10 greșeli pe care să le eviți când schimbi cariera

12.12.2023
3 min
10 greșeli pe care să le eviți când schimbi cariera

Distribuie

 

Adevărul este că viața nu se desfășoară întotdeauna așa cum ne așteptăm.

Iar când vine vorba despre carieră, este posibil să ai deja o viziune clară unde vrei să ajungi sau poate trăiești sentimentul că momentan te afli pe drumul greșit.

Însă, chiar și atunci când ți-ai stabilit deja o direcție și ești hotărât să nu renunți la ea, se poate să fii nevoit să te abați uneori de la drumul prestabilit, din cauza unor împrejurări pe care nu le-ai planificat câtuși de puțin. Iar deciziile pe care le iei sau cele pe care le iau cei din viața ta îți vor influența cu siguranță cariera. Se poate ca o perioadă să te poticnești sau să intri în „modul supraviețuire”, ca apoi să ai parte de experiențe inedite, total neașteptate, care se pot dovedi mult mai interesante decât destinația pe care ți-ai proiectat-o initial.

În astfel de momente de tranziție în carieră cunoști oameni noi, care îți vor schimba povestea, descoperi abilități pe care poate nici nu știai că le ai, sau dimpotrivă, devii creativ și te folosești de toate resursele tale pentru a-ți găsi calea.

Indiferent de momentul în care te afli, o strategie de carieră te ajută să explorezi diferite căi și să eviți greșelile care te fac să te simți nesigur și lipsit de încredere.

 

Uite 10 greșeli pe care o strategie de carieră te ajută să le eviți:    

 

1. Ignorarea auto-reflecției:

Alocă timp pentru a descoperi care îți sunt valorile, interesele și abilitățile. Chiar dacă pare deja un stereotip, o carieră care nu este aliniată cu motivațiile tale intrinseci, pe termen lung va avea ca rezultat nemulțumire și dezamăgire.

 

2. Cercetarea insuficientă:

Informează-te în detaliu despre tendințele din piața muncii și industria dorită, despre potențialii angajatori și calificările cerute.

 

3. Subestimarea abilităților transferabile:

Identifică acele abilități dobândite în experiențele anterioare și evidențiază-le în CV, profilul de LinkedIn și în interviuri cu exemple.

 

4. Paralizia analizei:

Evită “paralizia analizei”, descrisă de Herminia Ibarra, autoarea cărții „Identitatea profesională” ca fiind procesul de analiză și planificare fără acțiune.

“Act your way into a new way of thinking and being. You cannot discover yourself by introspection. Start by changing what you do. Try different paths. Take action, and then use the feedback from your actions to figure out what you think, feel, and want. Don’t try to analyze or plan your way into a new career.” (Working Identity: Unconventional Strategies for Reinventing Your Career – Herminia Ibarra)

 

5. Neglijarea unei prezențe online:

Actualizează-ți profilul de LinkedIn și prezintă-ți experiența prin intermediul postărilor, articolelor sau comentariilor. În era digitală de astăzi, o prezență online este esențială.

 

6. Ignorarea planificării financiare:

Nu iniția vreo schimbare fără să ai o plasă de siguranță. Planifică din timp un buget necesar unei eventuale perioade în care este posibil să nu ai job sau unul plătit mai putin. Asigură-te că ai în jurul tău familie, prieteni, care te pot susține în caz de nevoie. Deciziile luate din disperare îți vor întârzia procesul.

 

7. Nișarea carierei:

Extinde căutările, fii creativ și deschis către diferite roluri și industrii îți poți folosi expertiza și abilitățile transferabile, și care se potrivesc cu interesele tale.

 

8. Neglijarea schimbărilor în stilul de viață:

Ia în vedere că noua carieră poate aduce schimbări în modul de lucru, program, etc. ceea ce îți poate afecta viața personală și bunăstarea ta generală.

 

9. Limitarea networking-ului:

O schimbare de carieră necesită adesea oameni și perspective noi, din industrii diferite. Participarea la evenimente din industriile vizate, dezvoltarea interacțiunilor în cercuri profesionale diferite și accesarea de programme de mentoring sau career coaching îți va crește oportunitățile.

„Don’t just focus on the work. Find people who are what you want to be and who can provide support for the transition. But don’t expect to find them in your same old social circles. Break out of your established network. Branch out.” (Working Identity: Unconventional Strategies for Reinventing Your Career – Herminia Ibarra)

 

10. Ignorarea reușitelor:

Sărbătorește micile victorii. Recunoașterea realizărilor tale poate crește moralul și te poate menține motivat în vremurile dificile ale unei schimbări de carieră.

Citește toate articolele despre

Planificare carieră Piața muncii Despre meserii Găsește-ți job

Contributor Undelucram.ro

Simona Bortiș

Simona Bortiș

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro