Discover the TOP 100 BEST EMPLOYERS to work for in 2025!

The best employers are looking for the best candidates.

Feedback Flamework. Și cum să aprinzi creșterea fără să te pierzi în fum.

29.04.2025
2 min
Feedback Flamework. Și cum să aprinzi creșterea fără să te pierzi în fum.

Dacă feedback-ul ar fi o flacără, cât de bine ți-ar lumina drumul spre creștere?

De cele mai multe ori, feedback-ul seamănă mai degrabă cu un fum gros: vizibil, dar fără direcție clară. Simți că e ceva acolo, dar nu știi exact ce. De aceea, în loc să ne învârtim prin ceață, avem nevoie de un sistem care să transforme feedback-ul într-un foc controlat, clar, și constructiv.

Un Flamework. 🔥

Cum recunoști un feedback care merită ascultat?

Un feedback valoros respectă 4 criterii esențiale.

În primul rând, e ușor de auzit. Nu intră cu bocancii în emoțiile tale, ci creează un spațiu sigur, în care focusul e pus pe comportamente concrete, nu pe etichete personale.

Apoi, e acționabil. Nu rămâne la nivel de nu e bine, ci oferă o direcție clară, o mișcare următoare. O să știi exact ce să faci diferit, nu doar ce ai greșit.

Este și despre impact. Nu-ți livrează o părere la cald, ci îți arată cum un comportament specific influențează echipa, rezultatele sau direcția generală.

Și, foarte important, este echilibrat. Nici nu te cocoloșește cu laude vagi, nici nu te lasă să arzi de la critici lipsite de claritate. Îți descrie realitatea, așa cum ar vedea-o o cameră video: obiectiv, direct și cu bună intenție.

Cele patru tipuri de flăcări din Feedback Flamework

Feedback Flamework face ordine în haosul feedback-ului și clasifică tipurile de răspunsuri pe care le întâlnim zi de zi în 4 tipuri de flăcări:

💨 Fumul fără flacără, sau aprecierea vagă, care se risipește fără efect:
Ai fost super în ședință! (ce a fost super, mai exact?)

💥 Focul haotic, sau critica vagă, care arde dar nu construiește:

Trebuie să fii mai profesionist! (Și ce anume înseamnă asta concret?)

Din păcate, aceste 2 tipuri de feedback sunt cele mai frecvente în organizații.

De aceea, propunerea mea este să le cultivăm mai ales pe următoarele 2:

🔥 Torța ghid, sau critica specifică, care luminează drumul:
În ședința de azi, ai prezentat datele fără o concluzie clară, ceea ce a îngreunat luarea deciziilor. Data viitoare, ar ajuta mult să punctezi clar concluzia, responsabilitățile și termenele.

🌟 Scânteia aurie, sau aprecierea specifică, care declanșează energie:

Felul în care ai sintetizat ideile ne-a ajutat să ne concentrăm rapid pe soluții. Ai vorbit clar, concis și ai adus în discuție propuneri de acțiuni.

Cum aplici Flamework-ul în echipa ta

Începe cu un micro-da. Deschide conversația cu o întrebare la care e ușor să primești o aprobare:
Putem discuta puțin despre cum a decurs ședința?

Apoi, descrie comportamentul așa cum l-ar surprinde o cameră video, fără etichete, fără interpretări.

Și, mai ales, construiește punți, nu ziduri: feedback-ul tău trebuie să lase deschisă ușa către schimbare, nu să închidă conversația într-o concluzie definitivă.

Mic test rapid: Cum arată cultura feedback-ului la tine în birou?

Ce domină azi în echipa ta?

🔥🌟 Torțele ghid și Scânteile aurii?
💨💥 Sau Fumul fără flacără și Focul haotic?

Dacă observi prea multă ceață sau prea multe incendii inutile, s-ar putea să fie momentul să regândești felul în care aprinzi și gestionezi flăcările din organizația ta.

Și cine știe? Poate că acest Flamework bine aplicat nu doar că te va ajuta să construiești cultura feedback-ului, ci va aprinde și flacăra unei culturi a creșterii reale, vizibile și durabile.

What I read is worth it:

Read all the articles about

Leadership concepts Leadership skills Human behavior

Undelucram.ro Contributor

Raluca Păduraru

Raluca Păduraru

More articles

Are you HR? Find out how to recruit effectively!

Join the club of employers with high retention rates and low recruitment costs.

I want to know

Want to make your work easier?

We guide you on how to manage your Employer Brand efficiently in the community.

Find out more

Comments

0 comments

Subscribe to the Newsletter

Read articles of interest from Undelucram.ro contributors