Locuri de muncă prin care vezi lumea. Gratis.

30.05.2017
4 min
Locuri de muncă prin care vezi lumea. Gratis.

Distribuie

Sursa foto

 

Pentru mulți dintre noi, din cauza ritmului alert de viață, nu este nimic mai de dorit decât să putem îmbina utilul cu plăcutul. Din nefericire, partea plăcută a vieţii care se poate îmbina cu serviciile pe care le avem de regulă se rezumă la lucruri mărunte, fără însemnătate pe termen lung.

 

Există însă și o serie de job-uri care permit celor care le obțin călătorii nu doar gratuite, ci chiar plătite, în jurul lumii, sau în anumite părți ale ei. În funcție de genul de a fi al celui care caută un astfel de post, aceste job-uri pot însemna relocarea în altă țară sau, dimpotrivă, o plimbare continuă din loc în loc.

 

Mai jos aveţi o listă de job-uri care oferă astfel de oportunităţi. Nu am organizat-o după vreun criteriu anume, în afară poate de gradul de popularitate pe care meseria respectivă o are la ora actuală în ţara noastră. Le veţi găsi într-o ordine care pleacă de la cele mai întâlnite până la cele ceva mai rare.

 

1. Ghid turistic - este poate cel mai accesibill dintre posturile care permit celor care le obțin călătorii gratuite pe meleaguri străine. Nu ai nevoie de cine știe ce studii pentru a obține un astfel de post, deși ceva ore petrecute pe băncile Facultății de Geografie sau Turism nu strică.

 

În ritmul în care se dezvoltă turismul extern la noi în țară, șansele de a prinde un loc în autocarul sau avionul care să te ducă în Grecia, Italia, Spania, Turcia (sau destinații mai exotice de atât) sunt foarte mari. Toate cheltuielile de deplasare sunt acoperite de agențiile de turism, la fel și cazarea, dacă este cazul.

 

Postul presupune însă o mare solicitare mentală. De multe ori călătoriile sunt istovitoare, turiștii și mai și, iar pauzele în care poți să te bucuri cu adevărat de destinația călătoriilor în interes de serviciu sunt rare și scurte. Mai grav, nici salariile în acest domeniu nu sunt grozave.

 

2. Personal pe vase de croazieră - dacă nu ai rău de mare și întelegi un yes sau no spuse de un turist oarecare într-o engleză stâlcită îndeplinești cam toate condițiile pentru a ocupa un post pe un vas de croazieră. În funcție de pregătire, acest post poate pleca de la cameristă și poate ajunge la crupier în cazinourile vasului.

 

Salariile sunt mari în acest domeniu, iar dacă iei în calcul faptul că în timpul serviciului nu prea ai pe ce cheltui banii poți trage concluzia că la sfărșitul sejurului profitul va fi frumușel. Asta dacă reușești să treci peste condițiile de obicei mediocre de cazare pentru personal, de solicitarea continuă din partea superiorilor și de toanele de tot felul ale pasagerilor de tot soiul.

 

3. Însoțitor de zbor - un post cu multe cerințe, atât de natură fizică, cât și mentală, dar care aduce satisfacții mai mari decât cea de la punctele 1 sau 2. Datorită modalității de transport, destinațiile de călătorie sunt practic nelimitate, salariile sunt extrem de satisfăcătoare, iar pauzele între zboruri pe rutele lungi lasă suficient timp de distracție.

 

Trebuie însă să fii echipat mental pentru a suporta zboruri de ore întregi, cu sau fără turbulențe, înconjurat de pasageri de toate felurile. Programele de instruire pentru insoțitorii de zbor sunt de regulă istovitoare, iar codul de conduită în companiile de profil extrem de strict.

 

4 . Corespondent de presă - un post care necesită studii de specialitate și se adresează doar celor cu înclinație spre așa ceva. Corespondenții sunt de obicei susținuți financiar de organele de presă pentru care lucrează și au și libertatea de a face lucrurile așa cum li se pare potrivit.

 

Este nevoie de multă muncă și un dram de noroc pentru a prinde un astfel de post însă. De obicei corespondenții de carieră nu au timp de familie, dacă există, sau să-și facă vreuna, dacă nu. Pasiunea pentru această meserie este însă mai mare decât nevoia de a lăsa urmași umanității.

 

5. Soldat - dacă ești militar de carieră, și încă unul bun, într-o unitate de elită, ai șanse mari să prinzi o deplasare în afară pe banii statului. E adevărat, deplasarea cu pricina implică pericol de moarte, locații îngrozitoare de desfășurare a activității și șefi exagerat de stricți.

 

Pe de altă parte, salariile sunt îndestulătoare, beneficiile sunt de ajuns pentru cei lăsați acasă, în caz că inamicul se hotărăște că ești demn de atenția lui, iar spirit mai mare de colegialitatea decât în armată nici că ai să mai găsești.

 

6. Arheolog - după ani întregi petrecuți în facultate scormonind prin țărână, poți alege să faci din asta o meserie. Dacă reușești să găsești finanțare, dacă ai puterea să obții avizele, aprobările și permisele necesare și dacă mai ai doi trei colegi cu acceași determinare, atunci îți poți petrece o bună parte a vieții scormonind în continuare, dar de data asta în locații pe care nu mulți pământeni ajung să le vadă.

 

Este poate singura slujbă dintre cele enumerate mai sus care îți pot asigura nemurirea numelui. Asta dacă eşti suficient de norocos să descoperi ceva ce nimeni nu a mai descoperit până la tine, după ani întregi de stat în poziţii incomode, sub soarele arzător, înghiţind praf şi insecte.

Citește toate articolele despre

Despre meserii Găsește-ți job Oportunități joburi

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro