Concediu creștere copil | Care este impactul asupra carierei mămicilor

03.06.2019
5 min
Concediu creștere copil | Care este impactul asupra carierei mămicilor

Distribuie

Dacă ești în concediu creștere copil probabil te-ai întrebat care o să fie impactul acestui concediu prelungit asupra carierei tale. Studiile arată că femeile care se întorc din concediu de creștere copil sunt în dezavantaj în comparație cu femeile de aceeași vârstă care nu au un copil.

În acest articol vei afla mai multe despre:

   - Concediu de maternitate vs concediu creștere copil

   - Conceptul de “motherhood penalty”

   - Problemele întâmpinate de angajate când se întorc din concediu creștere copil

   - Cum să faci față întoarcerii la birou

Concediu creștere copil vs concediu de maternitate

De cele mai multe ori, acești termeni sunt utilizați pentru a explica același concept. Concediu de maternitate și concediu creștere copil sunt două tipuri diferite de concedii, cu perioade diferite, dar cu indemnizații similare.

Concediul de maternitate

Acest tip de concediu poate fi luat pe o perioadă de 126 de zile calendaristice. Conform legislației în vigoare, trebuie să îți iei 63 de zile înainte de naștere și încă 63 de zile după ce ai născut. Perioada poate fi schimbată în cazul în care medicul îți recomandă, dar nu se pot obține mai puțin de 42 de zile de concediu de maternitate după naștere.

Dacă ești însărcinată, dar nu dorești să îți iei concediu de maternitate prenatal poți să renunți la el. Va trebui însă să îți iei minim 42 de zile de concediu de maternitate postnatal în perioada de lăuzie. Este important de menționat faptul că angajatorul nu are dreptul să te concedieze în perioada de concediu de maternitate.

În această perioadă vei beneficia de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 6 luni. Pentru a beneficia de această indemnizație trebuie să fi realizat timp de 12 luni venituri impozabile în ultimii doi ani anteriori nașterii.

Concediu de creștere copil

Concediul de creștere copil are o perioadă mult mai îndelungată, comparativ cu cel de maternitate. Astfel, ai opțiunea de a-ți lua concediu creștere copil timp de 1 sau 2 ani, în funcție de preferință. De asemenea, mamele care au un copil care suferă de un handicap își pot prelungi concediul de creștere a copilului până la 3 ani.

Cât timp vei fi în concediu de creștere copil contractul tău de muncă va fi suspendat, însă nu va înceta. Conform Codului Muncii, contractul poate fi suspendat de drept pe toată perioada concediului de creștere copil.

Și în cazul acestui concediu vei primi tot 85% din media veniturilor realizate în ultimele 6 luni dacă ai avut venituri impozabile în ultimele 12 luni înainte de a-ți fi luat concediu de creștere copil. Trebuie menționat faptul că există atât un plafon minim cât și un plafon maxim. Așadar, în funcție de veniturile tale, pentru concediul de creșterea a copilului vei putea primi o indemnizație între 1250 și 8500 de lei.

Ce înseamnă motherhood penalty

Probabil ai auzit de acest concept de la colegele care deja au copii. Conceptul de motherhood penalty a fost inventat de sociologi pentru a descrie modul în care femeile care au născut sunt defavorizate la locul de muncă după ce se întorc din concediul de creștere copil.

Una dintre “penalitățile” pe care este posibil să le resimți după ce te întorci din concediu este remunerația. Studiile arată că femeile care au născut și și-au luat concediu de creștere copil au salariul cu 20% mai mic decât femeile care nu au copii.

De asemenea, este posibil să îți fie mai greu să îți găsești un job nou după ce te întorci din concediul de creștere copil și vrei să renunți la jobul pe care îl aveai înainte. Competitivitatea ta va fi mai scăzută la locul de muncă din cauza faptului că nu ai fost ținută la curent cu toate evenimentele din companie.

Ce probleme întâmpină angajatele când se întorc din concediul de creștere a copilului

Atunci când te întorci la muncă trebuie să fii pregătită deoarece atât percepția angajatorului, cât și cea a colegilor poate fi schimbată. De cele mai multe ori, mamele s-au plâns de faptul că erau considerate mai puțin competente de muncă în comparație cu femeile care nu au născut. De asemenea, studiile arată că mamele sunt considerate cu 12% mai puțin implicate la locul de muncă decât colegele lor care nu au copii.

După ce te-ai întors la locul de muncă va trebui să te obișnuiești cu întrebările personale despre perioada de concediu, despre copil și despre cum este să stai acasă atâtea luni. Desigur, poți menționa oricând că nu dorești să vorbești despre subiecte personale la locul de muncă.

Sfaturi pentru a face față întoarcerii la birou după concediu de creștere copil

Indiferent dacă ai fost în concediu 6, 12 sau 24 de luni, vei simți că ai uitat tot ce ai învățat în anii anteriori de muncă și că nu mai ești la curent cu noile trenduri din industria în care lucrezi. De asemenea, îți va fi mai greu să te adaptezi, mai ales dacă ești prima din birou care a născut. Pentru a te ajuta să faci față întoarcerii la birou cu brio îți oferim câteva sfaturi.

   1. Uită de problemele personale la birou

La început te vei gândi la copil, la probleme personale și la toate sarcinile pe care le ai de îndeplinit acasă. Este important să înveți să te concentrezi pe sarcinile de muncă atunci când ești la birou și să lași sarcinile de acasă pentru când termini programul de lucru.

Dacă ești distrasă nu vei putea să faci față ritmului alert de lucru și nu te vei putea concentra. Acest lucru se va observa și în performanța ta și vei primi un feedback negativ în întâlnirile cu managerul.

   2. Ține pasul cu tot ce este nou în domeniul în care lucrezi

Este important să ții mereu pasul cu toate trendurile din domeniul în care lucrezi. De aceea multe mămici preferă să lucreze part-time, de acasă, în perioada concediului de creștere copil. Atunci când ai timp, pe perioada concediului, citește reviste de specialitate, uită-te pe paginile de social media și exersează-ți aptitudinile.

   3. Menține contactul cu colegii de echipă

Chiar dacă ești în concediu de creștere copil asta nu înseamnă că nu trebuie să mai vorbești cu colegii de la birou. Poți să te vezi cu unele colege la o cafea sau să mențineți legătura la telefon. Dacă folosiți canale interne de comunicare precum Skype, Facebook groups, Slack încearcă să rămâi conectată suficient de mult cât să fii la curent, dar nu atât de mult încât să devină un factor declanșator de stres. Astfel, vei ști dacă au loc schimbări în companie și vei fi pregătită pentru când te vei întoarce la locul de muncă după concediul de creștere a copilului.

Concluzie

Concediul de creștere copil nu trebuie privit ca un impediment în carieră, ci ca pe un moment de pauză în care te ocupi mai mult de viața personală decât de cea profesională. Tu ești cea care decide când se întoarce la birou și dacă își păstrează jobul după concediu.

Este important să îți cunoști drepturile și să discuți cu angajatorul dacă ai o problemă de adaptare la locul de muncă. Dacă ții legătura cu colegii, ești la curent cu cele mai noi trenduri în domeniul tău și ești dispusă să te axezi doar pe sarcinile de muncă atunci când ești la job, te vei adapta rapid odată cu întoarcerea în birou.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro