Exista cel putin trei situatii cand va fi nevoie sa-ti contrazici seful. Ce vei face si ce vei spune?

16.05.2018
4 min
Exista cel putin trei situatii cand va fi nevoie sa-ti contrazici seful. Ce vei face si ce vei spune?

Distribuie

Ai vrut sa eviti aceasta confruntare. Ai verificat de doua ori faptele. Ai toate datele de baza in mana. Ai vrut sa rezolvi lucrurile singur, fara sa pari cel care le stie pe toate. Totusi, confruntarea va exista.

Sa vedem impreuna trei posibile scenarii in care esti ”face to face” cu superiorul tau si  trebuie sa pui lucrurile la punct, fara a iesi „cu capul taiat”, pastrand, in acelati timp relatii normale cu acesta.

SITUATIA NR.1: STII CA AI DREPTATE, IAR SEFUL TAU GRESESTE

Exista, veti intalni, pe parcursul carierei voastre, cel putin o asemenea situatie, in care stiti sigur ca voi aveti dreptate, iar seful vostru greseste complet.

Sunteti in situatia in care vedeti ca seful vostru nu prezinta corect datele statistice sau punctul sau de vedere privind abordarea unui proiect nu este cel potrivit.

Voi sunteti ferm pe pozitie si in dezacord cu el. Mai mult, aveti deplina incredere ca punctul vostru de vedere este cel corect. De fapt ce vreti voi? Sa-l faceti sa „gandeasca la fel” (pe drumul corect  considerat de voi) fara a adopta o atitudine lipsita de respect sau sa fiti considerat obraznic.

Pentru inceput folositi fraza: „Am crezut acelasi lucru, dar...”

Specialistii spun ca aceasta fraza este o modalitate de a folosi toate armele impotriva sefului, fara sa-i ataci direct orgoliul propriu. Demonstrati ca sunteti alaturi de el, de sef, ca nu sunteti in afara gandirii sale.

In plus, fraza este menita mai curand sa demonstreze simpatia voastra fata de modul de a gandi al sefului. Diferenta este ca voi vedeti si interpretati altfel datele de baza si modul de abordare al unei actiuni, insa va faceti datoria spunandu-i sefului in timpul necesar. De fapt, folositi o „minciuna alba”, utila aici pentru a va arata sprijinul si colaborarea.

„Am sa va explic cum am ajuns la aceasta solutie...”

Continuarea primei fraze va pune in postura de a semnala sefului, de a-i deschide ochii privind modalitatea corecta de a rezolva o problema. Cand aveti toate datele stranse si sunt solid argumentate, veti putea sa-l faceti sa gandeasca la fel ca voi, indreptandu-se spre aceleasi concluzii.

SITUATIA NR.2: AI PREA MULTE SARCINI PE CAP

In literatura de specialitate se foloseste, pentru o asemenea situatie, expresia ”to much work in your plate”. Acest lucru va creeaza senzatia ca sunteti supraincarcat, iar lucrurile pe care le faceti nu au calitatea necesara. Va reamintesc ca aceasta „supraincarcare” genereaza in cele mai multe cazuri stres.

Incercand sa explicati sefului ca sunteti supraincarcat si ca lucrurile numai pot continua asa, va temeti sa nu fiti considerat un lucrator caruia nu-i poti da orice de munca. In acest caz este bine sa va adresati sefului cu urmatoarea fraza: „Incerc sa-mi prioritizez sarcinile...”

La ce este buna o asemenea fraza? Pe de o parte, aratati ca nu doriti sa aruncati sarcinie primite celorlalti, iar pe de alta parte, incercati sa aflati care sunt prioritatile (in viziunea superiorului vostru) pentru a vedea clar daca aveti timpul si energia necesara sa-le duceti la bun sfarsit.

Importanta unei asemenea fraze este data de posibilitatea de a sti clar ce aveti de facut, ordinea in care veti face aceste lucruri. De asemenea, o asemnea cerere facuta sefului (fiindca concret prin fraza ii cereti ceva) muta discutia spre palierul colaborarii si nu o transforma intr-o sesiune de plangeri. Oricum, trebuie sa adaugam fraza: „Deoarece (proiectul, lucrarea, prezentarea) solicita foarte multa atentie din partea mea...”

Evitam postura de a fi considerat cam lenes, cu aprecieri de genul nu esti bun de nimic, folosind o strategie prin care atragem atentia sefului ca noi, de fapt, lucram la ceva foarte important, care cere foarte multa munca.

Se poate intampla ca lucrurile sa stea chiar asa-adica proiectul sa fie foarte incarcat, cu multe tinte strategice de atins si atunci este obligatoriu sa colaborati cu seful pentru a le imparti pe etape sau pentru a le elimina.

SITUATIA NR.3: CAND SEFUL TAU INTARZIE SA-TI DEA CE AI NEVOIE

Nu o data o sa fiti in situatia in care exista un termen limita care va sta pe cap. Asta nu este insa singura problema. V-ati blocat la ceva, care depinde de un lucru pe care-l asteptati de la seful vostru.

Este o situatie delicata. Nu stii cum sa manageriezi aceasta nevoie. Cum sa-l faci pe seful tau sa-si tina promisiune ca iti va oferi ceea ce ai nevoie.Cum sa-i spui s-o faca?

Atunci puteti spune: „Stiu ca aveti o multime de probleme pe cap...”

O asemenea formulare reprezinta un mod elegant de a-l face sa vada ca sunteti in cunostinta de cauza privind multitudinea de probleme pe care le are de rezolvat. Recunoscand cat de ocupat este si ce program incarcat are, sunteti in pozitia de a putea solicita sa primiti ceea ce v-a promis, chiar de la inceputul proiectului la care lucrati.

Situatia in care va aflati este intr-adevar delicata si vreti sa iesiti din ea cu „degetele intregi”. A sosit momentul sa puneti o intrebare punctuala: „Credeti ca voi fi capabil sa am proiectul complet cu datele de la dumneavoastra?”

Trebuie sa avem in vedere ca de multe ori sefii sunt mult prea preocupati sa faca mai multe lucruri deodata si uita promisiunile facute. De multe ori, pierd din vedere importanta pe care o are un anumit lucru pentru voi. Practic„ nu vad copacii de padure”.

Intrebarea este menita sa-l faca pe sef sa-si aminteasca nu numai ca aveti un termen de predare, dar ca el insusi reprezinta o piesa importanta din puzzle. Voi nu faceti altceva decat sa-l aduceti pe calea cea buna, pe directia corecta.

Va fi nevoie sa te confrunti cu seful. De multe ori vei simti ca te doare stomacul si gura este uscata. Incearca sa asimilezi aceste situatii, sa folosesti frazele de mai sus, adaptandu-le la provocarile pe care le vei avea.

Cu siguranta va veti gasi in asemenea situatii. Incercati sa abordati problemele sub forma unor discutii constructive. Numai astfel veti evita lacrimile, tipetele si genunchii care tremura.

Citește toate articolele despre

Misiune Echilibru Negociere

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro