Mentalitatea începătorului în tranzițiile în carieră

14.11.2023
4 min
5.00
Mentalitatea începătorului în tranzițiile în carieră

Distribuie

Te întrebi cum să faci o schimbare de carieră fără să simți că pornești de la zero?

Sau poate te numeri printre cei sau cele care au rămăs fără serviciu?

Indiferent de motivul pentru care faci o schimbare în carieră, știu ce frici ai și cu ce gânduri de confrunți.

 

Am trăit de mai multe ori experiența de a o lua de la capăt, atât profesional cât și personal. Decizia de a porni pe un drum nou, mi-a aparținut în majoritatea cazurilor, chiar dacă a fost vorba despre dezvoltare profesională sau un context personal. Am trăit însă și o experiență, care a lăsat urme adânci și despre care mult timp m-am ferit să vorbesc. Aceea în care ești forțat să renunți.

S-a întâmplat în urmă cu mai mulți ani. Eram în pragul epuizării fizice și psihice, din cauza unui mediu de lucru toxic și a acțiunilor nenumărate de bullying din partea managerului direct și nu numai. Am renunțat atunci să duc bătălii inutile, doar pentru a rămâne într-un rol bine plătit într-o corporație. A fost nevoie de mai bine de jumatate de an și de zeci de refuzuri însoțite de: “Ne pare rău, dar ești prea calificată pentru acest rol”, ca să învăț cum să trec prin acea perioadă.

Îmi amintesc și acum cât de nesigură și necalificată mă simțeam după fiecare feedback negativ pe care îl primeam.  Abilitățile și perfomanțele obținute aproape că nu contau, iar teritoriul familiar al rolurilor anterioare părea la kilometri distanță.

Până la un moment dat, când, cineva mi-a dat o șansă.  A fost ca și cum îl apucasem pe Dumnezeu de un picior. Am fost extrem de recunoscătoare și am acceptat imediat rolul propus, chiar dacă salariul oferit era doar o treime din cel pe care îl primeam la jobul la care renunțasem.

 

Ce m-a ajutat cel mai mult în acea perioadă?

“Mentalitatea începătorului”, pe care am dezvoltat-o intuitiv, a fost cea care a făcut diferența atunci când nu mai știam cum să combat anxietatea provocată de nesiguranță și cum să găsesc resurse interioare ca să continui.

”Mentalitatea începătorului” este una dintre cele mai mari provocări ale perioadelor de tranziție în carieră și se referă la o atitudine de deschidere, nerăbdare și lipsă de preconcepții, la fel ca un începător sau ca un copil care abordează un subiect pentru prima dată.

Din experiența mea personală, “mentalitatea începătorului” într-un proces de tranzitie în carieră înseamnă să combin experiența profesională dobândită în rolurile anterioare și curiozitatea de a explora arii noi, fără bariera impusă de autosuficiența specifică expertului. Înseamnă să evit presupunerile de tipul “peste tot este la fel” sau “nu există altă soluție”, să valorizez abilitățile transferabile, să identific rolurile pentru care ele sunt relevante și să mă folosesc de entuziasmul celor mai mici victorii obținute, pentru a păstra motivația de a continua.

 

 

Care sunt beneficiile mentalității începătorului?

Eu am învățat să văd în deciziile greșite mai mult oportunitatea de învățare, decât să mă judec pentru eșec, să fiu mai deschisă către industrii pe care nu le considerasem de interes până la acel moment, dar și să renunț la convingeri și obiceiuri care nu îmi mai aduceau niciun beneficiu în acea etapă.

Așa că, dacă ești un profesionist cu mai mulți ani de experiență și îți dorești sau treci printr-o schimbare în carieră, să adopți “mentalitatea începătorului” poate fi atât o provocare, cât și o oportunitate.

Am scris mai jos cum poți să îți dezvolți “mentalitatea începătorului” în timpul unei tranziții în carieră:

 

1. Renunță la ego – recunoaște că deși ai experiență într-un domeniu, este posibil să nu ai toate răspunsurile când vine vorba despre arii de expertiză noi, în care nu ai activat.

2. Stimulează-ți curiozitatea – explorează industrii inovatoare, adresează întrebări și încearcă să înțelegi ceea ce este nou pentru tine.

3. Revizuiește-ți obiceiurile – identifică și renunță la obiceiurile sau tiparele comportamentale care nu sunt productive și te țin în loc.

4. Exersează ascultarea activă – ascultă înainte să formulezi răspunsuri bazate pe experiențele tale trecute.

5. Crește reziliența tranziția în carieră este un proces, care uneori necesită răbdare și mai mult timp decât poate ți-ai dori.

6. Continuă să înveți – participă la cursuri și informează-te despre tendințele din industriile care te interesează.

7. Cere feedback – fii deschis să primești feedback privind ariile noi de expertiză și folosește-l ca un instrument de creștere.  

8. Caută mentori – care să te îndrume în accesarea domeniilor noi, unde ție îți lipsește experiența.

9. Sărbătorește progresul – amintește-ți că fiecare etapă este o dovadă a adaptabilității și rezilienței tale.  

 

Dacă vrei să afli mai multe despre conceptul „shoshin”, care însemnă “mentalitatea începătorului” îți recomand să citești cartea “Zen Mind, Beginner’s Mind”, scrisă de Shunryu Suzuki și publicată în 1970.

Shunryu Suzuki, un fost preot zen japonez a fondat Centrul Zen din San Francisco, atunci când s-a mutat în SUA în anul 1959. Centrul, unde Shunryu Suzuki preda învățăturile zen tradiționale, a devenit ulterior recunoscut ca una dintre cele mai influente instituții Zen din America. În cartea “Zen Mind, Beginner’s Mind” Shunryu Suzuki prezintă o compilație de discuții susținute studenților săi în care abordează diferite aspecte ale practicii Zen, referitoare la postură și respirație, dar și la înțelegerea naturii minții și a gândurilor noastre.

Unul dintre cele mai renumite citate care cuprinde esența conceptului de “mentalitatea începătorului”este:

 

“In the beginner’s mind, there are many possibilities, but in the expert’s there are few.”

 

Acest citat subliniază ideea că un începător abordează situațiile cu o minte deschisă și vede numeroase posibilități, în timp ce un expert poate fi limitat de cunoștințele și convingerile sale, trecând cu vederea posibile soluții sau perspective alternative.

Citește toate articolele despre

Comportamentul uman Echilibru Planificare carieră

Contributor Undelucram.ro

Simona Bortiș

Simona Bortiș

Mai multe articole

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro