Top 8 soft skills pe care și le doresc angajatorii

29.05.2019
5 min
Top 8 soft skills pe care și le doresc angajatorii

Distribuie

Angajatorii nu își doresc candidați care sunt specializați pe IT, marketing sau design, dar nu au soft skills dezvoltate precum abilitățile de comunicare. Spre deosebire de hard skills pe care ți le poți dezvolta prin training și prin muncă, soft skill-urile sunt native și se dezvoltă foarte greu. De aceea, peste 59% dintre angajatori au menționat că este foarte greu să găsească persoane cu soft skills.

În acest articol vei afla:

    - ce sunt soft skills

    - diferențele dintre soft skills și hard skills

    - care sunt cele mai căutate soft skills

    - de ce ai nevoie de soft skills

Ce sunt soft skills

 

Soft skill-urile sunt considerate trăsături de caracter sau abilități interpersonale care te ajută să te adaptezi, să interacționezi și să lucrezi cu alte persoane. Aceste abilități nu pot fi învățate, dar se pot dezvolta în timp.

Există două tipuri de soft skills:

        - Abilitățile intrapersonale:

Acest tip de abilități ține de propria persoană și de modul în care gestionezi problemele din exterior. Printre soft skill-urile intrapersonale se numără gestionarea stresului, controlul emoțional, optimismul și perseverența.  

        - Abilitățile interpersonale:

Abilitățile interpersonale sunt cele care te ajută să relaționezi și să lucrezi cu alte persoane. Printre cele mai cunoscute soft skills din această categorie se numără abilitățile de comunicare atât scrisă cât și verbală, gestionarea conflictelor, abilitățile de a lucra în echipă.

 

Soft skills versus hard skills

 

Spre deosebire de soft skills, hard skills nu fac parte din personalitatea ta, nu te naști cu ele și se învață pe parcursul vieții. Hard skill-urile sunt abilitățile tehnice pe care ți le-ai dezvoltat pe toată perioada vieții.

Hard skills sunt măsurabile și se pot învăța. În comparație, soft skills sunt abilități care nu pot fi cuantificate și nu se pot învăța, doar dezvolta. Deși hard skills sunt cele pe care le vei trece în CV, soft skills sunt acele abilități care te vor ajuta să te adaptezi la locul de muncă și să relaționezi cu restul echipei.

Interviul comportamental este una dintre cele mai utilizate metode de testare a soft skill-urilor.

Top 8 soft skills pe care le caută angajatorii

 

    1. Abilitățile de comunicare

Cel mai important soft skill pe care toți angajatorii se așteaptă să îl ai constă în abilitatea ta de a comunica. Fie că este vorba despre comunicarea scrisă sau despre cea verbală, abilitățile de comunicare sunt căutate de peste 73% dintre angajatori.

Prin abilitățile de comunicare se înțelege exprimarea coerentă și corectă atât în scris, cât și oral. Deși poate părea că această abilitate este stăpânită de toți, multe persoane nu pot să vorbească în public, nu știu să explice sau nu se fac înțeleși într-o conversație.

   2. Munca în echipă

De cele mai multe ori ești nevoit să rezolvi diferite sarcini cu mai mulți colegi de echipă. De aceea angajatorii își doresc candidați care să știe cum să relaționeze cu restul echipei și care înțeleg ce presupune munca în echipă.

Una dintre cele mai mari probleme în ceea ce privește munca în echipă este delegarea responsabilităților. Pentru a eficientiza procesul de lucru trebuie să înveți să delegi și celorlați din sarcinile tale și să îi lași să își rezolve task-urile fără a interveni.

   3. Adaptabilitatea

Acest soft skill îți va fi testat chiar de când te angajezi. Abilitatea ta de a te adapta va fi cea care te va ajuta să faci față noului job și să te integrezi în colectiv. Adaptabilitatea este un skill important deoarece te va ajuta să gestionezi crizele și să fii flexibil atunci când proiectul nu merge așa cum ai plănuit.

Pentru angajatori este crucial să aibă angajați care se pot adapta în cele mai dificile situații și care pot să gestioneze cu succes orice moment de criză.

   4. Rezolvarea problemelor

Similar cu adaptabilitatea, abilitatea de a rezolva probleme este un alt skill pe care angajatorii îl caută. Această abilitate presupune să găsești soluții, dar să știi și cum să le implementezi pentru a rezolva o problemă de moment. Pentru a rezolva probleme trebuie să fii o persoană analitică și organizată.

   5. Creativitatea

Deși poate crezi că această calitate este potrivită doar pentru art design sau pentru marketing, creativitatea este un soft skill necesar în orice domeniu. Angajatorii au nevoie de angajați creativi pentru a putea să dezvolte compania. Persoanele creative vin cu idei noi, sunt mereu inovatoare și se gândesc la cele mai neașteptate metode de rezolvare a unei probleme sau de dezvoltare a unui proiect.

  6. Managementul timpului

Un alt soft skill important pentru angajatori este abilitatea ta de a-ți gestiona timpul cât mai eficient. Un program full time presupune muncă timp de 8 ore, plus pauză de masă. De multe ori angajații nu reușesc să își termine sarcinile în acest program de lucru și ajung să stea peste program sau să nu respecte deadline-urile.

De aceea, angajatorii se așteaptă de la tine să ai această abilitate de time management și să știi exact cât timp îți va lua pentru a termina un proiect sau o sarcină. Astfel, trebuie să fii realist și să respecți deadline-urile pentru a menține managerul și clienții mulțumiți.

  7. Etica

Din păcate, etica la locul de muncă este un soft skill subapreciat de către angajați. În ciuda acestui lucru, angajatorii se așteaptă să fii o persoană integră, care dă dovadă de profesionalism. Atât în relațiile cu colegii cât și în cele cu clienții, trebuie să fii responsabil și disciplinat.

De asemenea, pentru angajatori este important să înțelegi și să respecți cultura organizațională a companiei. O greșeală pe care mulți angajați o fac este că distribuie pe paginile de social media, utilizând conturi personale, informații despre companie. Acest lucru demonstrează lipsa de etică și poate duce la concediere.

  8. Atenția la detalii

Ultimul soft skill din top este atenția la detalii. Dacă ești o persoană atentă la detalii probabil ai fost numit perfecționist sau ți s-a spus că ești prea riguros și că te pierzi în cele mai neimportante probleme. Din fericire, atenția la detalii este un skill apreciat de angajatori.

Atenția la detalii te poate ajuta să observi acele mici greșeli pe care restul colegilor nici nu le bagă în seamă. Desigur, nu trebuie să exagerezi și să observi doar greșelile minore.

Concluzie - De ce sunt importante soft skills?

 

Soft skills sunt și vor rămâne importante atunci când îți dorești un nou loc de muncă. Acestea pot face diferența între doi candidați cu același nivel de experiență. De asemenea, soft skill-urile te ajută să te integrezi mai ușor, să comunici eficient și să lucrezi în diferite medii.

Angajatorii au menționat că de cele mai multe ori soft skill-urile sunt chiar mai importante decât hard skill-urile, pentru că acestea din urmă se pot învăța și dezvolta mult mai ușor cu training-uri. De asemenea, un studiu recent arată că 94% dintre recrutori ar promova o persoană cu o experiență mai mică, dar cu soft skills mai dezvoltate.

În concluzie, la următorul interviu pune accent pe abilitățile tale de relaționare și de comunicare, pe creativitate, dar și pe adaptabilitatea ta pentru a îi demonstra recrutorului că deții soft skill-urile pe care le caută.

 

Distribuie

Ce-am citit merită:

Cum este experiența ta cu angajatorul?

Adaugă evaluare

Creează-ți un CV

Impresionează din prima cu un CV într-un format atractiv

Creează CV

Comentarii

0 comentarii

Abonează-te la Newsletter

Citește articolele de interes din partea contributorilor Undelucram.ro