Provocarea si motivatia angajatilor

04.03.2016
3 min
Provocarea si motivatia angajatilor

Distribuie

Motivatia angajatilor, incotro? “Cand te gandesti cum lucreaza oamenii in societatea contemporana, primul impuls este sa spui ca sunt ca sobolanii intr-un labirint si ca singurul lucru la care se gandesc sunt banii”, a spus Dan Ariely, in cadrul conferintei TED “Ce te face sa te simti bine la locul de munca?”. “Daca ne uitam mai cu atentie insa la oamenii care muncesc”, a continuat el, “observam ca la mijloc este mai mult decat atat.”

 

Dan Ariely, care este economist comportamental si studiaza efectele factorilor psihologici, sociali, cognitivi si emotionali asupra deciziilor economice ale indivizilor, a adaugat ca, in cele mai multe cazuri, mai importante decat banii sunt finalitatea muncii si recompensele, altele decat cele materiale, si, oricat ar parea de bizar, cu cat munca depusa este mai grea, cu atat satisfactiile sunt mai mari.

 

“Cand ne gandim la munca, suntem tentati sa credem ca motivatia si banii sunt unul si acelasi lucru, dar realitatea este alta. Slujba de zi cu zi a unui individ trebuie sa-i aduca acestuia un scop, o provocare, identitate, mandrie si posibilitatea de a crea ceva, astfel incat sa se simta important cu ceea ce face. Altfel, oricat de multi bani ar castiga, daca nu are sentimentul ca este valoros si ca este nevoie de el in compania pentru care lucreaza, va pleca in alta parte, in cautarea acestor deziderate”, a mai spus Ariely.

 

Pentru a-si sustine afirmatiile, economistul a facut un experiment psihologic, iar rezultatele l-au condus catre aceste concluzii.

 

Devenim mai productivi daca vedem rezultatele muncii noastre

 

Studiul: In cadrul unei cercetari, Ariely a impartit participanii in doua grupuri si i-a rugat sa faca figurine din piese Lego. In cazul primului grup, figurinele au fost pastrate pana la finalul experiementului, pentru a fi dezasamblate, iar in cazul celui de-al doilea, figurinele au fost distruse pe masura ce erau finalizate.

 

Rezultatul: Primul grup a realizat 11 figurine, al doilea doar 7, dupa care participantii au renuntat.

 

Concluzia: Desi miza a fost nesemnificativa si chiar daca cei din primul grup au stiut ca figurinele lor vor fi distruse la finalul experimentului, faptul ca si-au putut vedea si aprecia munca pentru o perioada limitata i-a facut mai productivi, comparativ cu cei a caror munca era distrusa pe loc.

 

Cu cat ne simtim mai putin apreciati la munca, cu atat cerem mai multi bani
 

Studiul: In cadrul unei alte cercetari, Ariely a impartit participantii – studenti la Massachusetts Institute of Technology (MIT) – in doua grupuri si le-a oferit o bucata de hartie pe care se aflau litere la intamplare, rugandu-i sa gaseasca perechi de litere identice. Pentru fiecare pereche identificata, primeau o suma de bani. In cazul primului grup, supraveghetorul ii complimenta pe participanti de fiecare data cand aveau rezultate, iar in cazul celui de-al doilea grup, hartiile erau aruncate la gramada, fara a se uita nimeni la ele.

 

Rezultatul: Cei a caror munca nu a fost apreciata au gasit de doua ori mai multe rezolvari, astfel incat au primit mai multi bani pentru efortul lor.

 

Concluzia: “Sa ignori performanta angajatilor este ca si cand le-ai arunca munca la gunoi. Vestea buna este ca, pe termen scurt, acest lucru ii poate motiva, tocmai in speranta obtinerii aprecierii din partea sefului. Pe termen lung insa, acesti angajati vor parasi compania cu prima ocazie pe care o vor avea”, a spus Ariely.

 

Cu cat proiectul este mai dificil, cu atat consideram ca munca depusa este mai valoroasa
 

Studiul: Participantii, impartiti in doua grupuri, au fost rugati sa confectioneze o figurina cu ajutorul tehnicii origami, toti fiind incepatori la acest capitol. Participantilor din primul grup li s-au dat si instructiunile de urmat, in timp ce membrii grupului al doilea au fost nevoiti sa se descurce doar cu propria imaginatie. La final, au fost rugati sa-si evalueze, in bani, propriile creatii.

 

Rezultatul: Participantii din cel de-al doilea grup si-au evaluat figurinele la preturi si de cinci ori mai mari decat cei din primul grup, care au urmarit indicatiile, desi lucrarile lor erau mai urate si mai prost facute.

 

Concluzia: Evaluarea propriei munci este direct proportionala cu efortul pe care il depunem pentru a o face. In plus, multi dintre noi consideram, uneori in mod eronat, ca ceilalti nu ne apreciaza munca la adevarata valoare.

 

Suntem mai motivati daca stim ca ceea ce facem ii ajuta pe altii
 

Studiul: In cadrul unei alte cercetari, psihologul Adam Grant de la Universitatea din Michigan a initiat o strangere de fonduri pentru studentii care nu-si permiteau sa-si plateasca taxele, prin intermediul unui call center, unde donatorii puteau vorbi cu beneficiarii, iar valoarea donatiei crestea direct proportional cu durata convorbirii telefonice.

 

Rezultatul: Dupa o luna, s-a constatat ca donatorii au stat la telefon cu 142% mai mult decat inainte, iar donatiile au fost cu 171% mai mari decat la o strangere de fonduri normala.

 

Concluzia: Cu cat suntem mai constienti ca ceea ce facem ii ajuta pe altii, cu atat suntem mai motivati sa facem acel lucru.

 

Intreg articolul poate fi citit accesând sursa.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro