Atunci cand esti tanar si incepi o cariera, indoielile asupra alegerii pot fi mari. Tot timpul apare intrebarea: Am ales bine cariera, cand de fapt sunt interesat de alte domenii?

Ai incercat diferite activitati, ai fost preocupat de multe domenii si ai dezvoltat interese diferite. Iti place tehnologia, IT-ul sau inteligenta artificiala, dar esti interesat si de arta, medicina sau chiar politica.

Atunci cand esti atras de mai mult decat un sigur lucru, te sfatuim sa tineti cont de urmatoare repere:

1. Nu poti trai fara sa faci ceea ce vrei sa faci

In 2015 Gallup a efectuat un sondaj printre angajatii care implinisera deja trei luni la un anumit job. 60% dintre ei au recunoscut ca stau pe acea pozitie si vor ramane acolo pentru ca le permite sa faca ceea ce stiu sa faca cel mai bine. Acesta este un factor mai important, chiar decat salariul. De ce ?

Daca pleci in fiecare zi la locul de munca avand in minte ca vei face ceea ce stii mai bine si iti place cu siguranta ca esti mai fericit.

Primul pas in luarea deciziei te pune in situatia de a gandi la ce face o sarcina plictisitoare mai suportabila decat alta. Imagineaza-ti ca esti pus sa faci curatenie toata ziua, fiind membrul al unei echipe, desi nu suporti sa lucrezi in echipa. Nu iti place nici sa faci curat tot timpul. Totusi, ce este mai putin agasant, sa faci curat sau sa suporti lucrul in echipa?

Daca prelungesti introspectia si cauti sa vezi care sunt adevaratele motivatii pentru care ai dori sa lucrezi in call center sau ca data analyst, poti da la o parte lucrurile care te indeparteaza de ceea ce iti doresti cu adevarat.

Incearca sa raspunzi la aceste intrebari si iti vei da seama ce fel cariera vrei.

2. Gaseste domeniul care te intereseaza

In cele mai multe cazuri suntem tentati sa spunem ca educatia sau studiile absolvite nu ne fac alegerea prea usoara. In cazul unui absolvent de Biologie, de exemplu, nu este obligatoriu ca acesta sa lucreze doar in domeniul medical sau sa faca cercetare. La fel si cu cei din programare. Nu ne obliga nimeni sa lucram doar in IT.

Decizia despre cariere este legata de posibilitatea transferului de abilitati, de la o industrie la alta.

Dintre abilitatile care se claseaza in top 10, conform unor studii, cercetarea, perceputa ca insusire a candidatului, este cautata de la arta, sanatate, la IT, social media sau PR.

Priviti la domeniile care va intereseaza. Descoperiti ce abilitati sunt solicitate (intr-un job description bun trebuie specificate clar abilitatile) si ganditi-va la ce experiente va asteapta.

Totusi, nu exagerati. Daca va place muzica, dar nu aveti ureche muzicala, nu insistati. Este posibil insa sa fi studiat muzica si sa faceti cu foarte multa pricepere web design.

3. Indentificati o companie care incurajeaza colaborarea

Indiferent de cariera pe care o alegeti, fiti siguri ca nu toate interesele voastre sau responsabilitatile pe care vreti sa vi le asumati va vor fi puse pe tava. Din pacate asa pare a fi lumea construita. Asta nu inseamna ca trebuie sa va inchideti intr-o carapace si sa nu profitati de orice colaborare cu alte departamente.

Daca lucrati in vanzari este mai mult decat benefic sa colaborati cu marketing-ul sau cu cei de la design. Numai in acest fel puteti sa va descoperiti sau sa transferati anumite abilitati pe care le aveti, dar pe care nu le exploatati suficient.

Colaborarea departamentala va ofera fluiditate si flexibilitate in job. Cand ati descoperit o companie care incurajeaza constant colaborarea si doriti sa lucrati pentru ea, intrati in contact cu angajatii si puneti intrebari pentru a afla modul de derulare a proiectelor.

4. Concentrati-va pe posturile care dezvolta cariera

Presupunand ca sunteti o persoana interesata de mai multe lucruri, este firesc sa doriti experimentarea de noi activitati si insusirea de noi abilitati. In acest caz, in mod sigur, aveti nevoie de o societate care se preocupa de dezvoltarea carierei angajatilor.

O companie care ofera aceeasi pregatire pentru toti angajatii, care nu face diferentieri si nu ofera posibilitatea satisfacerii curiozitatii, nu vi se va potrivi.

Cand cautati o societate interesati-va cum abordeaza pregatirea angajatilor si dezvoltarea carierei acestora.

Nu va lasati inselati de aparente, daca lucrurile merg bine si sunteti satisfacut pe perioade medii, dar nu apare nimic nou la orizont pentru viitor. Nu acolo este locul vostru.