Seful meu a demisionat! Ce fac?

20.03.2018
3 min
Seful meu a demisionat! Ce fac?

Distribuie

Exista un moment de nesiguranta, referitor la ceea ce va urma dupa plecarea sefului. Important este sa avem o strategie pregatita.

De cele mai multe ori, nu se stie de plecarea certa a sefului. Sunt doar zvonuri, stiri , uneori false, dar, care pun sub semnul intrebarii ce va rezerva viitorul. Este, mai mult decat normal, sa deveniti nesigur si sa va intrebati ce schimbari se vor produce dupa venirea noului leader.

Firesc este, de asemenea, sa va intrebati daca pozitia voastra este in siguranta, daca tot ceea ce ati facut este in ordine. In acest moment trebuie sa gasiti modalitatile cele mai bune de a trece peste perioada de tranzitie : plecarea vechiului si venirea noului sef.

Concret ce urmeaza sa fac:

1.    Faceti-va treaba ca de obicei

Uneori, faptul ca aflati ca seful/a a depus notificarea de plecare, poate produce un soc. Normal ca aveti indoieli asupra ceea ce urmeaza.

Primul lucru – luati situatia asa cum este si incercati sa va mentineti autocontrolul.

Cel mai bun lucru pe care il puteti face pe termen scurt este sa va vedeti de treaba ca de obicei:
•    Nu intrati in speculatiile si barfele care insotesc mai intotdeauna plecarea unui sef.
•    Nu va manifestati bucuria fatis daca ati scapat de el.
•    Adoptati o atitudine de profesionist.
•    Fiti diplomat in comportament.

Daca sunteti nesigur pe post, luati legatura cu cei de la HR si cautati o relocare.

2.    Intrebati oamenii potriviti ce urmeaza in perioada de interimat

De obicei seful/a care a plecat a discutat, in prealabil, cu cel care ocupa pozitia ierarhica superioara. Acesta, la randul lui ( din pacate nu se pea face acest lucru la noi), ar trebui sa va informeze despre ceea ce urmeaza, cine va fi noul sef ( vine din interior, de afara sau esti chiar tu).

Sunt situatii cind acest lucru nu se intampla. Atunci, pentru a avea, cat de cat, anumite elemente privind viitorul, mai ales daca plecarea s – a  produs brusc, adresati un E- mail celor de la HR cerand lamuriri pentru situatia interimara pana la venirea noului sef.

3.    Oferiti-va sa preluati atributii din munca fostului sef

In cele mai multe cazuri, superiorul sefului, care a plecat, banuia sau avea deja in minte cine va ocupa postul daca se produce plecarea. Cu toate acestea, nu de putine ori ( este in firea naturii umane) ramane „surprins” fara a avea o solutie pe moment.

Acest moment este o oportunitate pentru voi. „ Oferiti – va sa preluati sarcinile rolului fostului sef”, ne spune Nancy Halpern,  coach career la KNH Asociates, firma de talent management din New York City. In opinia ei, „aceasta initiativa nu va trece neobservata de conducere si de propria echipa.”

Situarea in acesta ipostaza, mai ales daca pe perioada de interimat veti face treaba buna aducand solutii noi, va consolideaza pozitia, oferindu – va posibilitaea de a – l ajuta pe noul sef sa - si intre cat mai curand in atributii „fara daune colaterale ”.

4.    Programati o intalnire cu noul vostru sef

Plecare sefului, cel putin in perioada interimatului, va va pune in postura de a raporta altor sefi care lucreaza in companie. Daca lucrurile se vor petrece asa, atunci programati  o intalnire cu el sau ea.

Incercati sa discutati cu altii, care au mai lucrat cu cei carora va trebui sa le raportati. Vedeti care le sunt prioritatile si asteptarile. Descifrati stilul lor de management. Cel mai fericit caz este cand cunoasteti deja persoana si puteti programa intalnirea.

La intalnire dovediti profesionalism abordand numai problemele stricte de lucru, pasii ce urmeaza a fii facuti, intreband direct ce se asteapta de la voi. Nu va temeti sa va expuneti anumite pareri despre ce ar putea fii facut in plus, sefii nu sunt atotcunoscatori.

5.    Fiti pregatiti sa demostrati succesele voastre noului sef

Indiferent ce se intampla, stati un moment si puneti pe hartie ce ati realizat in ultima perioada. O sa spuneti „lasa ca stiu ”. Nu este adevarat.

Faceti o lista cu ce ati realizat pe parcursul unui an. Cautati in interiorul unui an realizarile voastre cele mai semnificative si notati - le pe hartie. In mai putin de o ora veti avea o imagine a ceea ce ati facut intr  - o anumita perioada.

Fiecare nou sef, nu exista exceptii, doreste sa - si cunoasca oamenii, sa stie ce au facut si ce contributie au la realizarile echipei din care face parte. Discutia pe care o veti purta cu noul sef se va derula mai exact si mai usor daca aveti lista.

Trebuie sa stiti daca e timpul sa plecati

De obicei trece ceva timp pana sa apara un nou sef. Cand apare, exista doua posibilitati:

a)    lucrurile sa mearga chiar mai bine decat cu fostul sef;
b)    lucrurile sa „scartiie” si relatiile sa se inrautateasca.

Primul caz este mai rar intalnit si reprezinta cea mai buna dintre solutii, atunci cand vine un nou sef. Cea de a doua posibilitate, frecventa in lumea noastra,  ar fi bine sa va gaseasca pregatit, cu antenele ridicate in cautarea unui nou job.

Citește toate articolele despre

Planificare carieră Comportamentul uman Etică Human behavior Employee experience Employer branding

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro