Mărirea de salariu - între faptă și neplată. Sunt așteptările salariale nocive?

04.07.2017
2 min
Mărirea de salariu - între faptă și neplată. Sunt așteptările salariale nocive?

Distribuie

Sursa foto

Măririle de salariu reprezintă, pentru cea mai mare parte a angajaților, unul dintre aspectele cheie ale încheierii fiecărui an. Atunci se trage linie, se fac evaluări iar dacă totul este bine, în general, salariul se va renegocia (chiar dacă uneori în mod unilateral).

Desigur, o mărire de salariu nu este niciodată garantată și nimeni nu ar trebui s-o privească ca pe un drept inalienabil. Totuși, pornind de la premisele că: ai vechime în firmă, rezultatele îți sunt foarte bune, ai primit în ultimii ani niște măriri de salariu consistente, vei considera probabil că este normal ca și anul acesta salariul tău să crească. Poate vei fi chiar tentat să-ți faci planuri pentru suma de bani suplimentară pe care o vei câștiga la anul pentru că, nu-i așa, „socoteala de acasă” e doar un proverb... nu?

Ei bine, criza financiară. Da, sunt de acord, criza financiară nu are cum să ne afecteze pe noi, românii, decât peste vreo 50 de ani, parcă așa mergea anecdota. Dar, când lucrezi pentru o multinațională, în momentul în care validezi badge-ul, părăsești practic România și ești expus la toate dificultățile pe care firma le întâlnește la nivel global. Deci, da, dacă lucrezi într-o multinațională, sunt șanse mari ca salariul tău să fi avut de suferit pe perioada crizei (asta în cazul fericit în care nu ai fost „restructurat”).

Opinia ta conteaza! Adaugă o contribuție și ajută-i pe cei ce își caută un loc de muncă

Alt exemplu: politica firmei. Ea se poate schimba oricând, în moduri amuzante și cu efecte dintre cele mai diverse. În cazul meu, s-a întâmplat la un moment dat să primim o mărire de salariu dar, în același timp, să se dizolve bugetul pentru bonusuri. Rezultatul a fost că noul salariu mărit era considerabil mai mic decât salariul vechi la care se adăuga și bonusul (care, de bine, de rău, era lunar). Din punct de vedere al managementului, nu era nicio problemă însă măsura a creat un puternic val de frustrare printre angajați.

Nu în ultimul rând, factorul uman poate și el avea un cuvânt de spus în problema măririi de salariu. Este suficient să ieși din grațiile persoanei decidente pentru a primi o evaluare mai slabă decât meriți, periclitându-ți astfel șansele de a vedea un salariu mărit. Din fericire, când evaluările sunt realizate și/sau validate de mai mult de o persoană, sunt reduse considerabil șansele unei „lovituri sub centură”. În ceea ce mă privește, în cei peste zece ani de activitate, nu am avut niciodată ocazia de a mă lovi de așa ceva.

Astfel de situații m-au învățat că așteptările legate de evoluția salarială pot deveni foarte nocive, mai ales când ies din sfera rezonabilului. Poți să ai așteptări, să-ți imaginezi „cum ar fi dacă”, dar încearcă să nu te amăgești singur. Poporul nostru are de altfel câteva vorbe foarte bune pentru astfel de situații: „nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma” și „ce-i în mână nu-i minciună”. Dacă totuși se întâmplă să iei niște decizii financiare în baza unei sume de bani pe care încă n-o ai, încearcă să înveți cât mai mult din această experiență, pentru că doar asta te va împiedica s-o repeți.

Citește toate articolele despre

Planificare carieră Negociere

Articol scris de:

Alexandru N.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro