Iarba nu este intotdeauna mai verde. Uneori nu este decat o altfel de iarba.

16.01.2019
3 min
Iarba nu este intotdeauna mai verde. Uneori nu este decat o altfel de iarba.

Distribuie

Nu intotdeauna ce este nou si va ispiteste trebuie considerat drept o mare oportunitate. Acest lucru este valabil atunci cand vreti sa schimbati job-ul. Atractia este mare: cunosti noi stiluri de conducere, te misti in alt mediu si devii mult mai adaptabil, invatand lucruri noi, care iti vor folosi cand o sa devii sef.

Inainte de a trece de la un job la altul este bine sa luati in considerare urmatoarele argumente:

A)    Schimbarea sa fie neconditionata

Potentialul angajator incepe sa puna intrebari cand un candidat a schimbat mai des locul de munca. Suspiciunile apar mai ales atunci cand in decurs de 2-3 ani candidatul a schimbat mai multe job-uri.

Uneori exista motive intemeiate pentru schimbarea locului de munca, chiar de doua sau de trei ori, dar angajatorii privesc un asemenea candidat ca un potential angajat problema. La aceasta situatie se adauga si „calculele” pe care le face angajatorul: resursele alocate (recrutare, interviuri, teste etc.) inclusiv pregatirea noului sosit.

Nu uitati: toti angajatorii se asigura in primul rand ca va potriviti postului si nu cheltuie banii in vant.

Cand veti concura cu un alt candidat si se va trage linie la final veti vedea ca desi amandoi aveti aceeasi pregatire, aceleasi rezultate bune la teste si ati raspuns bine la interviu, castiga cel cu o stabilitate mai mare la locul de munca.

Tot ce am scris pana pana aici nu este un indemn la a spune „Pas” atunci cand apare o oportunitate. Aceasta trebuie sa fie o opotunitate cu adevarat valoroasa si nu o forma de entuziasm efemer. Feriti-va de „lucrurile stralucitoare” si nu va lasati inselati de o aparenta noutate. Chiar daca sunteti tentati sa sariti in alta barca, ganditi-va bine daca nu riscati cariera.

B)    Iarba nu este intotdeauna mai verde. Uneori nu este decat o altfel de iarba.

Atat fiecare job, cat si angajatorii au partile bune si pe cele mai putin bune. Puteti sa lasati o problema in urma, dar fiti siguri ca va asteapta alta problema. Daca parasesti un loc de munca pentru ca au aparut probleme, nu vei reusi in veci sa-ti dezvolti abilitatile necesare pentru rezolvarea problemelor, indiferent de ce natura sunt ele.

Nu uitati: este foarte posibil ca la un moment dat responsabilitatea de a schimba situatia, influentand desfasurarea evenimentelor sa fie doar a voastra.

Premiile se acorda intotdeauna invingatorilor. Ca de obicei Fat Frumos ia totul, dar nici job-ul, cu atat mai putin cariera de invingator nu sunt deloc usoare. De cate necazuri are parte si cate obstacole trebuie sa treaca Hercule pentru a deveni Erou?

Job-ul care va ofera cele mai multe satisfactii este in cele mai multe cazuri acela care v-a facut sa treceti peste multe greutati si sa va dezvoltati abilitatile necesare gestionarii provocarilor aparute in decursul timpului. Provocari venite din partea oamenilor, impreuna cu o multitudine de probleme care le insotesc. Chiar daca schimbati locul de munca nu uitati sa reflectati asupra adversitatii, rautatii si invidiei oamenilor, care exista oriunde ati merge,

C)    Atingerea potentialului maxim va fi dificila

Acest subtitlu atrage atentia supra perioadei de timp necesare pentru a incepe sa va folositi intregul potential la noul job pentru care ati optat. Se cunoaste foarte bine faptul ca atunci cand stai mai mult timp intr-o anumita companie tot ce te inconjoara este familiar. Ai propria retea de socializare, iar eficienta ta a crescut substantial fata de perioada de inceput.

Cand ai schimbat job-ul ai un nou statut. Acest lucru implica:

•    Dezvoltarea, constructia unei noi retele de socializare;
•    Intelegerea culturii noii organizatii;
•    Construirea unei noi echipe;
•    O anumita curba a invatarii.

Toate acestea necesita timp. Conform ultimelor cercetari ale celor de la Training Industry Quarterly „atingerea potentialului maxim in cazul celui care schimba job-ul se produce, in medie, dupa doi ani. De regula, trebuie luate in considerare si alte elemente cand vorbim de potentialul maxim si anume: nivelul managementului companiei unde lucreaza, conditiile de mediu, cultura organizationala, componenta noii echipe etc.”

Poti sa fii un „invatacel foarte bun”, dar nu poti arde etapele atunci cand ai schimbat locul de munca. Uneori schimbarea job-ului poate fi buna pentru cariera, alteori este doar o alternativa pentru a evita ceva, de multe ori insa are consecinte prea putin benefice.

Incearca sa-ti ponderezi entuziasmul la aparitia unei oportunitati in afara organizatiei tale. Pune in balanta beneficiile noului job, comparandu-le cu punctele A), B), C) si verifica cu mare atentie daca schimbarea merita riscul ,iar cariera nu are de suferit

Citește toate articolele despre

Planificare carieră Găsește-ți job

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro