Conexiunea umană și mediile de lucru

23.06.2021
3 min
5.00
Conexiunea umană și mediile de lucru

Distribuie

Cât de tare ne afectează să fim deconectați?

 

60% din angajații comunității Undelucram.ro au declarat că de când lucrează de acasă au trăit stări de anxietate, temere, stres sau chiar depresie. 

 

De ce ?

 

Nevoia de conexiune e întipărită în noi. Pentru că, în vremurile de demult, respingerea din trib aducea după sine moartea, nefiind capabili să supraviețuim de unii singuri. 

 

Vremurile s-au schimbat, nevoile noastre au evoluat și ele. Avem nevoie unii de alții pentru o altfel de supraviețuire. Ne dorim să fim văzuți, ascultați, acceptați și validați de cei din tribul nostru modern.

 

Cu ce ne ajută să fim conectați?

 

Ne îmbunătățim calitatea vieții. 

 

Studiile arată că în sănătatea noastră un rol extrem de important îl joacă capacitatea de a fi conectați. Contează atât de mult, încât poate influența sănătatea noastră mai mult decât obezitatea, fumatul sau tensiunea arterială crescută.

 

Tare important de menționat și că atunci când vorbim de conexiune socială, nu ne referim doar la compania cuiva. Vorbim mai degrabă despre experiență cuiva de a se simți înțeles, văzut și acceptat de cei din jur.

 

Un boost de sănătate mentală

 

Oamenii cu relații de prietenie trainice, oamenii ce se simt apropiați de semenii lor au șanse scăzute să sufere de depresii sau anxietate. Mai mult, atunci când suntem conectați cu cei din jur, găsim sens în ceea ce facem, ne crește nivelul de fericire și împlinire și cel mai important, scade cel de stres.

 

Trăim mai mult

 

În goana după viață,  în care ne invadează sfaturile despre nutriție, sănătate, odihnă, dezvoltare și multe altele, parcă nu știm de ce să ținem cont mai întâi ca să putem trăi  “mult și bine” 

Poate că rețeta traiului îndelungat e mai simplă decât am crezut. 

Dacă ne bazăm pe știință, descoperim, în urma a 148 de cercetări făcute în lume pe mai bine de 300 000 de participanți, că oamenii conectați cu cei din jur au cu 50% mai multe șanse de supraviețuire.

 

Lăsând datele exacte la o parte, conexiunea umană e o nevoie adânc întipărită în noi. Și nu doar că face parte din noi, dar e și un liant puternic.

 

Ajung la mine zeci de povesti despre medii de lucru toxice și mereu prima mea întrebare către cel ce povestește e: De ce stai/ai stat acolo? 

 

Și mereu primesc un răspuns ce face referire la echipă:  “oamenii sunt grozavi”, “echipa era super faină” “eram ca o familie” .

 

Atât de puternică e uneori nevoia de conexiune, încât devine barca de salvare pentru unii dintre noi. 

 

45% din membrii comunității Undelucram.ro au declarat că au o relație strict profesională cu colegii de lucru și doar 28% spun că se simt apropiați de cei cu care lucrează. 

 

Citind datele sondajului făcut alături de colegii mei, mă gândeam că petrecem mai mult timp cu colegii de la muncă, decât cu familia și totuși aproape jumătate dintre noi nu ne simțim conectați cu oamenii cu care lucrăm. 

 

Cum ar fi dacă, am lucra în echipe în care ne simțim văzuți, înțeleși, acceptați? 

 

Cum s-ar schimba calitatea muncii tale? Cum ar influența asta viața ta?

 

Pe final, ca nota personală, vă spun că nu am găsit până acum în miile de oameni cu care am lucrat, persoane ce să nu pună preț pe calitatea conexiunii cu colegii de lucru. Dar din păcate, de cele mai multe ori așteptam ca ceilalți să facă primul pas. 

 

Ce-ai spune dacă, azi, conexiunea începe cu tine? 

 

  1. Asculta-i pe cei din jur cu adevărat. 

  2. Nu judeca și creează spațiul de încredere de care cei din jur au nevoie pentru a se apropia de tine

  3. Nu fugi de vulnerabilitate. Oamenii au nevoie de alți oameni, nu de robotei perfecți ce nu dau greș niciodată

  4. Inițiază conversația. Caută subiecte în comun cu cei din jurul tău. Vorbiți despre pisici, rețete de chec, mașini, serii Netflix sau orice topic ce poate da startul conversației 

  5. Respectă tipul de personalitate. Dacă ești extrovertit, îți va fi ușor să treci prin pașii de mai sus. Dacă ești introvertit, conectează-te în ritmul tău și comunică colegilor tăi care sunt limitele pe care îți dorești ca aceștia să le respecte. Și dacă ești ambivert, jonglează cu conectarea, așa cum ai nevoie!

 

Cât de importantă e starea ta de bine pentru angajatorul tău? Povestește-ne experiența ta și ajută-ne să facem piața muncii mai transparentă. 

 

Lasă un review 100% anonim angajatorului tău pe Undelucram.ro!

 

Citește toate articolele despre

Piața muncii

Articol scris de:

Andra Pintican, Chief of Marketing Undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro