatori, la lideri de business, să obțină valoare reală din acest demers.
La nivel practic, AI este deja prezent în programele noastre de învățare, în procesele de livrare și chiar în instrumentele de planificare a succesiunii. Prin parteneriatul nostru enterprise cu OpenAI, fiecare coleg are acces la ChatGPT Enterprise, GPT-uri personalizate, inclusiv cele adaptate cadrelor interne precum „5 Voices".
Aceste instrumente nu doar eficientizează sarcinile, ci deschid noi posibilități pentru colaborare și învățare.
5. Cum evoluează inițiativele de învățare și dezvoltare pentru a ajuta angajații să se adapteze la acest viitor "AI-native"?
Sprijinim această tranziție prin două piloni principali: AI Academy și Endava University.
AI Academy construiește o bază solidă de cunoștințe despre AI în întreaga companie și oferă trasee de învățare personalizate pentru roluri tehnice avansate. Așa ne asigurăm că fiecare coleg poate interacționa cu încredere cu conceptele AI.
Endava University completează acest demers cu o platformă de învățare complet personalizată, asistată de AI. Aceasta se adaptează competențelor, rolurilor și aspirațiilor individuale, permițând explorarea atât a excelenței tehnice, cât și a dezvoltării de leadership.
Indiferent dacă ești dezvoltator sau manager de echipă, traseul de învățare este aliniat cu drumul tău profesional unic.
6. Ce sfat ai oferi profesioniștilor care își doresc un rol strategic în inovarea AI și a datelor în cadrul Endava?
În primul rând, să rămână curioși și deschiși la schimbare. Trecerea către un mod de lucru „AI-native" necesită atât abilități tehnice, cât și o mentalitate orientată spre experimentare.
La Endava, încurajăm colegii să fie early adopters, nu doar prin utilizarea instrumentelor, ci și prin contribuția la modul în care le aplicăm în mod semnificativ.
Rolurile strategice în acest spațiu nu se rezumă la construirea de sisteme, ci implică regândirea modului în care lucrăm.
Suntem profund colaborativi, mai ales cu clienții noștri, iar cele mai bune idei vin adesea de la cei care pot conecta contextul de business cu inovația tehnologică.
Dacă vrei să rămâi cu un pas înaintea schimbării, să influențezi strategii și să dai putere echipei, aici este locul tău unde poți crește. Suntem mereu în căutare de profesioniști care vor să contribuie la următorul capitol al poveștii noastre.
7. Privind spre viitor, care sunt prioritățile tale în ceea ce privește recrutarea? Ce tipuri de roluri sunt în focus și cum susțin acestea viziunea Endava?
În prezent, ne concentrăm pe roluri strategice în domeniul Datelor și AI care vor susține tranziția noastră către structuri „AI-native”, adică spre echipe ce colaborează cu agenți AI și folosesc modele de livrare regândite.
Aceste roluri nu sunt doar tehnice. Sunt roluri esențiale pentru modul în care vom extinde inovația și vom crea valoare la scară largă.
Prioritățile noastre de recrutare reflectă viziunea pe termen lung: să fim un partener tehnologic de încredere, mereu cu un pas înainte.
Căutăm talente care nu doar excelează în domeniul lor, ci care vor să contureze viitorul alături de noi. Dacă te regăsești în această descriere, ne-ar face plăcere să discutăm: oportunitățile actuale sunt listate pe endava.com/careers/jobs.
Alătură-te Endava!
Accesează pagina de angajator Endava pe Undelucram.ro și descoperă cum reușește organziația să susțină oamenii în a-și trasa propriul parcurs profesional într-un mediu de lucru „AI-native"
Piața muncii Interviuri Undelucram Despre meserii Găsește-ți job Leadership concepts Workforce planning Organizational excellence Employee experience Motivație și vocație Oportunități joburiArticol scris de:

Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Piața muncii