4 strategii care te ajută să nu mai amâni o schimbare în carieră

16.01.2024
5 min
4 strategii care te ajută să nu mai amâni o schimbare în carieră

Distribuie

 

Te-ai întrebat și tu de ce uneori amâni decizia de a face schimbarea pe care ți-o dorești?

Aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care o au cei cu care am lucrat în programele de strategie de carieră. De cele mai multe ori se consideră lipsiți de voință, insuficient de motivați sau de disciplinați în a-și urmări obiectivele. Asta și pentru că deseori știu doar ceea ce nu mai vor să facă, dar nu știu exact ce să facă în schimb.

Îmi spun că există atât de multă informație în jur. Mai multă decât pot gestiona și folosi. Sunt multe posibilități și prea multe decizii de luat. Astfel, nu mai încearcă nimic și amână orice inițitivă de a schimba ceva.

Despre fricile care te țin în loc atunci când vrei o schimbare de carieră, am mai scris, iar articolul îl poți citi aici. Acum însă nu o să insist asupra lor, ci o să îți dau câteva idei despre ce te-ar putea ajuta și ce strategii ai putea să ai în vedere, atunci când îți dorești o schimbare în carieră.

În peisajul dinamic al societății de astăzi și de mâine, când niciun loc de muncă nu mai este sigur și niciun plan de carieră nu îți mai garantează stabilitatea, este important să vedem în schimbările neașteptate și nedorite, oportunități de învățare și creștere, mai degrabă decât de a opune rezistență sau de a renunța. 

Un instrument pe care îl folosesc cu succes în programele de consiliere pentru tranzițiile de carieră este analiza SWOT. Aceasta oferă posibiltatea de a evalua situația profesională actuală, dar și un cadru structurat pentru luarea deciziilor și gestionarea în mod proactiv a provocărilor și oportunităților asociate cu orice schimbare profesională.

Analiza SWOT este un instrument de marketing, care examinează în general punctele forte (S=Strenghts) și punctele slabe (W=Weaknesses) ale mediului intern, precum și oportunitățile (O=Opportunities) și amenințările (T=Threats) din mediul extern.

 

Uite câteva propuneri despre cum să folosești analiza SWOT pentru o schimbare în carieră.

 

Punctele forte (S=Strenghts)

Identifică punctele tale forte, precum cunoștințe, competențe și abilități, dar în același timp ia în considerare și feedbackurile primite de la colegi, șefi, mentori, prieteni. Este un exercițiu în care te invit să nu fii modest, dar să rămâi realist și sincer cu tine. Amintește-ți de contextele profesionale și proiectele în care ai excelat și extrage din ele acele abilități.

Suplimentar, o întrebare care te-ar putea ajuta este: Ce mă diferențiază pe mine de ceilalți în rolul actual?

 

Punctele slabe (W=Weaknesses)

Când îți evaluezi punctele tale slabe, gândește-te la acele arii de expertiză sau abilități despre care știi deja că nu ești mulțumit și că îți dorești să le îmbunătățești. Totodată, ia în calcul feedback-uri primite anterior, precum și domeniile pe care potențialii angajatori ar putea considera că este nevoie să le îmbunătățești.

În cazul acesta, de ajutor poate fi întrebarea: Cu ce provocări m-am confruntat în rolul actual și în cele anterioare?

 

Oportunități (O=Opportunities)

Cercetează și analizează în detaliu industriile pe care le urmărești pentru a identifica oportunități. Ca prim pas, participă le evenimente, seminarii și sesiuni de networking pentru a intra în legătură cu profesioniști și pentru a fi la curent cu tendințele.

Identifică și aplică pentru roluri de voluntariat, joburi part-time sau proiecte înainte de a-ți lua un angajament. Verifică mai întăi cum se aliniază acestea la valorile și preferintele tale, alocă-ți timp să compari diferitele experiențe înainte de a lua o decizie.

O întrebarea care ajută pentru explorarea opțiunilor ar fi: Ce opțiuni și tendințe există pe piața muncii, care se potrivesc cu interesele mele?

 

Amenințările (T=Threats)

Informează-te regulat cu privire la provocările din domeniul actual, precum și din potențialele domenii de interes. Ia în considerare tendințele economice, tehnologice și cele din piața muncii. Participă la cursuri și formări pentru a-ți dezvolta acele abilități necesare domeniilor vizate. Urmărește profesioniștii care au trecut deja prin schimbarea pe care dorești să o faci, dar și profesioniștii care sunt persoane relevante pentru domeniile respective. Construiește relații cu ei, astfel încât să poți solicita îndrumări și perspective, dacă va fi nevoie.

Ți-ar fi poate util să te întrebi: Cu ce obstacole aș putea să mă confrunt în tranziția către o nouă carieră?

 

Odată ce ai trecut de această etapă, poți să definești următoarele 4 strategii bazate pe combinarea informațiilor obținute din analiza SWOT:

 

1. Pune-ți în valoare punctele forte pentru a maximiza oportunitățile

Identifică acele puncte forte, precum abilități, experiențe, realizări, rezultate care se aliniază cel mai bine cu oportunitățile din industria sau domeniul care te interesează. Creeză-ți un portofoliu și dezvoltă-ți brandul personal (ex. prin CV, profil LinkedIn), care să sublinieze aceste puncte forte și relevanța lor pentru oportunitățile identificate.

 

2. Reduce punctele slabe pentru a crește oportunitățile

Investește în educație, formări și certificări pentru acele competențe la care nu excelezi, dar sunt obligatorii pentru oportunitățile identificate în domeniul vizat. Caută proiecte part-time, voluntariate sau posturi de nivel începător, în care să câștigi experiență practică în timp ce îți îmbunătățești punctele slabe.

 

3. Folosește-ți punctele forte pentru a diminua amenințările

Determină care sunt acele puncte forte și cum pot acționa ele ca un mecanism de apărare împotriva amenințărilor identificate. Construiește-ți și dezvoltă-ți brandul personal (ex. prin CV, profil LinkedIn) care să prezinte informații despre cum punctele tale forte atenuează sau abordează potențialele amenințări.

 

4. Abordează proactiv punctele slabe pentru a reduce amenințările

Identifică care sunt punctele slabe care ar putea fi amplificate de amenințările externe. Prioritizează dezvoltarea acestor abilități, astfel încât să atenuezi efectul potențialelor amenințări. Fii pregătit să prezinți aceste aspecte în timpul interviurilor ca o calitate de anticipare a eventualelor situații critice.

Reține, te rog, că aceste strategii nu se exclud. Este posibil să fie nevoie să le combini pentru a gestiona cât mai bine o tranziție în carieră. Totodată, amintește-ți să reevaluezi și să ajustezi regulat strategiile, în funcție de progresul, feedbackurile și schimbările din mediul extern.

Citește toate articolele despre

Planificare carieră

Contributor Undelucram.ro

Simona Bortiș

Simona Bortiș

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro