Drepturile persoanelor cu handicap la locul de muncă

27.05.2019
5 min
Drepturile persoanelor cu handicap la locul de muncă

Distribuie

În ultimii ani au existat multe schimbări în ceea ce privește drepturile persoanelor cu handicap la locul de muncă. Aceste modificări  au ajutat la angajarea unui număr cât mai mare de persoane cu dizabilități care lucrează astăzi pe piața muncii din România.

În acest articol vei putea afla mai multe despre drepturile persoanelor cu handicap la locul de muncă printre care se numără: condițiile de încadrare, drepturile salariale, facilitățile pe care trebuie să le primească angajații cu handicap, drepturile la formare profesională, dar și drepturile în ceea ce privește concediul.

De asemenea, vei afla mai multe sfaturi pentru a te ajuta să te integrezi mai ușor la locul de muncă dacă suferi de un handicap.

    1. Drepturile persoanelor cu handicap la locul de muncă

În funcție de calificare și de gradul de handicap, orice persoană are dreptul la muncă. Pentru a crește numărul de persoane cu handicap angajate, drepturile acestora sunt reglementate de Legea 448 din 2006.

      a) Condițiile de încadrare în muncă a persoanelor cu dizabilități

Dacă suferi de o dizabilitate trebuie să reții faptul că angajatorul trebuie să îți ofere toate condițiile necesare pentru a-ți putea desfășura munca. De asemenea, la fel ca orice alt coleg de muncă, ai dreptul de a fi promovat.

Pentru a fi încadrat în muncă conform pregătirii profesionale și capacității de muncă, trebuie să prezinți certificatul de încadrare în gradul de handicap. Acest act este emis de comisiile de evaluare de la nivel județean sau de la nivelul municipiului București.

Conform Ordonanței de urgență 60/2017 orice angajator care are peste 50 de angajați trebuie să angajeze persoane cu handicap în procentaj de 4% din numărul total de angajați.

De asemenea, dacă ești o persoană cu dizabilități beneficiezi de o perioadă de probă plătită de minim 45 de zile. În acest interval vei putea să te asiguri că job-ul este potrivit pentru tine și că poți face față volumului de muncă. Angajatorul trebuie să îți ofere training în această perioadă de probă și să îți asigure aceleași beneficii pe care le ai trecute în contractul individual de muncă.

        b) Dreptul la formare profesională

Înainte de a-ți căuta un loc de muncă trebuie să știi că beneficiezi de acces gratuit la evaluare și orientare profesională. Astfel, poți să te integrezi mai ușor la un nou loc de muncă sau chiar să faci reconversie profesională dacă dorești să-ți schimbi domeniul de activitate.

Poți beneficia de programe de formare profesională dacă ai vârsta corespunzătoare integrării în muncă (peste 16 ani). Chiar și atunci când ai un job, dar îți dorești să faci reconversie profesională poți beneficia de formare profesională gratuită. Pe tot parcursul evaluării și al procesului de orientare profesională poți să îți alegi activitățile conform dorințelor și aptitudinilor tale.

      c) Salariul, beneficiile și perioada de concediu

Dacă suferi de un handicap beneficiezi de cel puțin 3 zile de concediu plătit oferit de către angajator. Astfel, în afara celor minim 21 de zile de concediu plătit pe care trebuie să le primești obligatoriu prin lege, vei mai primi încă cel puțin 3 zile. Tinerii și persoanele care lucrează în condiții grele sau vătămătoare vor beneficia și ei de aceste zile în plus.

În ceea ce privește salariul, angajatorul este obligat să îți ofere același salariu pe care l-ar da oricărui alt angajat pe poziția ta. De asemenea, vei beneficia în continuare de indemnizația lunară de handicap după ce ai semnat contractul de muncă. Nici indemnizația de însoțitor nu este revocată atunci când te angajezi.

Spre deosebire de un salariat care nu suferă de niciun handicap, tu vei fi scutit de plata impozitului pe salariu. Condițiile de pensionare sunt diferite față de persoanele fără handicap. Astfel, dacă suferi de handicap grav și ai realizat o treime din stagiu de cotizare înainte de a te angaja beneficiezi de reducerea vârstei de pensionare cu 15 ani.

Dacă suferi de o formă gravă de handicap poți beneficia de un program de lucru mai scurt de 8 ore. Pentru a avea un astfel de program de lucru trebuie să prezinți un act care demonstrează faptul că o comisie de evaluare ți-a recomandat un program de lucru mai scurt.

     2. Cum să te integrezi mai ușor la locul de muncă

Găsirea unui loc de muncă este doar primul pas și de aceea îți vom oferi câteva sfaturi pentru a te ajuta să te adaptezi mai ușor la noul loc de muncă.

    a) Cunoaște-ți drepturile

Este foarte important să îți cunoști drepturile și să menționezi orice problemă managerului. Dacă angajatorul nu îți oferă perioadă de probă de minim 45 de zile sau dacă acesta redactează un contract care conține clauze contractuale nefavorabile, nu accepta oferta de angajare.

De asemenea, dacă ai acceptat jobul, dar vezi că nu sunt respectate clauzele contractuale, poți să încetezi oricând contractul. Trebuie să reții faptul că indiferent de cine încetează contractul, tu ai dreptul la 30 de zile de preaviz plătit.

    b) Nu accepta niciun act de discriminare

În România discriminarea este o problemă comună la locul de muncă și nu există o modalitate concretă de combatere a acesteia. Atunci când un coleg comite un act de discriminare de orice tip, nu ezita să vorbești cu managerul de proiect sau cu un alt superior.

Dacă nu te simți confortabil la locul de muncă nu vei da randament și productivitatea ta va fi scăzută. De aceea este indicat să abordezi o discuție cu managerul despre orice tip de conflict cu colegii.

  c) Participă la orice activitate organizată de companie

Pentru a te integra la un loc de muncă este bine să încerci să participi la cât mai multe activități organizate de angajator. Fie că este vorba despre petrecerile de Crăciun sau de un teambuilding, aceste evenimente te ajută să creezi relații cu mai mulți colegi de la birou.

   d) Discută cu managerul

Atunci când întâmpini o problemă discută cu managerul pentru a o putea soluționa cât mai eficient. De asemenea, managerului poți să îi ceri feedback constant și să îi menționezi dacă nivelul de muncă este prea solicitant pentru tine sau dacă dorești să te muți pe un alt proiect.

Concluzie

Chiar dacă va fi mai complicat să găsești un loc de muncă în această piață competitivă, trebuie să te bazezi pe aptitudinile și pe studiile pe care le ai. De asemenea, cunoaște-ți și cere-ți drepturile. Dacă lucrul de la birou este prea solicitant, poți discuta cu angajatorul să lucrezi de la domiciliu, iar el are obligația de a asigura costul transportului materiilor prime și al produselor finite de la și la birou.

Citește toate articolele despre

Planificare carieră Legislative

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro