Poate cultura toxică avea și aspecte pozitive?

18.01.2024
3 min
Poate cultura toxică avea și aspecte pozitive?

Distribuie

 

Cultura organizațională este printre primele 3, maxim 5 aspecte care determină un angajat să părăsească compania la care lucrează sau să aleagă o companie când este într-un proces de recrutare pentru un nou rol. Cele mai noi articole și cercetări de specialitate clasează cultura dintr-o organizație ca fiind totodată un factor care poate influența negativ sau pozitiv starea de sănătate a celor ce lucrează într-o companie, instituție și așa mai departe, oricât de mic dimensionată sau mare este aceasta când vorbim despre numărul de angajați sau locație geografică.

 

Cultura unei companii se crează cu greu și are nevoie de toate departamentele sau echipele pentru a funcționa. Diversitatea și incluziunea sunt aspecte importante care trebuie să stea la baza unei companii sănătoase și care trebuie practicate clar, nu doar pe hârtie sau aduse la înaintare pentru a ridica diferite statistici. 

Așadar, ținând cont de cele de mai sus și mai precis de faptul că o cultură toxică este contrar dogmelor pozitive, ce anume am putea desprinde totuși ca fiind bun într-o cultură toxică, aspecte ce ar putea să-i ajute pe angajați să prospere personal ori chiar să ajute la redresarea acesteia?

 

Dacă ne dăm seama că actuala cultură a devenit toxică din diverse motive (manageri, valori, angajați noi, lipsă suport sau lipsa implementării de idei, atriție, concedieri și așa mai departe), este momentul să acționăm în consecință în măsura în care ne permite regulamentul intern, legea și relațiile de bun augur pe care am reușit să le fructificăm în companie.Ce presupune a acționa? Presupune a cerceta ce mai precis a produs anumite schimbări și de unde au provenit, stabilirea clară a perioadei și duratei și mai precis cine a influențat poate aceste schimbări. Nu vorbim de comisii, însă dacă există posibilitatea de a crea un grup care poate este afectat într-o anumită măsură, acest lucru este benefic din punct de vedere al reușitei, cât și din punct de vedere wellbeing

 

Deși de multe ori poate să fie grea depistarea exactă a momentului sau a persoanei ori a grupului de persoane care poate a declanșat o toxicitate într-o companie, nu este imposibil. Persoanele afectate se observă la muncă prin productivitate scăzută, stări melancolice, izolare, lipsa implicării în activități susținute de către companie și alte aspecte ce pot intra în această listă. Formarea unui grup de sprijin și implicarea în depistarea unor aspecte și persoane care au dus la schimbarea în cultură pot reda scopul celor afectați și crează un mod prielnic pentru colaborare între indivizi, dezvoltă capacitatea de a analiza și colecta date, se susține diversitatea de opinii și grup, ajută la dezvoltarea unui simț al eticii bazat pe fapte și pragmatism și crează clar sfere pozitive într-o companie toxică.

 

 

Cultura toxică  influențează totodată și cum poate să fie percepută o companie în extern în momentul în care oamenii încep să demisioneze și să caute alte locuri de muncă. Din pricina managementului se petrece de obicei cel mai mare exod de oameni dintr-o corporație, firmă și așa mai departe. Managementul neantrenat, care vrea să se impună prin schimbări rapide sau drastice ce nu țin cont de istoria unei echipe sau procese existente, persoane favorizate ajunse în roluri de conducere mai reduse sau mai vaste, toate aceste aspecte și altele discutate în acest articol, duc la crearea de culturi toxice, care nu se mai bazează pe individ și care crează contextul pentru multe persoane de a pleca din echipă sau companie cu totul. Partea pozitivă din acest lucru este faptul că depistarea activă și clară, din timp și dovedită a acestor persoane, ajută compania în sine să antreneze persoanele din conducere, să caute alte persoane care ar putea susține astfel de roluri de conducere și să ajute echipele afectate să se redreseze prin susținerea acestora la nevoie cu orice ar avea nevoie. 

 

Aspectele pozitive ale unei culturi toxice nu sunt multe, însă există și se pot vedea dacă totodată există persoane care văd mai departe și înclină spre a ajuta alte persoane în a crește și a se dezvolta în interiorul unei companii. 

Există totodată și persoane cu calități înnăscute de lider care pot susține mișcări constructive și pragmatice pentru redresarea culturii toxice dintr-o companie și care pot strânge și depista oameni care fie au fost afectați și nu știu cum să procedeze, fie oameni care sunt gata să ajute la reconstruirea culturii organizaționale. 

Scopul unei organizații ar trebui să fie acela de a ridica și evolua oameni, pentru a crește capacitatea acestora de a realiza multe lucruri și de a avea încredere în ei ca indivizi și profesioniști. Cultura toxică poate apărea și se poate extinde, însă cât timp există oameni care reușesc să observe astfel de schimbări și să adune constructiv alți oameni pentru a readuce echilibrul, există speranța redresării și a elementelor pozitive, chiar și într-o cultură de tipul acesta.

Citește toate articolele despre

Piața muncii Comportamentul uman Leadership skills Etică Human behavior Employer branding

Contributor Undelucram.ro

Alin Banță

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro