Poate vorbi fostul angajator despre concedierea ta?

13.11.2017
2 min
Poate vorbi fostul angajator despre concedierea ta?

Distribuie

Cand aplici pentru un nou job te poti intreba daca fostul tau angajator a vorbit sau nu despre faptul ca ai fost concediat. In acelasi timp, noul angajator poate, si chiar face uneori, cercetari privind motivele pentru care ai fost concediat sau ai parasit compania. Trebuie sa fii pregatit pentru situatia in care fostul patron nu a rostit cuvinte tocmai magulitoare la adresa ta. Daca esti stapan pe fapte, atunci ai sanse sa rastorni situatia in favoarea ta.

Ce poate spune fostul angajator despre tine?

Din punct de vedere legal, fostul angajator poate sa ofere informatii referitoare la circumstantele in care ai fost concediat sau ai parasit companie. El poate, de asemenea, sa vorbesca despre motivele care au stat la baza deciziei de tale de a parasi compania a lor de a te concedia.

Totusi, daca un angajator face afirmatii false cu privire la concediere sau la motivele plecarii tale, care iti pot afecta reputatia profesionala, ai tot dreptul sa-l dai in judecata pentru defaimare.

Pentru a avea succes intr-un asemenea proces, cade in sarcina ta sa dovedesti ca fostul angajator a sustinut lucruri neadevarate, care ti-au provocat prejudicii de imagine. In cele mai multe cazuri insa complicatiile procesului si taxele legale fac sa nu prea merite efortul.

Ce informatii pot oferi fostii angajatori?

Din fericire, majoritatea angajatorilor, atunci cand sunt chestionati referitor la angajatii care au plecat sunt extrem de precauti in ceea ce spun. Ei se tem de posibilele consecinte legale, fapt pentru care intreg staff-ul unei companii este instruit sa nu ofere informatii despre cei care au parasit firma.

Puteti solicita informatii la interviul de iesire, daca exista, referitoare la politica firmei privind furnizarea de date potentialului angajator interesat de serviciile voastre.

Cum rapunzi la intrebarile legate de concediere?

Daca ai dubii ca fostul angajator ar fi furnizat informatii veridice despre plecare ta, incearca sa fii cat mai aproape de adevar. Ar fi bine sa urmati cateva dintre indicatiile de mai jos.

1. Spuneti adevarul. Pentru a intoarce situatia in favoarea voastra, sprijiniti-va pe adevar. Daca spuneti o minciuna, puteti fi prins atunci cand potentialul angajator face cercetari sau cand la urechile lui ajunge de la binevoitori o alta versiune, diferita fata de a voastra, privind concedierea. Majoritatea companiilor au retineri in a furniza informatii. Daca sunteti prins cu minciuna, riscati sa va pierdeti noul job, chiar daca ati fost deja angajat in momentul in care informatiile ajung la sefii vostri.

2. Fiti scurt. Nu este nevoie sa lungiti aceasta problema. Convingeti-l pe cel din fata voastra de onestitatea si adevarul celor sustinute de voi. Apoi, imediat, treceti la ceea ce puteti oferi voi, ca valoare, companiei unde vreti sa va angajati.

Nu adoptati o atitudine dramatica, lasand impresia ca sunteti disperat. Nu sunteti primii care isi pierd slujba. Concedierea nu trebuie considerata ca un dezastru.

3. Indreptati-va cu incredere privirea spre viitor. Nu uitati in niciun moment ca raspundeti la intrebarea referitoare la concediere si la fostul job, dar sunteti in timpul desfasurarii interviului pentru angajare intr-un nou job. Tot ce conteaza acum este viitorul. Concentrati-va atentia pe ce ceea ce conteaza mai mult: ce oferiti angajatorului si companiei.

Chiar daca va considerati pregatiti pentru interviu, conversatia cu cel din fata voastra poate sa va surprinda. Intotdeauna trebuie sa aveti un plan, cu atat mai mult atunci cand veti aborda subiectul concedierii. Acest plan o sa va ofere posibilitatea construirii unui raspuns care sa evite, pe cat este posibil, discutia despre plecarea din fosta companie.

Citește toate articolele despre

Evaluează compania Legislative

Articol scris de:

Dan Nicolae - Puteti contacta echipa editoriala la adresa office@undelucram.ro

Distribuie

Ce-am citit merită:

Ești HR? Află cum să recrutezi eficient!

Hai în clubul angajatorilor cu rată mare de retenție și costuri de recrutare mici.

Vreau să știu

Dorești să-ți faci munca mai ușor?

Noi îți explicăm cum îți poți administra eficient Brandul de Angajator în comunitate.

Află mai multe

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro