Colaborare cu Freelanceri - Avantaje și dezavantaje

06.05.2020
3 min
Colaborare cu Freelanceri - Avantaje și dezavantaje

Distribuie

În această perioadă multe companii reduc bugetele, ceea ce înseamnă că nu vor putea să ofere aceleași salarii atractive noilor angajați. De asemenea, există posibilitatea să nu își mai permită să angajeze personal nou. 

Totuși, dacă volumul de muncă rămâne la fel sau crește, atunci cine se va ocupa de proiectele noi? Dacă nu ai buget pentru a recruta personal nou, dar ai nevoie de forță de muncă pentru un proiect, cel mai bine este să apelezi la freelanceri. 

În acest articol îți vom arăta care sunt avantajele și dezavantajele colaborării cu freelancerii. De asemenea, îți vom prezenta și câteva platforme pe care găsești freelanceri. 

 

Avantajele muncii cu freelanceri

 

   1. Poți colabora pentru proiecte specifice

Un freelancer este potrivit atunci când ai un proiect specific, de exemplu pentru a îți reface website-ul. Nu ai nevoie de un angajat permanent pentru un astfel de proiect. Un freelancer își va dedica tot timpul pentru a te ajuta cu acel proiect. 

 

   2. Flexibilitate

Atât tu, cât și freelancer-ul aveți flexibilitate. Dacă nu ești mulțumim de munca lui, poți oricând să renunți la colaborare. Dacă nu ești mulțumit de munca unui angajat, este destul de greu să încetezi contractul imediat. De asemenea, poți să colaborezi cu un freelancer când este convenabil pentru tine și poți să beneficiezi de serviciile lui pentru mai multe proiecte, fără a avea nevoie de un contract. 

 

   3. Plata 

Un freelancer este plătit pe oră sau per proiect, nu primește un salariu fix pe lună. În schimb, un angajat are un salariu fix și poate avea luni mai bune și luni mai puțin productive. Freelancer-ul își va face treaba, se va încadra în deadline și tu îl vei plăti doar pentru livrabilele pe care ți le-a oferit. 

 

   4. Ai de unde să alegi

Atunci când angajezi pe cineva trebuie să aibă un set de aptitudini variat. În cazul freelancerilor, aceștia sunt specialiști pe domeniul lor și vor reuși să îți rezolve sarcinile rapid, corect și eficient. 

Dacă îți e teamă că nu vei găsi un freelancer, trebuie să știi că ai de unde să alegi. Există numeroase platforme pe care poți să cauți. De asemenea, pe aceste platforme găsești și freelanceri din alte țări, pentru când ai nevoie de cineva care să știe o altă limbă străină. 

 

Dezavantajele muncii cu freelanceri

Așa cum te așteptai, există și dezavantaje atunci când vine vorba de colaborarea cu un freelancer. 

 

   1. Nu ești singurul client

Spre deosebire de un angajat în companie, un freelancer are și alte proiecte, alți clienți, alte deadline-uri. Un angajat va fi axat doar pe munca în compania ta. În schimb, un freelancer poate fi prins cu alte proiecte și să nu poată să respecte deadline-ul impus de tine. Înainte de a colabora cu un freelancer, verifică dacă poate să rezolve sarcinile în deadline-ul propus de tine. 

 

   2. Costul

Acest lucru poate fi și un avantaj și un dezavantaj. Un freelancer care oferă servicii premium poate fi destul de costisitor. În ciuda acestui lucru, îl vei plăti doar pe proiect. Verifică bugetul înainte de a solicita un freelancer. De asemenea, ia în considerare și faptul că trebuie să plătești o taxă sau o subscripție pe platforma de pe care colaborezi cu freelancer. 

 

Unde poți să găsești freelanceri?

 

   1. Fiverr

Fiverr este una dintre cele mai apreciate platforme pe care găsești freelanceri. Aici ai prețuri avantajoase și găsești persoane din țări diferite, cu foarte multă experiență. 

 

   2. Upwork

O altă opțiune este Upwork. O platformă ușor de utilizat pe care găsești foarte mulți freelanceri. 

 

   3. Freelancer

Freelancer este una dintre cele mai cunoscute platforme de acest tip. Ai de plătit o subscripție de 5 dolari la început. 

 

   4. Guru

O altă opțiune este platforma Guru. Aici găsești specialiști în avocatură, marketing și programare. 

 

   5. LiberProfi

O platformă pe care găsești freelanceri din România care pot să îți rezolve task-urile rapid. Tu spui care este proiectul tău și platforma îți găsești freelanceri competenți și potriviți pentru tine. 

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a colabora cu un freelancer. Pune în balanță avantajele și dezavantajele și vezi dacă un freelancer este potrivit pentru proiectul tău. 

Tu ai colaborat cu freelanceri?

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro