In 2019 sa nu mai facem aceleasi greseli la interviu

03.01.2019
4 min
In 2019 sa nu mai facem aceleasi greseli la interviu

Distribuie

Ce este interviul: un exercitiu total. In orice interviu te afli situat intre doua extreme: trebuie sa te vinzi (cat mai scump), pe de o parte, iar pe de alta parte sa-ti pui in evidenta realizarile. Ambele situatii presupun ca esti constient de propria valoare, dar si de faptul ca in felul tau esti unic. Daca vei vorbi prea mult nu vei fi prea placut, iar daca spui prea putine angajatorul poate crede ca nu ai abilitatile necesare pentru postul respectiv.

Sa aveti intotdeauna in minte ca cel care va ia interviul nu a detinut slujba voastra in companie si nici nu poate sa va citeasca toate gandurile. Deci vorbiti despre lucrurile pe care le-ati realizat la ultima companie, spuneti despre valoarea pe care ati adaugat-o muncii echipei voastre, companiei din care ati facut parte, inclusiv produsului realizat.

Pentru a reusi la interviu trebuie sa indeplinesti cateva conditii:

-    Sa fii autentic;

-    Sa fii tu insuti;

-    Sa-ti stapanesti nervozitatea;

-    Sa stabilesti o legatura, conexiune cu cel care iti ia interviul.

Chiar daca majoritatea dintre voi se straduiesc sa respecte aceste recomandari continua sa se inregistreze greseli, unele comise inclusiv de cei care se considera experimentati in participarea la interviuri.

Am selectat pentru voi cinci dintre cele mai comune greseli intalnite la interviuri:

1)    Candidatul se prezinta nepregatit

Sa imaginam urmatoarea situatie, in timpul unui interviu pentru vanzari online:

Operatorul de interviu: Ce ganditi despre vanzarile online?

Candidatul: Nu stiu prea multe. Nu prea apelez la vanzarile online.

Operatorul de interviu, care se presupune ca are ceva experienta, sesizeaza cu usurinta ca intervievatul nu a inteles esenta acestei activitat i -vanzarea online este un produs pentru client, care-l scuteste pe acesta de a consuma timp si bani inutil.

De invatat: Nu mergeti la interviu daca nu sunteti, cat de cat, familiarizat cu produsul sau serviciul oferit de compania respectiva. Reactia celui care va ia interviul, in cazul in care va prezentati nepregatit, va fi ceva de genul „Acesta chiar vrea acest post fara minimum de experienta sau cunostinte sau ma testeaza?” Este de evitat o asemenea situatie.

2)    Candidatul da impresia ca este apatic

In timpul unui interviu pentru postul account manager la o societate de asigurari:

Operatorul de interviu: Ce va face sa doriti acest rol la o societate de asigurari?

Candidatul: Un recrutor mi-a atras atentia asupra acestui post si m-am gandit sa vin la interviu.

Cred ca nu mai este nevoie sa va reamintesc ca operatorul de interviu vrea sa fie convins de existenta unei anumite energii si pasiuni, care v-au determinat sa veniti la firma respectiva. Daca nu sesizeaza interesul vostru pentru job si companie, atunci va „stinge lumina” imediat.

De invatat: In asemenea cazuri, cand nu sunteti convinsi de interesul vostru pentru un anumit job sau companie este bine sa folositi raspunsul universal: „Am venit pentru ca sunt sigur ca voi avea posibilitatea sa invat ceva nou si am auzit de programele de instruire ale companiei”. Nu dati nicioadata doar jumatate de raspuns.

3)    Candidatul se concentreaza pe lucruri gresite

Operatorul de interviu: Ce asteptari ai de la viitorul tau loc de munca?

Candidatul: Vreau sa-mi dezvolt propriile scopuri si sa am posibilitatea gestionarii unui set mai mare de produse.

Ce va intelege cel din fata voastra: ca doriti de fapt postul pentru a avea un grad sporit de influenta, iar in perspectiva „sefia”. In general se doreste ca potentialul angajat sa manifeste modestie, sa fie dornic sa invete cat mai mult. Angajatorii se feresc de cei care manifesta din start dorinta de a fi sef.

De invatat: La orice interviu cand sunteti intrebat asemenea lucruri, explicati cum veti incerca sa promovati echipa si compania. Accentuati pe faptul ca sunteti un bun jucator pentru echipa si amintiti de proiectele pe care le-ati coordonat.

4)    Candidatul nu se cunoaste suficient pe sine

In timpul unui interviu pentru un post de conducere, unde este testata cunoasterea de sine si reactia la feedback-uri:

Operatorul de interviu: Care este domeniul in care ati dori sa activati? Care este cea mai mare slabiciune a ta?

Candidatul: Muncesc prea mult si imi pasa de prea multe lucruri.

Intrebarea nu este una capcana. Care este de fapt cea mai mare slabiciune a ta? Incercand sa dati un raspuns „pozitiv”, faceti dovada unei slabe cunoasteri de sine si a unei anumite incapacitati de a va deschide spre dezvoltare. Fiti convinsi ca nu exista angajator, companie care sa va ofere un post daca nu doveti o foarte buna cunoastere de sine. Cand ajungeti la interviu trebuie sa stiti cu exactitate care este valoarea voastra, care sunt punctele forte si care va sunt slabiciunile.

De retinut: Numai atunci cand impartasiti clar gandurile voastre cu privire la ceea ce vreti sa faceti si cum vreti sa evoluati, se poate stabili o legatura cu operatorul de interviu, care poate fi consolidata pe parcursul desfasurarii acestei etape a procesului de angajare.

5)    Candidatul incearca sa vanda, desi ar trebui sa asculte

Operatorul de interviu: De luni de zile ne luptam sa facem ca acest produs sa fie potrivit pietei, cerintelor ei.

Candidat: E usor. Eu am facut lucruri de acest gen de mai multe ori. Iata cum...

Un candidat puternic este cel care asculta atent si pune intrebari pentru a vedea ce se ascunde in spatele ideii lansate de cel din fata sa. Tot timpul intrebati-va ce vrea sa afle de fapt operatorul de interviu? De aici si necesitatea de a manifesta o curiozitate de natura profesionala, de a reflecta dorinta voastra in asimilarea de noi informatii.

De invatat: Cand sunteti la un interviu, ascultati cu atentie intrebarea, dar ganditi-va la ratiunea, motivul pentru care vi se pune. In cele mai multe cazuri operatorul pune o intrebare de genul celei de mai sus pentru a vedea care este bagajul vostru de abilitati. Raspunsul vostru, si tineti minte acest lucru va vorbi nu numai despre ce abilitati aveti, dar si despre rationamentele voastre deductive.

La interviurile din 2019 demonstrati ca veti aduce un plus de valoare si energie job-ului pentru care ati aplicat. Nu uitati sa vorbiti cat mai elocvent ca vreti cu adevarat sa lucrati in acea companie si alaturi de oamenii de acolo. Demonstrati flexibilitatea gandirii si o cunoastere de sine cat mai buna, ca stiti sa apreciati feedback-urile primite si sa le puneti in valoare. Pe scurt: aratati disponibilitatea si hotararea voastra de a lucra intr-o echipa a companiei.

Citește toate articolele despre

Interviul de la A la Z Resurse interviuri

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro