Interviul de angajare: Intrebari perimate inca utilizate de recrutori si alternativele lor

13.03.2016
2 min
Interviul de angajare: Intrebari perimate inca utilizate de recrutori si alternativele lor

Distribuie

Recomandam un articol interesant de pe Wall-street.ro scris de Alice Gheorghe.

 

Procesul de recrutare trebuie sa fie reinnoit permanent, in pas cu cerintele fiecarei industrii in parte, cu specificul fiecarei generatii si cu tehnologia. In Romania, companiile au devenit tot mai deschise la acest capitol, insa inca se mai practica metode perimate la interviul de angajare, potrivit informatiilor Smartree.

 

Interviul reprezinta una dintre cele mai importanta etape a procesului de recrutare, in care recrutorii trebuie sa identifice omul potrivit la locul potrivit. Iar pentru a face alegerea corecta, este nevoie de un dialog cat mai eficient, in care sa nu isi aiba locul intrebari care pun candidatul in situatia de a fi pur si simplu inventiv, fara o baza reala.

 

In contextul globalizarii, al aparitiei unor noi tipuri de joburi, in special in domeniile digital, IT, social media, este necesar ca specialistii in resurse umane sa isi actualizeze metodele de recrutare in timp real, in pas cu evolutia tehnologica, dar si cu realitatea pietei muncii, care devine tot mai efervescenta.

 

A devenit firesc acum sa schimbam des locul de munca, sa ne schimbam chiar si orasul de resedinta pentru a putea lucra intr-o organizatie cu ale carei valori rezonam sau sa ne specializam in noi domenii, in functie de cerintele pietei. Acum accentul ar trebui sa fie pus pe dobandirea unor abilitati care sa ne pregateasca pentru joburile viitorului si care sa ne dezvolte capacitatea de adaptare la nou.

 

De toate aceste lucruri ar trebui sa tina cont recrutorii atunci cand isi pregatesc strategia in ceea ce priveste interviul de angajare. Cu toate acestea, candidatii inca se mai confrunta la interviuri cu intrebari care nu mai apartin actualelor vremuri.

 

Una dintre cele mai perimate intrebari care inca se folosesc in cadrul anumitor interviuri este ”Cum te vezi peste 5 ani?”.

 

”In actualele conditii ale economiei de piata, ne este destul de dificil sa preconizam evolutia noastra din punct de vedere profesional. Consider ca aceasta intrebare trebuie adaptata pentru fiecare candidat in parte, in functie de experienta, profilul si studiile sale. Putem apela in schimb la intrebarea ’Cum ti-ai dori sa evoluezi profesional?’ sau ’Care consideri ca sunt urmatoarele etape in cariera ta’?”, explica Raluca Penes, HR coordinator Smartree.

 

O alta intrebare destul de perimata, inca intalnita frecvent de catre candidati, este “Care sunt punctele tale forte si care sunt cele slabe?”. Este o intrebare rigida, rupta de orice fel de context, care nu il ajuta nici pe candidat, nici pe recrutor.

 

”Pentru a obtine informatii cat mai realiste si corecte legate de capacitatile si abilitatile candidatului, se poate face referire la proiectele in care acesta a fost implicat in trecut, indiferent ca sunt pe plan personal sau profesional. Il putem intreba care a fost aportul sau in dezvoltarea si derularea acestor proiecte”, exemplifica Raluca Penes.


Intreg articolul poate fi citit accesând sursa.

Citește toate articolele despre

Interviul de la A la Z Resurse interviuri

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro