Cele mai frecvente 7 greseli facute la angajare. Ce informatii nu trebuie sa se regaseasca niciodata intr-un CV.

22.02.2016
3 min
Cele mai frecvente 7 greseli facute la angajare. Ce informatii nu trebuie sa se regaseasca niciodata intr-un CV.

Distribuie

V-ati intrebat vreodata cate greseli in CV pot fi sau, mai grav, putem face? Sa gaseasca persoana potrivita pentru o anumita pozitie deschisa in companie se poate dovedi a nu fi o sarcina usoara pentru managerii de HR, iar candidatii pentru jobul respectiv o pot face si mai dificila, daca nu sunt onesti in CV-uri si incearca sa impresioneze, fara a avea o baza reala.

 

Potrivit studiilor de specialitate, sa exagereze sau chiar sa scrie o minciuna in CV este un lucru comun pentru peste jumatate dintre angajati, practicat cel putin o data atunci cand au fost in cautarea unui job. Cele mai frecvente exagerari sunt cele legate de aptitudini, responsabilitatile pe care le-au avut la jobul anterior sau perioadele in care au fost angajati in trecut.

 

De cele mai multe ori, candidatii exagereaza in CV cu aptitudinile sau cu experienta lor tocmai pentru a intruni „cerintele jobului” pentru pozitia pentru care candideaza. Specialistii in resurse umane sustin insa ca indiferent de cate aptitudini ar lista candidatii in CV-uri, managerii de HR nu iau in considerare mai mult de cinci, care au legatura strict cu jobul pentru care candideaza.

 

Listam mai jos cateva dintre greselile cele mai frecvente pe care le fac candidatii pentru un job atunci cand isi scriu CV-urile si care ii determina pe recrutori sa le arunce direct in cosul de gunoi.

 

“TOP” cu greseli in CV:

 

Nu se concentreaza pe rezultate
 

Cei mai multi dintre cei care isi cauta un job se concentreaza, in CV, sa evidentieze si sa amplifice aptitudinile si responsabilitatile pe care le-au avut la locul de munca anterior, fara a aminti insa si rezultatele obtinute. In general, recrutorii vor sa afle spre ce rezultate au condus toate acele aptitudini pe care se lauda ca le au candidatii.

 

Folosesc in exces majuscule sau subliniaza cuvinte
 

Multi dintre candidati au tendinta sa sublinieze, sa scrie cu majuscule sau chiar cu alte culori lucrurile care li se par esentiale si care, considera ei, trebuie sa le sara in ochi recrutorilor de cum deschid fisierul. De cele mai multe ori, efectul este invers si, cu cat CV-ul are mai multe elemente „tipatoare”, care atrag atentia intr-un mod agresiv, cu atat este mai mare probabilitatea ca acesta sa ajunga direct in Recycle Bin, fara a fi citit.

 

Fac greseli de scriere si gramaticale
 

Chiar daca nu candideaza pentru un post de profesor, nimic nu este mai suparator intr-un CV ca greselile de scriere, cele de exprimare sau gramaticale. In unele cazuri, este posibil ca acestea sa fie doar rezultatul unor erori de tastare atunci cand se redacteaza documentul, de aceea este obligatoriu ca acesta sa fie citit ulterior de mai multe ori, chiar si de catre alte persoane, pentru a fi corectate toate eventualele greseli. Pe langa faptul ca erorile gramaticale ii creeaza o imagine negativa candidatului, indiferent de cat de pregatit profesional ar fi, un CV plin de greseli demonstreaza si ca persoana in cauza nu este minutioasa si atenta la detalii.

 

Lungesc CV-ul cu informatii irelevante
 

Se spune ca CV-ul nu trebuie sa fie mai lung de o pagina A4, indiferent de cat de multa experienta are candidatul. Asta tocmai pentru a demonstra ca are capacitatea de a selecta doar esentialul si doar ceea ce este cu adevarat reprezentativ pentru noul loc de munca. Prea multe detalii irelevante au, in general, efect invers, si anume trec in umbra parti din CV care releva abilitati de care candidatul ar avea nevoie la locul de munca pentru care candideaza si care l-ar convinge pe recrutor sa-l angajeze. Specialistii in resurse umane spun ca cea mai frecventa greseala este includerea in CV a tuturor locurilor de munca si activitatilor pe care candidatul le-a avut de-a lungul timpului, in ordine cronologica, mai ales daca acestea au fost in industrii diferite. Un CV intocmit corect cuprinde doar joburile si functiile anterioare care au stricta legatura cu postul pentru care candidatul aplica.

 

Se pierd in clisee si fraze predefinite
 

Multi candidati pentru un job obisnuiesc sa foloseasca, atunci cand isi redacteaza CV-ul, modele gasite pe internet sau recomandate de prieteni. Daca CV-urile contin multe clisee si par trase la xerox sau daca nu releva cu onestitate personalitatea celui pe care il reprezinta, recrutorii nu vor petrece prea mult timp citindu-l. Va fi fad, lipsit de originalitate si va fi cu siguranta aruncat la cos in mai putin de un minut.

 

Prezinta prea multe detalii personale
 

Angajatorii nu sunt, in general, interesati de starea civila, etnia, religia, hobby-urile sau orientarea sexuala a angajatilor, daca aceste detalii nu au stricta legatura cu jobul. De aceea, introducerea lor in CV nu face decat sa lungeasca inutil documentul si sa faca mai dificila parcurgerea lui. In plus, acest gen de greseala este una de incepator si demonstreaza lipsa abilitatii de selectare a lucrurilor cu adevarat importante, defect cu care nimeni nu vrea sa se „laude” in fata angajatorului.

 

Intreg articolul poate fi citit accesând sursa.

Citește toate articolele despre

Găsește-ți job Resurse CV

Articol scris de:

HRP

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro