Tanar absolvent caut un job

02.03.2018
2 min
Tanar absolvent caut un job

Distribuie

Nu este deloc usor sa gasesti un job dupa ce ai terminat facultatea. Cu atat mai mult cu cat competitia de pe piata muncii este ridicata, in conditiile manifestarii unei crize a fortei de munca.

Acutizarea crizei fortei de munca de la noi, dar si cerintele din ce in ce mai ridicate ale angajatorilor nu vor face mai usor demersul gasirii unui post. Exista insa cativa pasi de urmat pentru a avea sanse mai mari ca proaspat absolvent.

 

Creati un CV pentru fiecare post

Angajatorii, prin departamentele de HR, folosesc acum un sistem de scanare a CV-urilor primite, in cautarea unor cuvinte cheie. De multe ori absenta unui raspuns la un CV trimis e cauzata tocmai de faptul ca CV-ul nu a ajuns unde trebuie, fiindca nu continea acele cuvinte cheie.

Este bine sa cititi cu atentie cerintele din job description si sa reflectati ce vedeti acolo in CV-ul vostru.

Barbara Hewitt, expert in cariere la Universitatea din Pennsylvania, spune ca „pentru a evita aruncarea la cos a CV-ului, faceti-l ca o oglinda a limbajului folosit in postarea job-ului.” La fel trebuie procedat si in cazul scrisorii de intentie.

Pentru a intelege mai bine, sa luam urmatorul exemplu: daca cerintele job-ului se refera la hard skills de genul cunoasterii unor programe Java, Adobe etc., atunci CV-ul trebuie sa contina aceste lucruri.

Verificati frecvent noile postari

Cel mai bun interval pentru a aplica la un job il reprezinta primele 48 de ore de la postarea anuntulului. Pentru va crea o rutina care sa se dovedeasca folositoare, incepeti dimineata, consultand noile postari. Cititi cu atentie job description. Uitati-va la evaluari pe platforma noastra si nu neglijati culegerea de informatii despre firma.

O alta cale de a vedea ce este nou pe piata muncii este consultatrea social media, locul in care de regula angajatorii vorbesc despre intentiile de extindere si, implicit despre noi recrutari. Va puteti crea cont pe undelucram.ro pentru a primi newsletter-e cu noile postari de job-uri si alte informatii utile.

Mentineti legatura cu fostii absolventi

 

Dincolo de celelalte mijloace de informare mentionate, mentineti legatura cu fostii absolventi prin retelele de socializare. Puteti afla extrem de multe lucruri despre un anumit domeniu sau despre o companie. Unii dintre ei au adevarate baze de date cu asemenea informatii.

Nu uitati ca in foarte multe momente o intalnire la cafea cu un fost absolvent va poate aduce la cunostinta foarte multe lucruri noi despre ceea ce fac sau despre experienta lor la o anumita firma la care intentionati sa aplicati.

Cititi tot timpul stirile despre domeniul care va intereseaza

Chiar daca nu v-ati angajat inca, trebuie sa fiti mereu la curent cu noutatile din domeniul de care sunteti interesat. Pentru a va informa folositi publicatiile online de specialitate si cele dedicate domeniului vostru, cautati grupurile socio-profesionale active in social media sau consultati frecvent site-urile companiilor sau cel dedicat domeniului de interes.

Nu uitati sa cautati interviurile cu persoanele aflate la conducerea companiilor - de regula cei mai vizibili astfel sunt cei de la HR, dar nu de putine ori veti gasi interviuri ale managerilor, care vorbesc despre planurile de extindere ale unei companii.

Pregatiti-va de interviu inainte de a fi sunat

Pentru a va creste increderea in fortele proprii este recomandat sa va formulati deja raspunsuri la unele dintre intrebarile care apar in mod frecvent in interviuri. Puteti consulta postarile de pe forum-ul platformei Undelucram.ro, unde veti gasi cele mai comune intrebari de la interviuri.

Detinand informatiile la zi, despre compania in cauza, sunteti deja pregatit sa raspundeti la intrebari de genul: „Care este cel mai vandut produs/serviciu al companiei noastre?” sau „Care este cel mai puternic competitor de pe piata ?”. Este mai mult ca sigur ca, fiind in cunostinta de cauza, veti raspunde fara ezitari la o intrebare de genul: „De ce ai ales compania noastra ?”

Daca veti fi chemat la interviu nu neglijati aspectul propriu. De la tinuta pana la mentinerea contactului vizual cu interlocutorul, nu trebuie sa neglijati nimic. Chiar si atunci cand parasiti incaperea trebuie sa lasati impresia ca sunteti stapan pe sine.

Citește toate articolele despre

Motivație și vocație Oportunități joburi

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro