Munca remote: Sfaturi pentru manageri

23.03.2020
4 min
Munca remote: Sfaturi pentru manageri

Distribuie

Team leaderi, supervizori, manageri. Indiferent de titulatură, toți simt presiune în această perioadă pentru că majoritatea angajaților lucrează de acasă. 

Dacă și echipa ta lucrează remote în această perioadă și ești îngrijorat pentru că nu știi cum să abordezi situația, acest articol este pentru tine. 

Aici vei găsi sfaturi utile, care să te ajute să insufli încredere și angajaților în această situație tensionată. 

 

Cum să gestionezi echipele de angajați care lucrează de acasă?

Chiar dacă ai mai avut angajați care au lucrat ocazional de acasă sau aveți zile de vineri cu work from home (în care angajații pot lucra de acasă), de data aceasta abordăm situația diferit.  Dacă lucratul de acasă este pe perioadă nedeterminată, poate fi dificil de gestionat. 

 

1. Nu încerca să faci micromanagement

Micromanagementul nu este o soluție nici la birou, nici când angajații lucrează remote. Dacă îi chestionezi zilnic, pentru fiecare task pe care l-au îndeplinit, ei vor avea productivitate scăzută și nu se vor putea concentra. 

De asemenea, în această perioadă nivelul de anxietate în rândul angajaților este crescut, așa că nu trebuie să adaugi un factor de stres suplimentar. Dacă angajații din echipa ta lucrează de mai bine de 6 luni în companie, își știu sarcinile și știu să le îndeplinească. Cu siguranță vor avea nevoie de o perioadă de adaptare de minim o săptămână, dar productivitatea lor va crește treptat și este posibil să fie mai eficienți decât la birou. 

Atunci când ai angajați noi în echipă, trebuie să îți canalizezi energia asupra lor. Trimite-le resurse utile, întreabă-i dacă au nevoie de ajutor, dacă nu au înțeles anumite proceduri. Cu toate acestea, micromanagementul nu trebuie să existe!

 

2. Ai încredere în angajații tăi

Nu încerca să controlezi angajații, să le reamintești zilnic ce sarcini au de îndeplinit sau să îi verifici dacă sunt online între anumite ore. 

Stabiliți care sunt orele în care trebuie să se încadreze sau lasă-i să își facă un program flexibil. Unii angajați pot avea probleme în familie, copii mici sau persoane bătrâne care au nevoie de îngrijire. De aceea, este bine să comunici cu fiecare angajat în parte și să vedeți cum puteți să faceți un program potrivit. 

Mai apoi, trebuie doar să ai încredere în angajații tăi. Dacă au ajuns să aibă jobul pe care îl au înseamnă că știu și pot să își rezolve task-urile zilnice. Atunci când le arăți că ai încredere în ei și ei vor avea mai multă încredere în tine.

 

3. Comunică mult și clar

Comunicarea este foarte importantă în orice companie. Dacă la birou era simplu să organizezi întâlniri zilnice sau să ai discuții spontane, de acasă va trebui să menții legătura cu ajutorul tool-urilor de project management. 

Alege un tool potrivit pentru echipă în cazul în care nu folosiți deja unul. Scrie mesaje zilnic, comunică cu fiecare angajat și ține un meeting online de dimineață sau la finalul programului. Astfel, vei putea observa și care sunt sarcinile pe care au reușit angajații să le termine, dar și ce își propun să facă a doua zi. 

Cu ajutorul comunicării constante vei putea să observi care sunt persoanele din echipă care mai au nevoie de ajutor și vei putea distribui sarcinile uniform între colegi. 

Este important să discutați și despre alte subiecte, nu doar despre muncă. Fă un canal separat pentru discuții care nu au legătură cu munca. Astfel, vei putea să afli mai multe detalii despre angajații tăi și vă veți putea opri pentru câteva minute din muncă. 

 

4. Oferă suport angajaților

Un manager trebuie să fie un punct de sprijin pentru angajați, mai ales în perioadele de incertitudine cum este aceasta. Mulți angajați care nu au mai lucrat de acasă nu vor ști cum să abordeze situația. De asemenea, le va fi greu să își restructureze programul sau nu vor putea îndeplini toate sarcinile pentru că nu au aparatura necesară. 

Asigură-te că fiecare angajat are toate cele necesare, de la partea de hardware și până la documente sau coduri de logare. 

Arată-le angajaților că ești alături de ei, că îi înțelegi și că îți pot cere ajutorul atunci când au nevoie.

 

5. Încurajează-ți angajații să ia pauze

Poate părea un sfat contraintuitiv, dar pauzele sunt importante. Este bine să îți încurajezi angajații să ia pauze scurte și dese. Tu ar trebui să faci același lucru. Programează-ți câteva pauze de-a lungul zilei și ține-te de program. 

Atunci când lucrăm de acasă suntem tentați să lucrăm continuu, fără pauze pentru a scurta programul de lucru sau pentru a arăta că suntem mai productivi. Din păcate, acest lucru are efectul opus. 

 

6. Asigură-ți angajații că nu își vor pierde jobul

În această perioadă mulți angajați se tem că vor rămâne fără job în orice moment. Prezintă-le situația reală din companie și asigură-i că nu își vor pierde jobul. De asemenea, spune-le care sunt predicțiile pe următoarele luni, dacă vă așteptați la scăderi sau la creșteri în companie. Transparența este mereu apreciată de angajați

 

Concluzie

Să gestionezi o echipă este o sarcină dificilă, mai ales când angajații lucrează de acasă. De aceea, este important să îți faci un program strict și să discuți cât mai mult cu echipa ta. În această perioadă dificilă este bine să fii alături de angajați, să le arăți că ai încredere în ei și că îți pasă. 

Productivitatea se va regla pe parcurs, în timp ce angajații încep să se obișnuiască și ei cu noul mediu de lucru. Nu pune presiune nici pe tine și nici pe angajați. 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro