Cum te dai de gol când vrei cu disperare un job

26.06.2017
4 min
Cum te dai de gol când vrei cu disperare un job

Distribuie

Sursa foto

 

Posibilitățile de a găsi un loc de muncă sunt extrem de variate, atât datorită multitudinii căilor de comunicare prin care angajatorii își fac cunoscute ofertele, cât și mulțumită domeniilor din ce în ce mai diverse în care se dezvoltă economia.

 

Chiar și așa însă, de multe ori toate aceste oferte rămân la stadiul de posibilități și nu întotdeauna se materializează într-un salariu lunar. Există în principiu două tipuri de persoane pentru care lipsa concretizării unui interviu într-un contract semnat împinge uneori candidații la gesturi extreme, sau semne de disperare, în timpul interviurilor de angajare.

 

Primul este candidatul lipsit de experiență, atât în muncă, dar și când vine vorba de experiența cu interviurile de angajare. Pentru tinerii aflați la început de drum, căutarea unui loc de muncă este adesea haotică, aceștia aplicând în neștire pentru slujbe care nu mereu se potrivesc și care foarte rar se materializează. De multe ori, acești candidați ajung să aibă reacții în timpul unui interviu care sunt dovada disperării care îi cuprinde.

 

Cel de-al doilea caz este cel al candidaților cu experiență în muncă, dar care nu reușesc să găsească un job pe măsura pregătirii lor. De multe ori, atunci când se ivește un astfel de post, aceștia sunt pregătiți să accepte orice propunere a angajatorului doar pentru a fi siguri că vor pune mâna pe poziția dorită.

 

În esență, a accepta orice condiție pusă de angajator nu înseamnă că un candidat va fi respins. Dar va însemna, pe viitor, o poartă deschisă pentru cel care va plăti salariul de a face mici abuzuri, de a delega sarcini care nu sunt prevăzute în fișa postului unui om despre care știe că acceptă orice, de a omite pe cineva de la promovări, și așa mai departe.

 

Mai jos veți găsi câteva sfaturi despre cum ați putea să țineți în frâu tendința de a răspunde afirmativ la toate propunerile avansate de recrutor în timpul interviului sau despre cum să nu păreți prea nerăbdători prin acțiunile voastre. Înainte de a începe, nu uitați că, în esență, interviul este o negociere, nu o expunere de avantaje sau responsabilități din partea părților implicate.

 

1. Țineți-vă în frâu entuziasmul – oricărui angajator îi place să vadă cât mai mult entuziasm din partea oamenilor săi. La interviu însă nu sunteți încă încadrați în această categorie de oameni, așa că încercați să mențineți o atitudine cât mai profesionistă. Ascultați activ, punând întrebări. Nu aprobați orice spune cel din fața voastră doar pentru că vine de la cineva care pentru moment se află pe poziție de putere.

 

2. Indiferent dacă este așa sau nu, nu spuneți angajatorului cât de mult aveți nevoie de slujba respectivă. În primul rând, pe recrutor nu îl interesează, de exemplu, situația materială precară a familiei voastre. În al doilea rând, când va veni momentul să discutați salariul, îi veți fi dat deja angajatorului o armă foarte utilă care îi va permite să vă propună cam orice sumă dorește.

 

3. Nu vă lăudați cu numărul mare de interviuri la care ați fost și la care vă veți mai duce. Procesul de aplicare pentru un job nu este o competiție pentru a vedea cine aplică la mai multe companii, ci unul de selecție pentru a aplica la cea corectă. Chiar dacă vi se pare că angajatorul ar putea fi impresionat de numărul mare de companii care doresc să vă vadă, aflați că nu este așa. Veți lăsa impresia unui om care acceptă ușor orice invitație, care aleargă în același timp după mai mulți iepuri.

 

4. În aceeași idee ca la punctul 3, nu aplicați la mai multe posturi în cadrul aceleiași companii. Chiar dacă toate aceste posturi se potrivesc întrucâtva cu pregătirea voastră, a face acest lucru echivalează din nou în ochii angajatorului cu o persoană care este pregătită să accepte orice i se propune. Dacă nu se potrivesc, aflați că recrutorul știe că devotamentul față de o companie nu se manifestă prin disponibilitatea de a lucra în orice departament al acesteia.

 

5. Odată ajunși la interviu, nu spuneți angajatorului că sunteți pregătiți să începeți de la cel mai mic salariu oferit. Deși este posibil ca această informație să vă aducă postul dorit, cu siguranță nu vă va aduce salariul meritat. Și veți constata foarte curând după angajare că nu, nu sunteți pregătiți să câștigați oricât și parcă vi s-ar fi cuvenit mai mult.

 

6. Nu vă arătați disponibilitatea de a munci ore suplimentare. Dacă ocazia de a face acest lucru se va ivi, o veți face oricum, împreună cu ceilalți colegi, pentru că în realitate de multe ori orele suplimentare nu sunt opționale, ci semi-obligatorii.

 

7. Nu vă lăudați că veți face mult mai mult decât este specificat în fișa postului. Oricărui angajator îi plac oamenii care se implică mai mult decât le este cerut prin contract. Asta nu înseamnă însă că trebuie să spuneți acest lucru din start. Informația aceasta vă va slăbi poziția în timpul negocierii salariului sau, mai rău, vă va transforma în ochii recrutorului în „omul bun la toate”, când de fapt ar fi trebuit să fiți „omul potrivit.”

 

Opinia ta conteaza! Adaugă o contribuție și ajută-i pe cei ce își caută un loc de muncă

Citește toate articolele despre

Găsește-ți job Motivație și vocație

Articol scris de:

Daniel Pătrașcu

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro