Descoperă Catalogul TOP 100 CEI MAI BUNI ANGAJATORI pentru care să lucrezi în 2026!

Cei mai buni angajatori caută cei mai buni candidați.

Booking Holdings România: Leadershipul care transformă excelența într-o experiență trăită

23.02.2026
9 min

Distribuie

Cum arată, concret, un loc de muncă în care cultura nu se „comunică”, ci se trăiește? În care leadershipul creează siguranță psihologică, dezvoltarea este personalizată, iar excelența nu înseamnă perfecțiune, ci progres și impact real.

Continuăm seria de interviuri cu Booking Holdings România, companie clasată pe locul 1 în Topul General Top Angajatori Undelucram.ro și tot pe locul 1 în industria IT&C. Am stat de vorbă cu Anca Fotache, Director General în cadrul organizației, care s-a alăturat echipei în aprilie 2022, cu misiunea de a dezvolta Centrul de Excelență din București și de a scala operațiunile și echipa.

Cu o experiență solidă în leadership strategic și o implicare activă în ecosistemul de business din România, Anca vorbește despre excelență, cultură organizațională și despre echilibrul dintre performanță, tehnologie și umanitate într-un context al muncii aflat în continuă transformare.

1. Locurile de muncă nu mai sunt doar gestionate, ci sunt trăite ca experiențe. Cum ați descrie experiența de lucru din compania voastră prin ochii unui angajat?

Privesc experiența din compania noastră prin metafora unei orchestrări armonioase, nu a unei simple administrări. Pentru un angajat, aceasta înseamnă un mediu în care conceptul campaniei noastre de employer branding, “Excellence is Never Ordinary", nu este doar un slogan, ci o realitate trăită. Ne place să spunem că noi oferim „partitura”, viziunea comună, iar fiecare coleg este încurajat să-și aducă instrumentul, “sunetul” și “vocea” proprii. La noi, autenticitatea, creativitatea și deschiderea către inovație sunt foarte apreciate și valorificate pentru că aici lucrăm împreună la proiecte cu impact global.

2. Ce aspecte ale mediului de lucru din companie considerați că ar putea fi cu adevărat apreciate de viitori candidați?

Cred că viitorii candidați vor aprecia faptul că suntem un Centru de Excelență care susține operațiuni critice pentru branduri globale din portofoliul Booking Holdings și că le oferim șansa să lucreze la proiecte cu impact real. Însă dincolo de tehnologie și spațiile noastre de lucru premium din U-Center, cred că vor aprecia cel mai mult puterea conectării și a dezvoltării.

3. Un nou an, noi provocări. Cum v-ați adaptat strategia de employer branding pentru a fi aliniați cu noile așteptări ale candidaților din 2026?

Strategia noastră de employer branding de până acum s-a bazat pe experiențe tangibile și pe povești reale ale angajaților noștri pentru că noi considerăm că a ne cunoaște înainte de a deveni colegi le oferă un sentiment de încredere și apartenență încă dinainte de a se alătura echipei. Anul acesta vom continua să fim vizibili în fața potențialilor viitori colegi, prin prezența la evenimente de profil și prin consolidarea prezenței noastre în mediile în care ei sunt activi, menținând o abordare bazată pe transparență și pe interacțiunea directă cu comunitatea de talente.

4. Cum se reflectă direcția de leadership în starea generală a angajaților? În ce mod contribuie aceasta la atragerea și retenția talentelor?

Leadership-ul nostru se bazează pe principiul că funcția nu definește valoarea umană – sau cum îmi place să spun, „Leadershipul nu ține de altitudine, ci de atitudine”. Această abordare, în care liderul nu stă pe un piedestal, ci este un partener, creează siguranță psihologică și retenție ridicată. Oamenii rămân acolo unde sunt apreciați pentru contribuția lor reală la obiectivele comune, tratați ca „subiecți”, nu ca „obiecte”, și unde liderii armonizează inovația cu etica și grija pentru oameni.

5. Care sunt cele mai mari provocări în recrutarea de talente în România și cum vă adaptați la ele?

Cultura organizațională este fundamentul pe care se construiește succesul nostru pe termen lung și este elementul care diferențiază, atrage talentele și le asigură retenția. Indiferent de provocările pieței, adaptarea continuă este esențială, iar direcția noastră rămâne clară: să ne menținem reputația de „employer of choice”, punând întotdeauna oamenii în centrul strategiei de business.

6. Personal, ce repere de leadership vă inspiră în activitatea și rolul dvs.? Numiți trei persoane sau surse de informații pe care le urmăriți.

Sunt profund inspirată de oamenii din jurul meu, consider că fiecare persoană este o sursă de lecții valoroase. Învăț cel mai mult de la cei pentru care atingerea excelenței implică un efort susținut, dar plin de semnificație, și care privesc viața nu doar ca pe o succesiune de limite, ci mai ales ca pe o continuă depășire a acestora.

Prin inițiativa noastră „Portraits of Excellence”, am avut privilegiul de a interacționa direct cu personalități marcante, precum Constantin Lăcătușu, Ana Maria Brânză, Andreea Răducan și Cornel Amariei. Ei reprezintă adevărate modele pentru mine, deoarece exemplifică viziunea că leadershipul autentic izvorăște din curajul de a explora necunoscutul și de a obține performanță, păstrându-ne, totodată, umanitatea și orientarea către bine.

7 . Cum ați descrie parcursul dvs. profesional în această companie? Ce lecții ați învățat și cum le aplicați pentru a le oferi angajaților o experiență cât mai bună?

Parcursul meu a început în aprilie 2022, având misiunea de a pune baze solide pentru Centrul de Excelență din București și de a scala operațiunile și echipa. Cea mai valoroasă lecție învățată este puterea conectării – rolul meu este de a fi un arhitect al conexiunilor între oameni, precum și între oameni și viziunea organizațională. Aplic această lecție asigurându-mă că oferim angajaților claritate strategică și un mediu în care colaborarea este autentică, pentru ca ei să poată dezvolta și să poată performa.

8. Dintre proiectele pe care le-ați coordonat, care considerați că au avut cel mai puternic impact asupra organizației?

Este dificil să fac un clasament. Eu privesc organizația ca pe un ecosistem în care fiecare inițiativă contribuie la succesul Centrului de Excelență. Avem proiecte cu impact atât în organizație, cât și în comunitatea locală. De exemplu, anul acesta vom lansa a patra ediție a programului MAGIS MUNDI, prin care colegii noștri devin traineri timp de două săptămâni. Această inițiativă aduce o schimbare reală în viața participanților, sprijinindu-i pe cei care doresc o reconversie profesională sau contribuind la echilibrarea forței de muncă din sectorul tehnologic.

9. Dacă ar fi să descrieți într-un singur cuvânt cea mai importantă contribuție a dumneavoastră la succesul companiei până în acest moment, care ar fi acel cuvânt?

Excelență, iar acest cuvânt nu descrie doar contribuția mea, ci a tuturor colegilor mei. Aceasta este esența companiei, integrată în ADN-ul tuturor angajaților noștri, vizibilă atât în cultura noastră, cât și în calitatea serviciilor pe care le oferă echipele.

10. Dezvoltarea personală face parte din experiența unui angajat în organizație. Cum impulsionați această direcție?

Învățarea continuă face parte integrantă din cultura noastră organizațională. Sprijinim dezvoltarea profesională oferind un grad ridicat de autonomie prin programul Learning Wallet, care permite fiecărui angajat să aleagă resursele de învățare cele mai potrivite nevoilor sale.

Complementar acestui program, avem propriile noastre academii interne: DARE pentru toți angajații (cu accent pe upskilling) și LEAD pentru manageri (axat pe dezvoltarea leadershipului). Prin aceste inițiative, creăm un ecosistem unde curiozitatea este încurajată, iar evoluția profesională devine o călătorie personalizată. De asemenea, încurajăm activ o cultură a învățării și schimbului de cunoștințe prin intermediul comunităților de practică.

11. Fiecare angajat este unic. Cum încurajați punctele forte ale fiecărui membru al organizației pentru a obține o performanță colectivă mai bună?

Vedem echipa ca pe o orchestră formată din oameni cu instrumente și abilități unice. Una dintre valorile noastre este să ne asigurăm că „the sum is greater than our parts”. Încurajăm diversitatea de idei prin comunități de practică și recunoaștem contribuțiile individuale prin programul „People of Excellence”. Astfel, fiecare coleg se simte valorizat, contribuind totodată la performanța colectivă.

12. Rămâne salariul cel mai important factor în alegerea unei companii? Cum se simte acest subiect din perspectiva organizației dvs.?

Decizia de a alege o companie sau alta este foarte diferită de la un angajat la altul. Din perspectiva mea, este mai degrabă rezultatul analizei unui cumul de factori, în care salariul joacă un rol important, dar nu întotdeauna decisiv. Angajații caută un pachet holistic care să includă proiecte cu impact, flexibilitate (programul Work from Abroad), wellbeing (precum programul nostru “Excellence in Me”) și, mai presus de toate, o cultură sănătoasă.

13. AI este din ce în ce mai prezent în organizațiile din România. Cum întâmpinați acest fenomen? Cum pregătiți emoțional și tehnic angajații pentru a avea o experiență cât mai prietenoasă cu acest instrument?

Privim inteligența artificială ca pe o oportunitate de transformare și inovație. O integrăm nu doar în produsele noastre, ci și în procesele interne și de învățare. Pentru a pregăti angajații, am creat comunitatea „AI & Friends”, un spațiu sigur unde inginerii fac schimb de experiență și inovează. La sfârșitul anului trecut, am organizat și o conferință internă de knowledge sharing, unde colegii noștri au preluat rolul de traineri.

Am explorat împreună instrumentele de inteligență artificială pe care le avem în companie, care ne ajută să eficientizăm munca și să stimulăm inovația, am aprofundat ce înseamnă AI-ul responsabil în practică și politicile care ne ghidează. Abordarea noastră este echilibrată: folosim tehnologia pentru a amplifica potențialul uman, menținând o cultură centrată pe oameni.

14. Numiți trei trenduri pe care simțiți că le aduce noul an în piața muncii. Cum vă aliniați strategia pentru a răspunde adecvat acestor schimbări?

Anticipăm trei trenduri majore: nevoia de flexibilitate și integrare viață personală – viață profesională (nu doar work-life balance), digitalizarea/AI în HR și operațiuni și accentul din ce în ce mai mare pe recalificarea profesională. Ne aliniem strategia fiind o companie adaptabilă: oferim programe precum Work From Abroad, investim în HR digital ca să îmbunătățim experiența angajaților și avem programe interne de upskilling/reskilling, precum Career Compass.

15. Studiul nostru recent indică existența unor diferențe între nivelul de pregătire al absolvenților și așteptările reale ale companiilor din România. Cum întâmpinați acest fenomen? Organizația dvs. are programe de mentorat și onboarding pentru rolurile entry-level?

Nu așteptăm ca sistemul să rezolve totul, considerăm că este și de datoria noastră să ajutăm la dezvoltare și suntem activi în sectorul educațional local prin diverse inițiative. Anul trecut, am inaugurat lucrările de renovare a patru spații de seminar și laborator din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare a Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București. De trei ani, prin programul MAGIS MUNDI venim în sprijinul celor care își doresc o reconversie profesională în domenii emergente pe piața muncii și pentru a susține egalitatea de gen din sectorul IT.

De asemenea, prin parteneriatul nostru cu Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), am oferit burse pentru proiecte educaționale. Ne-am alăturat și inițiativei ABSL (Association of Business Services Leaders) „Careers Day”, în colaborare cu Asociația Școala de Valori, al cărei obiectiv principal este facilitarea interacțiunii dintre elevii școlilor și perspectivele de carieră din sectorul serviciilor de afaceri.

16. Cum vă adaptați pachetele de beneficii pentru a răspunde așteptărilor diferitelor categorii de candidați?

Folosim o abordare bazată pe date și feedback continuu pentru a înțelege nevoile diverse. Astfel, am creat un pachet flexibil care răspunde diferitelor etape de viață: de la Bike Rental și evenimente pentru cei activi, avem inițiative pentru copiii angajaților noștri și Learning Wallet pentru cei dornici de creștere accelerată. Flexibilitatea este cheia pentru a răspunde nevoilor unei echipe diverse.

17. Dacă printre cititori se numără și candidați interesați să facă parte din echipa dvs., cu ce sentiment v-ați dori să rămână după acest interviu?

Aș vrea să rămână cu sentimentul că la Booking Holdings România excelența nu este perfecțiune, ci este o sursă de inspirație, de depășire a limitelor și de atingere a potențialului. Vreau să știe că aici ambițiile lor sunt susținute de o echipă unită într-un mediu sigur, unde managerii înțeleg că leadershipul este mai mult despre atitudine și mai puțin despre altitudinea funcției. Suntem locul unde pot inova, pot fi autentici și pot avea un impact global.

18. Ce elemente considerați că au contribuit la recunoașterea companiei ca Top Employer și cum trăiesc angajații aceste aspecte în cultura organizațională?

Cred că elementul-cheie a fost autenticitatea – faptul că valorile sunt integrate în cultura noastră și în viața de zi cu zi și nu sunt sloganuri scrise pe pereți. Clasarea pe locul 1 confirmă că am construit o organizație sănătoasă, ca rezultat al feedback-ului constant pe care îl luăm de la colegi, în care oamenii se simt ascultați și respectați. Angajații trăiesc aceste aspecte printr-un mediu care le susține echilibrul și dezvoltarea, simțind că fac parte dintr-o comunitate de excelență, nu doar dintr-o corporație.

19. Prin ce măsuri susțineți o cultură a feedback-ului continuu în rândul angajaților și în ce mod contribuie aceasta la menținerea statutului companiei ca Top Employer?

Susținem feedback-ul continuu prin instrumente dedicate în procesul de management al performanței, sondaje frecvente și evenimente de tip All Hands. Promovăm o cultură unde fiecare voce contează. Aceasta ne permite să ne adaptăm rapid și să corectăm lucrurile care nu funcționează, demonstrând că ne pasă cu adevărat de experiența fiecăruia.

20. Ce rol are leadership-ul în menținerea succesului companiei ca Top Employer și cum se reflectă acest lucru în strategia de dezvoltare a echipelor?

Leadership-ul este arhitectul acestei culturi. Rolul nostru este să armonizăm inovația cu grija pentru oameni, amintindu-ne mereu că oamenii sunt subiectul, nu obiectul muncii noastre. Investim în lideri prin programe de dezvoltare precum LEAD Academy pentru ca ei să poată inspira și susține echipele. Un lider bun nu se pune pe un piedestal, ci creează contextul pentru ca echipa sa să strălucească, aceasta este atitudinea care menține succesul.

Dacă vrei să descoperi mai mult despre cultura și oportunitățile din Booking Holdings România, te invităm să explorezi pagina lor de angajator pe Undelucram.ro.

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro