Sondajul care ascultă Vocea Studenților din România

Cum se aliniază studiile tale cu realitatea din piața muncii?

Când controlul devine o povară

02.09.2025
4 min
Când controlul devine o povară

Micromanagementul este un termen frecvent folosit în lumea corporativă, adesea cu o conotație negativă. El descrie un stil de management în care un lider supraveghează excesiv munca subordonaților, controlând fiecare detaliu și decizie, oricât de mică ar fi. Deși intenția poate fi de a asigura calitatea și de a evita greșelile, impactul pe termen lung asupra moralului și performanței echipei este, de cele mai multe ori, devastator.

Ce este Micromanagementul?

În esență, micromanagementul este opusul delegării eficiente. În loc să acorde încredere angajaților pentru a-și îndeplini sarcinile, un manager micro își asumă rolul de supraveghetor constant, cerând actualizări frecvente, verificând progresul la fiecare pas și, adesea, intervenind pentru a corecta sau a reface munca.

Managerii micro pot fi motivați de diverse motive:

- Perfecționism: Credința că nimeni nu poate face o treabă la fel de bine ca ei înșiși.

- Incertitudine: Lipsa de încredere în propriile abilități de conducere sau în competențele echipei.

- Anxietate și lipsa de control: Nevoia de a ține totul sub control pentru a reduce stresul personal.

- Lipsa experienței: Noii manageri care nu știu cum să delege eficient.

După cum spunea faimosul antreprenor și investitor Guy Kawasaki, "Dacă ai încredere în oameni, nu trebuie să-i verifici. Dacă nu ai încredere în ei, nu ar trebui să-i angajezi." Această frază surprinde perfect esența problemei, punând accentul pe importanța încrederii.

Cum se manifestă Micromanagementul?

Recunoașterea semnelor de micromanagement este crucială, atât pentru angajați, cât și pentru manageri.

Iată câteva manifestări comune:

- Verificări constante și inutile: Managerul cere actualizări zilnice sau chiar orare pentru sarcini care nu necesită o monitorizare atât de strictă.

- Instrucțiuni extrem de detaliate: Fiecare sarcină vine cu un set de instrucțiuni atât de amănunțite încât nu lasă loc pentru inițiativă, creativitate sau autonomie.

- Lipsa delegării: Managerul preferă să facă el însuși sarcinile importante, considerând că echipa nu este capabilă să le îndeplinească la standardele sale.

- Corectarea detaliilor minore: Se pune un accent excesiv pe detalii neesențiale (ex. font, culori, aranjare) în detrimentul obiectivului general.

- Implicare în decizii triviale: Angajații trebuie să ceară aprobare pentru fiecare decizie, chiar și pentru cele de rutină.

O anecdotă atribuită fondatorului HP, Bill Hewlett, ilustrează un stil de management opus. Un angajat a spart un panou de sticlă în timpul programului de lucru. În loc să-l certe, Hewlett a spus:

Nu-mi pasă că a spart panoul, îmi pasă că încearcă să fie creativ.

Această atitudine contrastează puternic cu cea a unui micromanager, care ar fi criticat angajatul pentru lipsa de atenție și ar fi impus noi reguli pentru a preveni astfel de incidente.

Când și dacă este util?

Există situații în care o abordare mai atentă și un control sporit pot fi necesare. Acestea nu ar trebui confundate cu micromanagementul, ci ar trebui văzute ca o formă de supraveghere strategică și temporară.

- Angajați noi: Un control mai strâns și o îndrumare constantă sunt esențiale în primele săptămâni sau luni, până când noul angajat înțelege procesele și cultura companiei.

- Proiecte critice: Când un proiect are un impact major sau se află în fazele finale, o supervizare mai riguroasă poate fi necesară pentru a asigura livrarea la timp și fără erori.

- Situații de urgență: În cazul unei crize sau a unei probleme neprevăzute, un lider trebuie să intervină direct și să preia controlul.

- Angajați cu performanțe slabe: Pentru a ajuta un angajat care se confruntă cu dificultăți, un manager poate oferi o îndrumare mai detaliată și un feedback mai frecvent.

Important este ca această abordare să fie limitată în timp și context, având ca scop final creșterea autonomiei angajatului, nu menținerea controlului.

Efectele negative ale Micromanagementului

Costurile micromanagementului sunt substanțiale și afectează atât individul, cât și organizația.

- Pierderea autonomiei și a creativității: Angajații care sunt controlați la fiecare pas devin pasivi și se tem să ia inițiative. Ei renunță la a-și folosi gândirea critică și inovația, deoarece știu că orice decizie trebuie oricum aprobată de manager.

- Demoralizarea și scăderea motivației: Sentimentul de a nu fi de încredere și de a fi constant supravegheat duce la un moral scăzut, resentimente și o lipsă de implicare.

- Reducerea productivității: În loc să-și folosească timpul pentru a-și îndeplini sarcinile, angajații pierd timp prețios cu rapoarte, întâlniri de verificare și refacerea muncii la cererea managerului.

- Creșterea ratei de plecare a angajaților: Oamenii părăsesc manageri, nu companii. Un mediu de lucru sufocant, lipsit de încredere, este o cauză majoră a fluctuației de personal.

- Dezvoltarea incompetenței: Prin preluarea controlului total, managerul micro împiedică subordonații să-și dezvolte abilitățile, lăsându-i nepregătiți pentru a-și asuma responsabilități mai mari.

- Burnout (Epuizare) pentru manager: Managerul micro ajunge să fie copleșit de munca pe care o preia de la echipă, ceea ce duce la epuizare și o ineficiență generală.

De la Micromanager la Lider

Micromanagementul este o capcană în care mulți lideri, adesea cu intenții bune, cad. Calea spre o conducere eficientă nu este prin control total, ci prin încadrare, susținere și încredere. Un lider adevărat nu se concentrează pe a-i controla pe oameni, ci pe a-i inspira și a-i echipa pentru a-și atinge potențialul. Oferă-le obiective clare, resursele necesare și sprijin, apoi dă-le spațiu să-și facă treaba.

În loc să se întrebe "Ce face echipa mea?", un lider ar trebui să se întrebe "Ce am nevoie să fac pentru ca echipa mea să reușească?". Această schimbare de perspectivă este esențială pentru a transforma un mediu toxic într-unul productiv și inovator, în care fiecare angajat se simte valorizat și capabil.

Leadership skills Human behavior Organizational excellence

Contributor Undelucram.ro

Corina Neagu

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe