“Sindromul obiectului strălucitor” și tranzițile în carieră într-o altă industrie

22.12.2023
5 min
“Sindromul obiectului strălucitor” și tranzițile în carieră într-o altă industrie

Distribuie

 

Una dintre provocările, des întâlnite în tranzițiile în carieră, este cea în care ne dorim și schimbarea industriei, nu doar compania sau rolul.

În baza experienței din rol de careerstrategist, dar si de recruiter și candidat, se observă că decizia de schimbare a industriei în timpul unei tranziții în carieră, de cele mai multe ori este determinată de nevoia unui salariu mai mare, de dorința de creștere personală și profesională prin extinderea ariilor de expertiză sau de căutarea unei culturi organizaționale mai aliniată cu valorile personale sau cu stilul de viață dorit – și aici mă refer în special la industrii în care ponderea joburilor remote sau hybrid este mai mare.

În astfel de procese de tranziție, schimbarea industriei este pentru recrutori sau hiring manageri o provocare. Sunt mai obișnuiți să evalueze competențele doar raportate la experiența dobândită într-o anumită industrie și mai dificil să vadă cum pot beneficia de abilitățile transferabile. Candidații care provin din industrii diferite pot fi percepuți ca viitor angajați cu potențial mai mare de a părăsi organizația într-un timp scurt din cauza unor dificultăți de adaptare. Iar acest motiv poate reduce valoarea percepută a candidatului și, în consecință, și efortul financiar pe care compania este pregătită să-l depună.

De aceea, atunci când te gândești la o astfel de tranziție recomandarea ar fi să te îndrepți către industrii care sunt cunoscute drept unele cu oferte salariale avantajoase, dar și să ai în vedere scenariul în care, tocmai din cauza schimbării industriei, pachetul salarial oferit inițial să fie mai mic, dar să fie compensat de perspectivele pe termen mediu și lung.

Am întâlnit de mai multe ori în practică situația aceasta. În plus, într-un un studiu la care se face referire în numărul din 24 noiembrie al publicației Forbes, au fost analizate schimbările voluntare făcute de directori executivi pe o perioada de 15 ani. Astfel, studiu afirmă că, în medie, cei care au schimbat industria, au făcut tranziția pentru un salariu cu aproximativ 8% mai mic față de cei care și-au schimbat rolul, dar au rămas în aceeași industrie.

Ambiguitatea și nesiguranța cu privire la succesul unei tranziții în carieră în care se dorește și schimbarea industriei, fac ca acest proces să fie ceva mai complex, iar numeroasele circumstanțe specifice să te conducă destul de ușor către capcana „sindromul obiectului strălucitor” (shiny object syndrome), care se referă la o tendință de a fi ușor distras de oportunități noi și interesante, adesea în detrimentul urmăririi sau îndeplinirii obiectivelor deja stabilite.

Este evident că, acum mai mult ca niciodată, avem posibilitatea să accesăm cu ușurință informații, să parcurgem diferite teste de personalitate, de abilități, de pasiuni și interese, care ne încadrează într-o categorie sau alta. Putem să alegem să participăm la diverse cursuri, formări sau certificări. Toate aceste sunt de mare ajutor într-o tranziție în carieră.

În același timp însă, atunci când vrei să faci o schimbare de carieră complexă precum cea în care schimbi și industria, nu este întotdeauna ușor să faci alegerile cele mai potrivite dintr-o multitudine de informații și oferte. Ajungi să te îndoiești de validitatea alegerilor tale. Și să fii foarte ușor distras de ceva nou, ceva diferit, care este în trend.

 

 

Cum te poate ajuta sau încurca “sindromul obiectului strălucitor” în timpul tranziție în carieră? 

 

1. Concentrarea excesivă pe industriile în tendințe

Cum te ajută: Urmărirea tendințelor și oportunităților este extrem de importantă în timpul unei tranziții în carieră, deoarece, în special pentru cei cu senioritate profesională, poate să aducă în atenție o industrie care nu ar fi fost de interes până atunci.

Cum te încurcă: Urmărirea constantă a ultimelor tendințe fără a evalua abilitățile personale, interesele și obiectivele pe termen lung poate duce la o lipsă de direcție și împlinire.

 

2. Focusul pe obiectivele pe termen lung

Cum te ajută: O tranziție în carieră implică explorarea de noi posibilități, iar “sindromul obiectului strălucitor” poate fi benefic în etapa de identificare a posibilelor direcții profesionale în alte industrii.

Cum te încurcă: Cu toate acestea, dacă treci constant de la o idee sau o oportunitate la alta, fără o strategie, este posibil să întârzii apariția progreselor.

 

3. Luare impulsivă a deciziilor:

Cum te ajută: Deschiderea către nou și către schimbare este esențială într-o astfel de tranziție în carieră, iar un grad de flexibilitate va conduce cu siguranță la rezultate pozitive.

Cum te încurcă: “Sindromul obiectului strălucitor” te poate conduce însă la luarea în mod impulsiv a deciziilor, atunci când faci alegeri rapide fără să evaluezi în detaliu riscurile potențiale ale tranziției.

 

4. Proiecte noi, dar incomplete:

Cum te ajută: Tendința către nou a “sindromului obiectului strălucitor” te va ajuta să abordezi proiecte noi, ca să explorezi diferite industrii și să dobândești abilități și competențe noi.

Cum te încurcă: În același timp, distragerea specifică acestui “sindrom” poate să te conducă către abandonarea constantă a proiectelor la jumătatea drumului, ceea ce va întârzia progresul tău și va face dificilă prezentarea unui angajament susținut sau consolidarea unei expertize într-un domeniu nou.

 

5. Abordarea sarcinilor noi:

Cum te ajută: Uneori, caracteristicile "sindromului" pot fi o sursă de motivație pentru a aborda noile sarcini, pentru a face față noilor provocări și a învăța noi abilități.

Cum te încurcă: Atunci când însă eviți sau amâni sarcini esențiale, cum ar fi extinderea activităților de networking în industria vizată, actualizarea CV-ului sau aplicarea activă pentru locuri de muncă, asta poate împiedica succesul general al tranziției în carieră.

 

6. Comparația cu ceilalți și așteptări nerealiste:

Cum te ajută: Observarea și urmărirea celor care au deja succes în domeniul dorit poate fi inspirațională și o sursă de motivație în timpul tranziției.

Cum te încurcă: Pe de altă parte, comparația constantă cu ceilalți având în vedere doar succesul obținut de ei, poate duce la așteptări nerealiste și la nemulțumire.

 

Iată și câteva recomandări și idei care să te ajute să gestionezi cât mai bine capcana “sindromulului obiectului strălucitor” într-o astfel de tranziție:

 

1. O listă cu plusuri și minusuri pentru fiecare industrie pe care o ai în vedere.

2. Identificarea acelor situații în care ai dezvoltat competențele cerute în industriile vizate. 

3. Alocarea unui buget necesar formărilor și certificărilor specifice industriei dorite.

4. Extinderea interacțiunilor de network și participări la evenimente în industria aleasă. 

5. Un echilibru între activitățile de explorare și acțiune. 

6. Pregătirea unei strategii și a unui plan realist ca durată împreună cu un mentor sau career coach.  

 

Și, deși acum poate să pară puțin descurajantă această opțiune, exită totuși posibilitatea de a reuși într-o tranziție în carieră în care dorești și schimbarea industriei.
 

Amintește-ți doar: Action changes things! 

 

Citește toate articolele despre

Comportamentul uman

Contributor Undelucram.ro

Simona Bortiș

Simona Bortiș

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro