Programul de lucru flexibil | Ce presupune și în ce domenii se potrivește?

01.04.2019
5 min
Programul de lucru flexibil | Ce presupune și în ce domenii se potrivește?

Distribuie

Statisticile arată că o persoană petrece în medie 13 ani din viață la locul de muncă. Având în vedere că jobul ne ocupă cea mai mare parte a zilei, angajații își doresc tot mai multe beneficii pentru a se simți motivați la locul de muncă.

Studiul realizat de platforma Undelucram.ro arată că tot mai mulți angajați își doresc să aibă un program flexibil. Astfel, programul de lucru flexibil este unul dintre cele 10 beneficii dorite de angajați, dar care nu sunt oferite de mulți angajatori din România.

În acest articol vă vom spune mai multe despre:

  • ce presupune programul flexibil;

  • reglementarea programului flexibil în Codul Muncii;

  • industriile în care se poate adopta un program flexibil.

Ce înseamnă un program de lucru flexibil:

În mod normal, o persoană cu un job cu normă întreagă ar trebui să petreacă 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămâna la locul de muncă, însumând 40 de ore pe săptămână. La aceste ore se adaugă și pauza de masă de o oră, dar și drumul dus-întors al angajatului.

Un angajat român petrece în medie 45 de minute pe drum spre locul de muncă, ceea ce înseamnă încă 7 ore jumătate pe săptămână. De aceea, tot mai mulți angajați își doresc un program flexibil de lucru sau posibilitatea de a lucra de acasă.

Un program flexibil de lucru constă în desfășurarea activităților din alt loc în afară de birou într-un interval orar ales de către angajat și aprobat de către angajator. Acest program poate varia de la zi la zi sau de la săptămâna la săptămână. Deși mulți angajați cred că programul flexibil este o înțelegere între angajat și angajator, acest tip de program este prevăzut și în Codul Muncii.

Cu toate acestea, multe companii evită să ofere această facilitate din teama că angajații nu vor mai fi productivi sau nu vor lucra suficient. Mai multe despre asta, în ultima parte a articolului.

 

Ce spune Codul Muncii despre programul de lucru flexibil:

Deși nu este denumit program flexibil, programul individualizat de muncă este reglementat în Codul Muncii pentru a veni în ajutorul angajaților și al angajatorilor.

Astfel, un program individualizat de muncă este împărțit în două:

  • Perioada fixă: în această perioadă toți angajații trebuie să fie prezenți la locul de muncă și să desfășoare activitățile asignate. În general, în această perioadă de aproximativ 4 ore (9-13), angajații au întâlniri cu managerii sau își stabilesc sarcini pentru ziua respectivă.

  • Perioada mobilă: acesta este programul flexibil propriu-zis. În această perioadă, angajatul poate stabili ora de sosire și ora de plecare.

În ciuda faptului că este un program individualizat de muncă, angajații trebuie să petreacă tot 40 de ore pe săptămână la locul de muncă. Ei își pot face programul așa cum își doresc, atât timp cât respectă orarul de funcționare a companiei, dar și perioada fixă impusă în contract.

Un alt tip de program de lucru reglementat de Codul Muncii este programul inegal de muncă. Astfel, angajații pot stabili cu angajatorii un program în care pot lucra mai mult sau mai puțin de 8 ore pe zi. Prin program inegal se înțelege comprimarea activității într-o zi sau recuperarea orelor nelucrate în altă zi. Pentru a se putea adopta un program inegal de lucru, angajatorii trebuie să specifice acest lucru în contract.

Un lucru important de menționat este faptul că toți angajații trebuie să fie anunțați atunci când se face o schimbare în programul de muncă. Ei pot accepta schimbările prin semnarea unui act adițional de muncă. De asemenea, conform art. 119 din cap 3 al Codului Muncii, angajatorul trebuie să țină evidența orelor lucrate de angajați pentru a se evita munca peste limita maximă de 48 pe ore.

Care sunt domeniile în care se poate adopta programul flexibil de lucru

Peste 60% dintre angajați se gândesc să își părăsească sau au părăsit locul de muncă din cauza faptului că nu le oferea un program de lucru flexibil. Această statistică arată că rata de retenție a angajaților poate crește odată cu implementarea unui program de lucru flexibil.

În ciuda acestui lucru, nu în toate domeniile se poate implementa acest program. Există anumite industrii în care programul flexibil este implementat și chiar a reușit să crească productivitatea.

IT

Unul dintre sectoarele care au văzut o creștere pe piața muncii este domeniul IT. Tot mai multe companii angajează persoane cu experiență în industria IT pentru că tehnologia este în permanentă schimbare. Astfel, persoanele care lucrează în IT pot beneficia de program flexibil deoarece ei nu trebuie să intre în contact direct cu beneficiarii sau cu clienții. Ei pot lucra chiar și de acasă dacă au aparatura necesară.

Marketing și publicitate

O altă industrie în care angajații nu trebuie să fie prezenți la birou în cadrul programului 9-17 este marketing-ul și publicitatea. Atât timp cât respectă programul de 40 de ore pe săptămână, mulți specialiști în marketing sau în publicitate aleg să lucreze la ore diferite sau să aibă zile de 6 ore urmate de zile de 10 ore. Management

Industriile de business sau project management nu implică un program fix de lucru. Astfel, angajații pot să facă strategii și planuri pentru subalterni (project management) sau pentru companii și în afara programului companiei.

Arhitectură și design

Joburile din domeniile creative sunt cele care pot adopta cel mai ușor un program de lucru flexibil. Printre acestea se numără și arhitectura, dar și designul interior. Atât timp cât respectă deadlineul dat de către client, arhitecții și designeri pot să își îndeplinească task-urile la diferite ore ale zilei, fără a ține cont de programul companiei la care sunt angajați.

Piața muncii din România este în continuă schimbare. De aceea, angajatorii care își doresc să crească rata de retenție și să scurteze procesul de recrutate trebuie să țină cont de dorințele angajaților. Programul flexibil este unul dintre cele mai solicitate beneficii și angajatorii pot găsi soluții de adaptare la un astfel de program.

Cu toate acestea, trebuie menționat că un astfel de program de lucru necesită rigoare și o disciplină a muncii foarte bine pusă la punct din partea angajaților. De aceea, acest program de lucru se potrivește mult mai bine seniorilor și profesioniștilor cu experiență, spre deosebire de începători/juniori care au nevoie să capete aceste calități în mijlocul echipelor mai experimentate.

Ai un program flexibil la locul de muncă? Crezi că acest tip de program crește productivitatea? Comentează la acest articol și spune-ne opinia!

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro