Dupa perioade de concedieri, sefii abuzeaza de angajatii cei mai slabi

24.06.2014
1 min
Dupa perioade de concedieri, sefii abuzeaza de angajatii cei mai slabi

Distribuie

Un nou studiu arata ca dupa disponibilizari, managerii abuzeaza de cei mai slabi angajati ai lor.

 

 

Comparatia intre mediul corporatist si fiarele salbatice din padure, care isi urmaresc prada, poate parea puerila. Totusi, un nou studiu sugereaza ca fiinta umana nu este departe de animalele feroce de care trebuie sa ne ferim.

 
Pedro Neves, profesor la Universitatea din Lisabona, Portugalia, a descoperit ca o criza corporatista ii poate determina pe superiori sa ii agreseze pe angajatii mai slabi. Studiul lui Neves a fost publicat in Journal of Occupational and Organizational Psychology.

 
Neves a analizat 12 companii, pentru a vedea in ce forma managerii "lovesc cainii" mai slabi sau isi varsa frustrarile pe cei din jur, asupra carora au putere.
 

"Sefii... ii vizeaza pe cei mai putin dispusi sau capabili sa se reabiliteze... indivizii supusi, care au o incredere scazuta in propriile puteri; indivizii fara aliati la locul de munca", releva studiul. CSE (core self-evaluation) se refera la increderea unei persoane in ea insasi.
 

In cadrul studiului, angajatii au catalogat afirmatii precum "seful meu da vina pe mine, pentru a iesi basma curata" si "seful imi spune ca ideile mele sunt stupide". Angajatii cu un CSE redus, care nu sunt sprijiniti de ceilalti colegi, cad victime in fata sefilor agresivi.

 
4 si cele 12 companii au apelat la concedieri in ultimii doi ani. Din cele 4 companii, arata Neves, angajatii supusi au fost cel mai des abuzati.

 
"Am descoperit ca pe masura ce increderea in sine si suportul colegilor scad, seful devine tot mai "curajos" in campania sa agresiva, mai ales in companiile care apeleaza la disponibilizari", explica Neves.

 
Studiul mai arata ca angajatii supusi au performante mai scazute la job si sunt mai putin interesati de comunitatea acelei companii. Neves spune ca angajatii agresati devin ei insisi agresori si incep sa submineze firma, dupa ce sunt umiliti de sefi.
 

"Un mediu marcat de disponibilizari implica nesiguranta, scindarea si sentimentul riscului individual - toate acestea determina aparitia de noi vulnerabilitati si le ofera agresorilor increderea necesara pentru a-si abuza angajatii; mai mult, salariatii nu riposteaza la prima vedere", subliniaza expertii.
 

Ce poti sa faci pentru a te proteja de un sef agresiv si obraznic? Neves sugereaza ca ar trebui sa te intelegi bine cu restul colegilor, sa faci parte dintr-o anumita "bisericuta".
 

Cat despre liderii care au un comportament pasiv-agresiv, acestia ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru faptele lor si sa inceteze campania de intimidare, deoarece lucreaza intr-o companie, nu intr-o jungla.

Citește toate articolele despre

Evaluează compania

Articol scris de:

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro