Distribuie
Pluxee România: Dincolo de „one size fits all”: cum construim experiențe personalizate pentru fiecare angajat
Ce înseamnă, astăzi, un loc de muncă bun? Mai este suficient un salariu competitiv sau experiența angajatului se construiește din mult mai multe elemente - sens, flexibilitate, wellbeing și posibilitatea de a alege?
Continuăm seria de interviuri cu organizațiile care modelează piața muncii prin practici concrete și soluții cu impact real. De această dată, vorbim cu Florentina Ciontea, Director Human Resources and CSR, Pluxee România și Bulgaria, despre cum au evoluat beneficiile extrasalariale dintr-un „nice to have” într-un instrument strategic pentru retenție, engagement și employer branding.
Cu o perspectivă strategică asupra viitorului muncii și o abordare bazată pe date, Florentina vorbește despre rolul beneficiilor în starea de bine a angajaților, despre cum poate fi măsurat ROI-ul investițiilor în wellbeing și despre direcțiile care vor redefini experiența angajatului în următorii ani.
Locurile de muncă nu mai sunt doar administrate, ci sunt trăite. În acest context, de ce considerați că beneficiile pentru angajați au devenit un factor-cheie în modul în care aceștia se simt la locul de muncă?
Astăzi, oamenii nu mai caută doar un salariu competitiv, ci o experiență profesională care să le susțină viața, nu să concureze cu ea. Nevoile angajaților devin tot mai diverse, iar așteptările lor evoluează rapid, motiv pentru care beneficiile flexibile s-au transformat într-un diferențiator real pentru companiile care vor să atragă și să păstreze talente.
La Pluxee, vedem această realitate zi de zi. Colaborăm cu peste 35.000 de clienți în România și peste 2 milioane de angajați folosesc beneficiile noastre extrasalariale pentru experiențe care contează cu adevărat pentru ei, fie că vorbim despre masa de prânz, vacanță, cultură sau momente speciale alături de cei dragi.
Beneficiile au devenit esențiale pentru că influențează direct starea de bine, motivația și nivelul de implicare al oamenilor. Studiul global „The New Rules of Employee Engagement”, realizat de Ipsos în 2025, arată că în România un salariu bun – menționat de 53% dintre respondenți și beneficiile adaptate nevoilor individuale – indicate de 36% sunt principalii factori care determină atractivitatea unui angajator.
Pentru noi, aceste date confirmă un lucru simplu: beneficiile extrasalariale au devenit o formă concretă de grijă față de oameni.
Această abordare se reflectă și în cultura noastră internă. În 2025, Pluxee România a fost recunoscută drept nr. 1 Best Places to Work în România și nr. 3 în Europa, recunoaștere care ne bucură, dar mai ales ne responsabilizează să continuăm să construim un mediu bazat pe încredere, autonomie, echilibru și sens.
Pentru mine, un loc de muncă excelent este acela în care oamenii nu doar își îndeplinesc responsabilitățile, ci simt că munca lor contează și că sunt susținuți în fiecare etapă a vieții lor.
În ce moduri poate un program de beneficii bine structurat să influențeze retenția, productivitatea și rezultatele de employer branding?
Un program de beneficii bine gândit transmite un mesaj clar și puternic: oamenii contează. Când angajații simt că nevoile lor reale sunt înțelese și susținute, se creează un sentiment autentic de apreciere, care se traduce prin retenție mai bună, implicare crescută și rezultate sustenabile.
Flexibilitatea și posibilitatea de alegere joacă un rol esențial. Beneficiile care se potrivesc stilului de viață al fiecăruia susțin starea de bine și motivația, iar acest lucru se reflectă direct în productivitate și în modul în care oamenii se raportează la munca lor. În același timp, companiile care oferă astfel de programe sunt percepute ca angajatori moderni, preocupați de oameni, consolidându-și astfel brandul de angajator și capacitatea de a atrage talente.
La Pluxee, credem în principiul „walk the talk”. Implementăm mai întâi intern soluțiile pe care le propunem clienților. De aceea, am lansat programul de wellbeing Thrive@Pluxee, construit pe trei piloni complementari: Healthy Me, Happy Me și Helpful Me, care acoperă sănătatea fizică și mintală, cultura organizațională, apartenența și impactul în comunitate.
Programul este susținut de un pachet flexibil de beneficii, de la carduri de masă, cadou, cultură și turist, până la bugete personalizate în platforma MyBenefits, precum și asigurare de viață și sănătate, astfel încât fiecare angajat să poată alege ceea ce are cu adevărat sens pentru el.
Cum ajută Pluxee organizațiile să măsoare ROI-ul investițiilor în beneficiile pentru angajați?
La Pluxee, credem că beneficiile trebuie gestionate la fel ca orice altă investiție strategică: pe baza datelor, nu a intuiției. Soluțiile noastre digitale oferă vizibilitate clară asupra modului în care beneficiile sunt utilizate și ne permit să colectăm feedback direct de la angajați, pentru a înțelege ce contează cu adevărat pentru ei.
Prin platforma MyBenefits, prin care oferim beneficii flexibile angajaților, putem urmări în timp real utilizarea beneficiilor și putem ajusta programele în funcție de nevoile reale ale echipelor, sporind astfel relevanța și eficiența investițiilor.
În paralel, The Happiness Index ne ajută să măsurăm constant starea de bine și nivelul de implicare. Prin analize bazate pe date și principii de neuroștiință, companiile primesc feedback în timp real și pot lua decizii rapide, cu impact direct asupra culturii organizaționale. La nivel intern, folosim acest instrument de peste patru ani: local, la fiecare două săptămâni, pentru a monitoriza pulsul organizației, și global, o dată pe an, ca un adevărat audit al culturii organizaționale.
Astfel, putem corela investițiile în beneficii cu indicatori clari de engagement, retenție și performanță, demonstrând ROI-ul real al programelor de wellbeing și employer branding.
Cum vă asigurați că soluțiile Pluxee rămân incluzive, flexibile și relevante pentru echipe diverse?
Pentru noi, totul pornește de la ascultare autentică. Dialogul constant și înțelegerea profundă sunt etape esențiale în modul în care construim relațiile și luăm decizii. Suntem aproape de angajați și de parteneri, colectând constant feedback și analizând datele, pentru a înțelege cu adevărat nevoile și stilurile de viață diferite ale oamenilor.
Pe baza acestor informații, construim soluții flexibile, care pot fi personalizate. Prin platforma MyBenefits, fiecare angajat își poate alege beneficiile în funcție de propriile priorități, fie că vorbim despre wellbeing, dezvoltare personală, cultură sau experiențe de relaxare.
În același timp, utilizăm tehnologia și analiza de date pentru a urmări impactul soluțiilor noastre și pentru a le optimiza constant. În acest fel ne asigurăm că beneficiile rămân relevante, incluzive și perfect adaptate realității fiecărei organizații.
Ce tendințe majore anticipați că vor redefini beneficiile pentru angajați în următorii ani?
Datele din studiul nostru global „The New Rules of Employee Engagement” evidențiază câteva direcții clare pentru viitor. În primul rând, angajații își doresc beneficii adaptate etapelor vieții lor, nu pachete standardizate. Personalizarea și libertatea de alegere vor deveni regula, nu excepția.
În același timp, conceptul de wellbeing se extinde semnificativ. Nu mai vorbim doar despre sănătate fizică, ci despre echilibru emoțional, mintal și social. Tot mai multe beneficii vor include suport psihologic, activități de recreere și programe care îi ajută pe angajați să își mențină un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională.
Pe scurt, viitorul beneficiilor va fi mai personalizat, mai flexibil și mult mai conectat la realitatea cotidiană a angajaților.
Cum se aliniază strategia Pluxee la ideea că experiența angajatului devine din ce în ce mai personală?
Strategia noastră pornește de la o premisă simplă: nu există o experiență universală a angajatului. Fiecare persoană este diferită, traversează etape de viață distincte și are nevoi proprii, iar beneficiile trebuie să reflecte această diversitate.
Platforma de beneficii flexibile MyBenefits, angajatorii le pot oferi angajaților libertatea de a-și alege beneficiile care li se potrivesc cel mai bine, fie că vorbim despre carduri de masă și vacanță, cultură, servicii medicale, sport sau cursuri de dezvoltare personală.
În același timp, experiența devine cu adevărat personală atunci când oamenii au posibilitatea să își exprime preferințele și să spună ce funcționează pentru ei și ce nu. De aceea, colectăm constant feedback, îl analizăm și îl integrăm în strategia noastră. Astfel, nu oferim doar beneficii standard, ci o experiență care evoluează odată cu fiecare angajat.
Dacă vrei să descoperi mai multe despre soluțiile Pluxee și despre modul în care pot transforma experiența angajaților în organizația ta, te invităm să explorezi platforma și resursele disponibile pe site-ul Pluxee.
Citește toate articolele despre
Interviuri Undelucram Planificare carieră Creare profil candidat Despre meserii Leadership concepts Leadership skills Workforce planning Human behavior Employee experience Employer branding HR Metrics Oportunități joburiArticol scris de:
Comentarii
0 comentarii
Accesează-ți contul și adaugă comentariul tău
Interviuri Undelucram
Abonează-te la Newsletter
Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro